Američani razkrili karte, neznank ni več

Odbojka 6. Jun 202213:00 0 komentarjev
Slovenci bodo proti ZDA v vlogi favorita. (Foto: FIVB)

Slovenski odbojkarji so po več kot 20 ur dolgem potovanju srečno prispeli v osrčje Brazilije, kjer bodo v noči na sredo začeli prvi turnir Lige narodov 2022.

Slovenci so preteklo poletje prvič nastopili med elito in navdušili vse. V mehurčku v Riminiju so zasedli izjemno četrto mesto in za sabo pustili tudi reprezentance, kot so Rusija, Srbija, Italija in ZDA.

Ravno Američani bodo prvi tekmec slovenske izbrane vrste nove sezone Lige narodov. Slovenci pred odhodom v brazilsko prestolnico niso vedeli, v kakšni postavi bo igrala ZDA, zdaj neznank ni več. Američani, ki sicer poudarjajo, da si želijo na stopničke v VNL 2022, so v Brasilio pričakovano odpotovali brez številnih nosilcev. Manjka prve violina Matta Andersona, ni niti prvega podajalca Micaha Christensona kot tudi ne bratov Shoji, Taylorja Sanderja in odličnega blokerja Maxa Holta.

David Smith (15) se je pred dnevi v Stožicah z Zakso veselil novega naslova evropskih prvakov. Foto: CEV

Od nosilcev sta tukaj le David Smith, ki je pred dnevi v Stožicah z Zakso osvojil nov naslov v ligi prvakov, in Aaron Russell, ki je zadnjo sezono igral na Japonskem, prej pa je bil član največjih italijanskih klubov. Omenimo še Thomasa Jaeschkeja in starega znanca tivolske publike, ki je dve sezoni nosil dres ACH Volleyja, prostega igralca Kyla Dagostina.

Izjava Jan Kozamernik:

“Američani imajo malce drugačno postavo, kot smo je navajeni. Kljub temu pričakujem zelo zahtevno tekmo, vsekakor bo dober pokazatelj, kje trenutno smo. Tekme se že veselim, upam, da zmagamo,” iz Brazilije sporoča slovenski bloker Jan Kozamernik.

Prvi turnir še za iskanje občutkov

Glede na ameriški seznam, kar šest igralcev bo prvič nastopilo v VNL, so slovenski odbojkarji v rahli prednosti. Tudi Slovenci v Brazilijo niso odpotovali v polni postavi, manjka udarni sprejemalski par zadnjih let Tine Urnaut in Klemen Čebulj, prvi turnir izpušča tudi izkušeni Dejan Vinčić, zato bo mesto prvega podajalca pripadla Gregorju Ropretu.

Izjava Gregor Ropret:

“Nova sezona bo drugačna kot tista prva. Zaradi potovanj bo vse skupaj težje, po drugi strani pa bomo, vsaj tako upam, igrali pred polnimi tribunami, ki bodo še dodaten motiv. Prvi turnirji bodo za vse reprezentance predstavljali za začetno ogrevanje in iskanje občutkov, nato pa se bo začelo igranje na rezultat, saj ne bo ekipe, ki si ne bi želela uvrstiti med osem najboljših,” pa pred začetkom razmišlja Ropret.

Evropski podprvaki bodo prvič na delu v noči na sredo. Obračun z Američani, ki se bo začel ob 2. uri zjutraj po slovenskem času, bo prenašala tudi naša televizija.

Reprezentanca ZDA v Braziliji:

Podajalca: Josh Tuaniga, James Shaw

Blokerji: David Smith, Jeff Jendryk, Patrick Gasman, Tyler Mitchem

Sprejemalci: Aaron Russell, Thomas Jaeschke, Cody Kessel, Jacob Pasteur

Korektorja: Kyle Ensing, Jake Hanes

Prosta igralca: Kyle Dagostino, Mason Briggs

Reprezentanca Slovenije v Braziliji:

Podajalca: Gregor Ropret, Uroš Planinšič

Korektorja: Tonček Štern, Mitja Gasparini

Blokerji: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Danijel Koncilja, Matic Videčnik

Sprejemalci: Rok Možič, Žiga Štern, Jan Klobučar, Črt Bošnjak

Prosta igralca: Jani Kovačič, Alan Košenina

Spored turnirja v Brasilii:

Sreda, 8. junij:
2.00 Slovenija – ZDA (SK1)

Petek, 10. junij:
2.00 Brazlija – Slovenija (SK1)

Sobota, 11. junij:
2.00 Avstralija – Slovenija (SK1)

Sobota, 11. junij:
23.00 Slovenija – Kitajska (SK1)

* ure so zapisane v srednjeevropskem času

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!