Maltežani nagajajo Mariborčanom, ki pozdravljajo vrnitev Iličića

Foto: Jure Banfi

Poletne priprave NK Maribor se prevešajo v sklepno fazo. Pred vijoličastimi je še zadnji pripravljalni test pred začetkom evropskega poletja, v pričakovanju uvodne malteške ovire pa trener Damir Krznar v polnem pogonu znova pozdravlja Josipa Iličića. Izkušeni Hrvat svoje moštvo pripravlja tudi na neprijetna presenečenja, ki jih vijoličastim pripravlja njihov prvi evropski nasprotnik.

“Letošnja sezona mora biti bistveno boljša kot lanska,” je mantra, ki jo v en glas poudarjajo vsi, ki so na kakršenkoli način povezani z delovanjem NK Maribor. Po osvojenem tretjem mestu v državnem prvenstvu in porazu v finalu pokala proti Olimpiji je vijoličasta zasedba v zadnjem mesecu pričakovano doživela precejšnje spremembe.

V Ljudskem vrtu so predstavili kopico novih obrazov, del nogometne zgodbe štajerskega ponosa bodo v prihodnosti Mark Strajnar, Blaž Vrhovec, El Hilel Soudani, Xhuliano Skuka, Marko Kolar in Itsuki Urata, v štajersko prestolnico se je vrnil tudi Marko Božić.

Bo Josip Iličić formo ujel že do tekme z Birkirkaro?

V mestu ob Dravi se dobro zavedajo, da samo nove moči oziroma sveža kri ne bo dovolj za dvig letvice lanske sezone, ki je bila za šampionske standarde Maribora postavljena občutno prenizko. Marsikaj bodo morali v novem tekmovalnem obdobju dodati tudi dolžniki minulih mesecev, med katerimi je tudi Josip Iličić.

Športni direktor vijolic Marko Šuler je bil v pogovoru za Sportklub ob zaključku lanske sezone zelo jasen – Iličić se mora odločiti, ali bo dodana vrednost ali breme kluba. Kmalu so iz Ljudskega vrta prišli pozitivni signali o tem, da se njihova številka 72 znova prebuja, a je 35-letnika na začetku priprav zaustavila poškodba gležnja. Ta je zdaj preteklost, nekdanji nogometaš Palerma, Fiorentine in Atalante je spet priključen treningom prvega moštva, včeraj je odigral nekaj minut na pripravljalni tekmi s Slaven Belupom (2:0), zelo verjetno pa se bo mariborskim navijačem znova predstavil na jutrišnji generalki, ko v znova odprtem Ljudskem vrtu gostuje Varaždin.

Josip iličić
Foto: Uroš Skaza

Najprej otvoritev sezone v Ljudskem vrtu, nato potovanje v sredozemski pekel

Tekma z Varaždinom bo torej še zadnji pripravljalni preizkus Mariborčanov, ki jih nato natanko teden dni po obračunu s hrvaškim prvoligašem čaka domača tekma uvodnega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo, ko v Ljudski vrt prihaja malteška Birkirkara. Lani drugouvrščena ekipa tamkajšnje Premier lige na papirju ne bi smela biti pretežak uvodni evropski zalogaj za štajerski ponos, a so se nasprotniki vijolic precej “potrudili”, da slovenskim prvakom iz sezone 2021/2022 zagrenijo življenje.

Povratna tekma na Malti se bo tako na nacionalnem stadionu v Ta Qaliju, kjer te dni poteka evropsko prvenstvo nogometašev do 19 let, začela že ob 17:00. Torej sredi popoldneva v sredozemskem poletju, ko bodo temperature predvidoma krepko presegle 30 stopinj Celzija. Pri tem velja opozoriti na to, da termin tekme v tej fazi v celoti določa domačin. Dodatna oteževalna okoliščina pa je ta, da je na stadionu Centenary, kjer bo odigrana povratna tekma, umetna travnata podlaga.

Takšnih in drugačnih potegavščin Birkirkare pa s tem še ni konec. Na evropski generalki proti ligaškemu rivalu Hamrunu so Maltežani na igrišče stopili kar v majicah za trening. Zakaj? Izvedeli so namreč, da bo tekmo spremljala delegacija Mariborčanov in igralci so tekmo odigrali brez številk na svojih hrbtih, kar je seveda vijoličastim oglednikom precej otežilo delo.

Ni kaj, Mariborčani se bodo očitno morali pripraviti na takšna in drugačna presenečenja. Vse v želji po tem, da karseda podaljšajo letošnje evropsko poletje. Če s(m)o zelo optimistični, kar do jeseni …

NK Maribor
Foto: Jure Banfi

Vipotnik že “spakiral” kovčke, Maribor preizkuša nov sistem

Pet novincev, povratnik Marko Božić in novi / stari vezist Blaž Vrhovec. To so za zdaj poteze Maribora na poletni nogometni tržnici. Ob dejstvu, da sta se poslovila Marko Tolić in Rok Kronaveter so vijolice pred novo sezono tudi nekoliko spremenile igralni sistem.

“Po odhodu Tolića nimamo klasične ‘desetke’, vsi zvezni igralci pa so zelo raznovrstni. Njihove značilnosti nam omogočajo igro z dvema sprednjima zveznima igralcema. Skoraj vsi so lahko ‘šestice’, a tudi ‘osmice’. Odločili smo se štiri, pet tekem nameniti igranju v postavitvi 4-3-3, glede na to, da fantje 4-2-3-1 dobro obvladajo. Vsak sistem ima svoje zakonitosti, a tudi prednosti in pomanjkljivosti,” je po nedeljski tekmi z romunskim Otelul Galatijem razmišljal trener Maribora Damir Krznar.

Foto: Jure Banfi

Kdo bo nadomestil Vipotnikove zadetke?

Potem ko so v Ljudskem vrtu zapečatili prodajo Žana Vipotnika, se za izpraznjeno mesto v konici napada trenutno interno borita Marko Kolar in Xhuliano Skuka, pri čemer je 28-letni Hrvat glede na videno skozi priprave trenutno korak ali dva pred štiri leta mlajšim Albancem, ki pa je bil sinoči ob Pihlerju eden izmed dveh strelcev vijolic.

A vse bolj se zdi, da bosta Kolar in Skuka v naslednjih dneh oziroma tednih dobila še kakšnega konkurenta na položaju “devetke”. O tem nenazadnje tudi javno razmišlja trener Krznar, ki je v včerajšnjem pogovoru za Večer odkrito priznal, da bi lahko prodaja Vipotnika odprla vrata mariborskega nogometnega hrama “kapitalcu”, ki bo resnično dodal vrednost vijoličasti zasedbi. Čeprav je bil Maribor torej v tem prestopnem roku že precej aktiven, se delo Marka Šulerja in sodelavce še zdaleč ni končalo.