Zoran Zeljković umirja: Dobili smo tekmo, ki smo jo morali. Z igralcem več.

Evropa 10. Nov 20236:00 0 komentarjev
Kako je Olimpijo na nadaljevanje sezone pripravil Zoran Zeljković? FOTO: Grega Valančič.

Zoran Zeljković je Olimpijo popeljal do zgodovinske prve zmage v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Po zmagi nad Klaksvikom s 2:0 je bil s predstavo svoje ekipe zadovoljen, a je priznal: "Dobili smo tekmo, ki smo jo morali dobiti."

Pred tekmo na Ferskih otokih, ki je bila po zmagi nad Domžalami v prvenstvu njegova druga na klopi Olimpije, je Zoran Zeljković odločno dejal, da je Klaksvik ekipa, ki jo Olimpija mora premagati, a se nato s severa Evrope vrnil z bolečim porazom. Palček, ki v tej sezoni navdušuje nogometno Evropo, ga je premagal s 3:0.

Zdaj, ko je v Ljubljani proti istemu nasprotniku – resda šele povsem ob koncu tekme, a povsem zasluženo – prišel do prvih evropskih točk, je ostal zvest besedam, ki jih je izrekel pred dvema tednoma.

“Ne smemo leteti. Premagali smo nasprotnika, ki ga je treba premagati. Z igralcem več,” je po tekmi mirno povedal Ljubljančan na klopi slovenskega državnega in pokalnega prvaka, ki je z Olimpijo prišel še do tretje zmage v nizu.

“Zaslužili smo si zmago. Bili smo potrpežljivi, nadzorovali smo potek tekme in premoč na koncu unovčili. Točke so zasluženo ostale doma,” je še dejal 43-letni trener, ki je Koper pred letom in pol popeljal do pokalne lovorike, a z njim na dveh evropskih tekmah ni dočakal zmage.

Ob evropskem debiju pri Olimpiji je prav tako ostal brez nje, v četrto pa uspel. Že čez tri tedne bo proti Lillu lovil novo. Če jo ujame, bo lahko o njej govoril z drugačnimi besedami. To bi bila ena največjih evropskih zmag v zgodovini kluba.

FOTO: Grega Valančič.

O čem je Zoran Zeljković še govoril:

O bolj napadalnem drugem polčasu:
“Skušali smo popraviti nekatere stvari. V prvem polčasu smo na trenutke igrali brezglavo. Potem smo se malce bolj umirili. Situacije smo bolje prepoznavali in imeli kar nekaj priložnosti. Ni pa na tem igrišču lahko igrati. Vztrajali smo in bili za to nagrajeni.”

O zadetkih dveh rezervistov:
“Vedno ponavljam, da imamo široko klop. Vsak, ki je vstopil v igro, je prinesel dodatno energijo. To je za nadaljevanje sezone zelo pomembno.”

O živčnosti v prvem polčasu:
“Malo igrišče, malo slabo prepoznavanje situacij, ampak ne glede na to smo imeli nekaj priložnosti. Zabili smo tudi gol, ki pa so nam ga zaradi prepovedanega položaja razveljavili. Ne vem, ali je bil ali ne. Težko si je ustvariti deset priložnosti na polčas. Na koncu, če pogledamo, smo si jih skozi celotno srečanje imeli toliko. V Evropi si dostikrat hitro kaznovan. Če pogledamo na prejšnjo tekmo s Klaksvikom, je bilo tako. Nasprotnik je iz štirih priložnosti trikrat zadel.”

O tem, koliko lažje bo Olimpiji po tej zgodbi:

“Nič lažje ne bo. Utrujeni smo. Že v nedeljo nas čaka zahtevna tekma z Muro. Je pa zmaga pomembna za vzdušje. Ne bi rad poletel, ampak imamo še ogromno rezerv.”

O tem, ali je bil rdeč karton voda na mlin Olimpije:
“Da, zagotovo je to bila olajševalna okoliščina.”

O tem, ali je igra blizu temu, česar si želi:

“Zadovoljen sem, saj smo zmagali. Ni lahko zmagati. Marsikaj se vpraša tudi nasprotnika. Smo pa ne glede na vse prikazali napredek v napadu. Ob tem gola spet nismo prejeli. Gremo naprej, iz tekme v tekmo moramo napredovati.”

O tem, da z ekipo ni opravil priprave:
“Res je, ampak v življenju se je treba prilagajati. Hvala bogu imamo vsaj za slovensko ligo dovolj širine v kadru. To so fantje, ki niso pozabili igrati nogometa. V nekem trenutku so bili v krizi, to je res. Toda že s pogovorom se da narediti marsikaj.”

FOTO: Grega Valančič.

O tem, na koliko odstotkih je trenutna ekipa:
“Danes sem videl podobno, ki jo želim gledati. Bili smo napadalni, agresivni. Kako daleč smo, bomo videli. Najtežje je stvari ponavljati. Treba je biti iskren in priznati, da v Celju nismo bili takšni, kot smo lahko. Po eni zmagi z igralcem več ne smemo poleteti.”

O slabem obisku:
“To sem pričakoval. Glavni krivci smo mi. Verjamem, da bi bilo, če bi na Ferskih otokih zmagali, več gledalcev. Sem pa zelo zadovoljen s tem, kako so navijači navijali. Tisti, ki so prišli, imajo klub res radi.”

O tem, zakaj ni igral Timi Max Elšnik:
“Ima težave s poškodbo, zaradi česar nismo želeli tvegati. Dvakrat je poskusil, a je bilo naslednji dan še slabše. Verjamem, da bo za nedeljo in za naslednji teden, ko ga čaka reprezentanca, optimalno pripravljen.”

O še eni tekmi brez prejetega gola:
“To je zelo pomembno. Vemo, koliko golov je Olimpija v tej sezoni prejemala. Težko na vsaki tekmi zabiješ dva, tri gole. Obramba je osnova. Danes nasprotniku nismo dopuščali veliko.”

Trener gostov pošteno priznal: Povsem zaslužen razplet

“Nogomet je enostavna igra. Kar boš vanj vložil, boš dobil. Mi danes nismo dovolj. Rezultate je realen. Olimpija je zasluženo zmagala z 2:0. Nasprotnik je pokazal občutno več in pošteno prišel do točk. Malo boli, da smo gol prejeli v 86. minuti, a na koncu nismo zdržali. Zasluženo smo izgubili,’’ je po tekmi poraz športno priznal trener gostov, 43-letni Norvežan Magne Hoseth, ki s Klaksvikom v tej sezoni piše eno od lepših evropskih nogometnih zgodb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!