Za odhod iz Barcelone kriv Messi? Razkrite njegove zahteve

Nogomet 21. Sep 20229:40 1 komentar
Foto: Guliverimage

Časnik El Mundo, ki je s svojimi viri blizu nogometnega kluba Barcelona, v današnji izdaji razkriva nove podrobnosti o odhodu Lionela Messija iz Barcelone lani poleti. Do selitve Argentinca iz Katalonije v Paris Saint-Germain morda ne bi prišlo, če ne bi eden najboljših igralcev v zgodovini nogometa svojemu takratnemu klubu leto poprej postavljal nerealnih pogojev za podaljšanje pogodbe.

Zavrtimo kolesje časa dobro leto nazaj. V začetku lanskega avgusta je nogometni svet pretresla novica, da Lionel Messi zapušča Barcelono. Solze na novinarski konferenci so se zdele pristne, novi/stari predsednik blaugrane Joan Laporta pa je poudarjal, da največjo odgovornost za slovo legende katalonskega kluba nosi klub. Nogometni velikan se je namreč znašel v velikih finančnih težavah, posledično pa ni imel denarja za visoke zahteve takrat 34-letnega nogometaša. Messiju se je pogodba s klubom, za katerega je igral od leta 2004 dalje, iztekla. Zapustil je Camp Nou in se preselil k Paris Saint-Germainu.

A kot danes poroča katalonski časnik in spletni portal El Mundo, bi se ta zgodba lahko zasukala povsem drugače. Že leto pred slovesom je imel Messi namreč na mizi enoletno podaljšanje pogodbo z Barcelono, za katerega je bil zainteresiran. A svoj obstanek v klubu na severovzhodu Španije je nato začel pogojevati z nerealnimi zahtevami. In verjeli ali ne, takratni predsednik modro-rdečih Josep Bartomeu je večino pogojev sprejel.

Čeprav se je Barcelona zaradi pandemije koronavirusa znašla v finančnih težavah, se je takratno vodstvo zavedalo, da morajo na Lionela Messija in njegovega očeta ter zastopnika Jorgeja nasloviti ponudbo za podaljšanje pogodbe. To je Bartomeu tudi storil in v prvo izdajo (4. maja 2020) novega dogovora vključil tudi Messijevi zahtevi: loža za Messijevo družino na stadionu Camp Nou in zasebno letalo, ki Lionela in najbližje vsak božič brezplačno pelje v Argentino.

To še ni bilo dovolj

11. junija sta se oče in sin Messi na ponudbo odzvala s sporočilom prek odvetnika Jorgeja Pecourta. V njem je bilo enajst zahtev, med katerimi oči bodejo predvsem naslednje:

– zgolj za podpis pogodbe takojšnji denarni bonus v višini 10 milijonov evrov

– zmanjšanje odkupne klavzule v pogodbi iz 700 milijonov evrov na zgolj deset tisoč evrov

– vrnitev ‘izgubljenega’ deleža plače – Messiju se je ta v sezoni 2020/21 zmanjšala za 20 odstotkov, kar pa naj bi klub nadomestil v naslednjih dveh sezonah.

Barcelona se je z vsemi enajstimi zahtevami kmalu strinjala, sporočila je le, da bo zaradi še večjega vpliva koronavirusa plača Messija v sezoni 2020/21 manjša za 30 odstotkov, kar pa bi klub v prihodnosti nadoknadil. Kot dokazuje naslednje elektronsko sporočilo Messijevega odvetnika Jorgeja Pecourta, se je družina Messi s tem strinjala.

Bartomeu zaščitil ugled kluba

A po nekaj dneh si je predsednik Bartomeu premislil. Zavrnil je možnost, da praktično ukine Messijevo odkupno klavzulo, češ da bi to škodovalo ugledu kluba, saj bi imel Argentinec praktično omogočen brezplačen odhod iz kluba. Obenem je Bartomeu zavrnil tudi plačilo 10 milijonov bonusa zgolj zaradi podpisa pogodbe, sploh v nepredvidljivih in težkih časih pandemije.

Vse to je med Messijevimi zastopniki sprožilo nezadovoljstvo, to pa je rezultiralo v slavnem sporočilu preko faksa, da si Messi želi oditi iz Barcelone, kar se je leto pozneje tudi uresničilo.