Zgodba, ki ne sme ostati skrita: Bratje ostanejo bratje

Euro2024 23. Jun 20245:00 33 komentarjev
Slovenski navijač
Foto: Profimedia

To je zgodba Dejana Lugonjića, Slovenca s srbskimi koreninami, ki je zaradi posebne majice, ki jo je nosil na tekmi med Slovenijo in Srbijo, postal spletni hit v regiji. Žal pa s tem tudi tarča ljudi, ki živijo v preteklosti in želijo svoje travme izliti preko tipkovnice. A njegova sporočila so tako zelo prava, da jih enostavno moramo deliti z vami.

Navijaška kulisa na tekmi med Slovenijo in Srbijo v Münchnu je bila z eno besedo fantastična. “Šla bo v anale slovenskega nogometa,” je takoj po dvoboju opozoril selektor Matjaž Kek.

A še bolj kot vzdušje na stadionu, nas je navdušilo dogajanje na münchenskih ulicah, ki so živele v ritmu skupnih napevov, pozdravov in trepljanja po ramenih slovenskih in srbskih navijačev. Dobro, manjkale niso niti manjše provokacije, verjetno vam ni ušel srbski napev: “Luka Dončić je eden izmed nas”, ampak to je neškodljiv del navijaške folklore.

Brat ostane brat!

Posebne pozornosti so bile deležne tudi oprave navijačev za tekmo, nihče pa ni nase tako opozoril kot Dejan Lugonjić. Slednji je na tekmo prišel v prav posebni majici z napisom “Bratje ostanejo uvek brača!” in njegovo sporočilo se je nemudoma razširilo po regiji. Dan po tekmi je Sportklub poklical moža, ki je postal spletni hit Balkana.

“Dve glavni sporočili sta. Na tekmo sem odšel z bratom, to je bilo presenečenje zanj. Kupil sem vstopnice in mu dal enako majico, kot sem jo imel sam. Torej sporočilo – brata vedno ostaneta brata. Polovica besedila je v slovenščini, polovica v srbo-hrvaščini. Najino poreklo je iz srbskega dela Bosne in Hercegovine, tu so najine korenine, hkrati pa sva rojena in vzgojena v Sloveniji, ki jo maksimalno spoštujeva. Torej srbsko poreklo in Slovenija, kjer sva rojena in kjer bova vzgajala svoje otroke, oboje je del naju. Najino sporočilo je jasno,” se z veseljem na naš klic odzove Dejan.

Dejan Lugonjić
Foto: Osebni arhiv Dejana Lugonjića

Neumno je otroke vzgajati v luči tega, kar je bilo pred 30 leti

Dejanova poteza se je po spletu razširila kot požar. Številni mediji so iz nje naredili svoje zgodbe, mi pa smo želeli dobiti informacije ‘s prve roke’. Ker je tako prav in ker so vsakršne lastne medijske interpretacije tovrstnih dejanj popolnoma nepotrebne.

“Presenečen sem bil nad odzivom, fotografiral sem se vsaj s stotimi in še več ljudmi. Tudi po družbenih omrežjih se je zadeva zelo razširila, komentarji so pozitivni in negativni, ampak takšno je pač življenje. Bistvo pa je v tem, da je neumno otroke vzgajati v luči tega, kar se je dogajalo pred tridesetimi leti. Svoje otroke bom vzgajal v duhu, da nihče ne sme biti osovražen zaradi vojn, ki so se dogajale daleč v preteklosti. Otrok mora spoznati drugega otroka in njegove vrednote, ne glede na to, od kod prihaja. Bili smo bratski narod, ki bi moral biti povezan, ločila in skregala pa nas je politika. To je moje razmišljanje,” odločno poudari naš sogovornik.

Dejan Lugonjić
Foto: Osebni arhiv Dejana Lugonjića

Slovenski navijači plačevali pivo srbskim in obratno

Pozitivna atmosfera, ki je skozi ves dan spremljala tekmo med Slovenijo in Srbijo, je navdušila tudi Dejana Lugonjića.

“To je bistvo. Gledamo nogomet, ne Slovenije in Srbije. Vsi smo domoljubi, navijamo za svoje. Gledamo pa nogomet. Prijatelj mi je včeraj dejal, da se s to tekmo ne more primerjati niti vzdušje na tekmi Barcelone. To je bilo enostavno noro. Slovenski navijači so plačevali pijačo srbskim in obratno. Sam sem eno od majic menjal za dres slovenske reprezentance. Ljudi zanima, kje smo natisnili majice, ker si jih bodo naredili tudi sami,” se nasmeje Dejan.

Dejan Lugonjić
Foto: Osebni arhiv Dejana Lugonjića

Upa, da bo ta majica še enkrat ‘videla’ Euro 2024

Zgodba Dejana Lugonjića torej sijajno povzame nepozabno četrtkovo dogajanje v bavarski prestolnici. In je dokaz, da navijači z Balkana nismo samo ‘poredni fantje’, za kakršne nas, zaradi nepremišljenih dejanj posameznikov, pogosto označujejo tuji mediji.

“Sporočilo je pozitivno, nobenega drugega namena ni. Družiti se moramo med sabo, smo bratski narod. Rojen sem v Jugoslaviji, a je nisem doživel. Pravijo, da je bilo težko, ampak ljudje so se družili kot en narod. Če bo šla naprej ali Slovenija ali Srbija, bom šel na tekmo točno v tej majici. To obljubim,” pogovor zaključuje Dejan Lugonjić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje