V povsem novi vlogi si slovenski biser že mane roke

Odbojka 4. Jun 202218:18 > 18:24 1 komentar
Rok Možič v Braziliji že pripravlja slovensko eksplozijo. Foto: FIVB

Po sanjski krstni sezoni v Italiji bo Rok Možič v novem reprezentančnem ciklisu velik adut tudi v slovenski izbrani vrsti. Ob odsotnosti Tineta Urnuata in Klemna Čebulja celo prvo orožje čete Marka Lebedewa na prvem turnirju Lige narodov v Brasilii.

Preteklo poletje se je Rok Možič po osvojenem slovenskem naslovu z Merkur Mariborom preselil k Veroni, kjer je že v prvi sezoni presegel vsa pričakovanja. V rednem delu je dosegel 466 točk, kar je naneslo skoraj 20 točk na tekmo, skupno pa je na 30 tekmah dosegel 532 točk.

Sanjsko sezono mu je malce pokvarila poškodba gležnja, ki pa je zdaj že preteklost. Mariborčan je v svojem šele drugem poletju v reprezentanci pripravljen na največje napore.

Ne bo  spreminjal pristopa

“Po dobri sezoni v Italiji se moj odnos do reprezentance ni spremenil. Še vedno želim na vsakem treningu pokazati, kaj zmorem. Želim si biti čim več na igrišču in ekipi pomagati po najboljših močeh. Tako je bilo preteklo poletje, nič drugače ni zdaj,” odločno pove mladi, 20-letni odbojkar, ki je praktično čez noč postal prvi slovenski sprejemalec.

Ko ni Čebulja in Urnauta …: “Želim biti glavni”

Malce sta mu pot olajšala tudi Klemen Čebulj, ki se je v tem poletju odpovedal nastopanju v Ligi narodov, kapetan Tine Urnaut pa se po poškodbi počasi vrača in izpušča prvi turnir v Braziliji. Možič se zahtevenag izziva, ki je pred njim, ne boji, ravno nasprotno: “Vedno, kjerkoli se pojavim, želim biti glavni. Rad prevzemam odgovornost v težkih trenutkih. Ne trdim, da mi ta vloga pripada, vse skupaj si bom moral prislužiti. Kot sem rekel, vsak trening skušam pokazati trenerju, da si ti vlogo zaslužim. Prve tekme so tukaj, trener se bo odločil, kot se bo, a tukaj sem, da pomagam ekipi ter jo skušal popeljati do čim več zmag.”

Te vloge navajen že iz Verone

Zanj vloga v brazilski prestolnici ne bo nič novega, že zgoraj smo napisali, kaj je počel v Italiji. Ne samo, da je bil prvi mož Verone, bil je najučinkovitejši igralec rednega dela najmočnejše lige na svetu.

“Tudi pri Veroni sem si moral vlogo liderja priboriti. Lahko rečem, da mi je to uspelo dokaj hitro. Prevzel sem odgovornost in pomagal ekipi do obstanka. Bili smo tudi blizu končnice. Zdaj je pred mano nov izziv. Najprej Liga narodov, ki bo zagotovo odlična priprava pred domačim svetovnim prvenstvom, ki bo naš največji cilj. A tudi v Ligi narodov bomo skušali priti čim dlje, najprej med prvih osem, nato pa naprej,” poudari Možič.

Vsak dan so boljši, a veliko bo treba še popraviti

Slovenci so v pripravljalnem obdobju odigrali šest tekem. Izgubili so le eno. Obračun s Hrvaško, nato pa so dvakrat ugnali Srbijo in Bolgarijo.

“Seveda se pozna, da se še vedno ni tistih izkušenih igralcev, ki so vrsto let nosili igro Slovenije. Selektor je priključil veliko mladih, ki so se zelo dobro vklopili v ekipo. Lepo se imamo, nekaj je tudi šale, tako kot vedno, vse za dobro vzdušje, kar se pa tiče same igre, pa smo na prijateljskih tekmah videli, da treba popraviti še veliko stvari. Vsak selektor ima svoje taktične zamisli, … Veliko je treba še popraviti, a menim, da smo vse boljši. Že proti Bolgariji smo pokazali en zadovoljiv nivo in lahko rečem, da odhajamo v Brazilijo z dobrimi občutki,” je optimističen mladi sprejemalec.

Rok Možič

Odbojka je odbojka

V prvem poletju je sodeloval z Albertom Giulianijem, zdaj taktirko nad slovensko izbrano vrsto vihti Mark Lebedew. A čeprav je omenil, da ima vsak trener svoje zamisli in poglede, član Verone ni imel težav s prilagoditvijo.

“Odbojka je vendarle odbojka. Tople vode se ne odkriva. Zagotovo pa vsak na določeno stvar gleda drugače – morda na neke položaje igralcev v obrambi, igro v bloku, koliko pritiska se izvaja na začetnem udarcu, tudi v napadu vsak želi, da se določene situacije rešuje na drugačen način, take stvari … Malce se je vse skupaj spremenilo, a kot sem rekel, odbojka je odbojka. Na koncu mora žoga pasti na nasprotnikovo polovico. Dela se drugače, kot se je delalo, ali kot se dela pri Veroni, a sem se hitro navadil. Všeč so mi selektorjeve zamisli.”

Foto: FIVB.

Obljublja eksplozijo že od samega začetka

Slovence že na prvem turnirju v Braziliji čakajo štiri tekme v štirih dneh, kar predstavlja hud napor. “Ne samo tekme. Pred nami je dolga pot, sprememba časovnega pasu. Za začetek nas čaka ZDA, sicer ne vem, v kakšni postavi bodo prišli, nato Brazilija, ki bo zagotovo skušala doma dobiti vse tekme. Nato nas čakata še dve lažji tekmi, a tudi z njima imaš lahko težave, v kolikor nisi pravi. Zagotovo se bomo skušali v Slovenijo vrniti s čim več zmagami,” je odločen Možič.

Blestel je že v pretekli sezoni VNL:

Kolikor ga poznamo, bo Možič šel na vso moč že od prvega sodnikovega žvižga, sploh zdaj, ko je njegova poškodba gležnja že preteklost. “Od ogrevanja, od prve žoge bo šlo zares. V Brazilijo gremo po štiri zmage, na koncu pa boo videli, kako uspešni bomo,” še pove slovenski odbojkarski biser.

Slovenski reprezentanti, ki bodo igrali v Braziliji:

Podajalca: Gregor Ropret, Uroš Planinšič

Korektorja: Tonček Štern, Mitja Gasparini

Blokerji: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Danijel Koncilja, Matic Videčnik

Sprejemalci: Rok Možič, Žiga Štern, Jan Klobučar, Črt Bošnjak

Libera: Jani Kovačič, Alan Košenina

Spored turnirja v Brasilii:

Sreda, 8. junij:
2.00 Slovenija – ZDA

Petek, 10. junij:
2.00 Brazlija – Slovenija

Sobota, 11. junij:
2.00 Avstralija – Slovenija

Sobota, 11. junij:
23.00 Slovenija – Kitajska

* ure so zapisane v srednjeevropskem času

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje