“Če bi mi kdo to dejal, bi ga poslal v norišnico”

Odbojka 28. Jun 202113:42 > 16:35 0 komentarjev
Foto: FIVB

Domača odbojkarska stroka po visokem četrtem mestu slovenske vrste v elitni ligi narodov v en glas poudarja, da je igralcem selektorja Alberta Giulianija uspel izjemen dosežek. Obenem si je enotna, da enakovredno kosanje z najboljšimi reprezentancami na svetu ni več presenečenje, temveč realnost.

Po več kot mesecu dni so slovenski odbojkarji v nedeljo v Riminiju zaključili z nastopi v ligi narodov. V svojem debiju v elitnem tekmovanju so zasedli visoko četrto mesto in dosegli uspeh, ki je po mnenju slovenske odbojkarske stroke primerljiv z dvema srebrnima kolajnama na evropskih prvenstvih.

Davor Čebron, nekdanji slovenski reprezentant:

Davor Čebron (Foto: Helmut Hirner)

Že samo četrto mesto pove vse, škoda karkoli filozofirati. Gre za izjemen uspeh, zato jim prav nihče ne bo zameril za izgubljeni tekmi v boju za odličja. Seveda si vsak želi turnir končati na odru za zmagovalce, a če samo pogledamo, da smo tukaj nastopali prvič, če pogledamo samo nore predstave po rednem delu. Držati tak nivo tako dolgo časa, je res uspeh brez primere. To četrto mesto gre brez težav ob bok tistima dvema srebrnima odličjema na EuroVolleyju.

Igrati 15 tekem v tako kratkem času, pa ne proti 165. reprezentanci na FIVB lestvici, ampak proti najboljšim na svetu in imeti na koncu 12 zmag in tri poraze, je noro. Premagali so Ruse, Poljake, Francoze, ZDA, Iran …, ni da ni. Ne vem, kaj naj rečem. Gre za veliko stvar, ki se je še ne zavedamo dobro.

Glede na število prebivalcev in bazo igralce, ki jo imamo na voljo, smo gladko na repu teh držav, a Slovenci so spet pokazali, da so športni fenomen. Lahko rečem le, kapo dol za prikazano v Riminiju.

Matija Pleško, trener Calcit Volleyja in nekdanji reprezentant:

Matija Pleško (Foto: CEV)

Tisti, ki spremljamo odbojko, vemo, da je to izjemen dosežek primerljiv z dvema srebrnima kolajnama naših odbojkarjev na evropskem prvenstvu. Morda je bil uspeh nekoliko prezrt, zaradi česar mi je žal.

Pred začetkom turnirja sem verjel, da se lahko uvrstijo med najboljših šest, manj, da jim bo uspel preboj v polfinale, ki se mi je zdel visokoleteči cilj, a ne neuresničljiv. A po predstavah Slovenije med turnirjem, me njihov dosežek ni presenetil. Imeli so domet, da se uvrstijo še višje.

Imamo zares dobro reprezentanco, ki v primerjavi s preostalimi velesilami nima več minusov. Igralci so visoki, skočni in igrajo v dobrih klubih. Reprezentanco sestavlja mešanica izkušenih in mladih. Z vsako zmago v ligi narodov so bili bolj uigrani, bolj so verjeli vase in videli, da lahko igrajo proti komurkoli. Vrh svetovne odbojke je širok in naši so poleg.

Zoran Jerončič, odbojkarski poznavalec:

Zoran Jerončič

Tekmovanje spremljam od prve izvedbe, ki sega v leto 1990. Če bi mi takrat nekdo dejal, da bo leta 2021 v njem nastopila tudi Slovenija, bi ga poslal v norišnico, saj bi govoril neumnosti. Že ko sem pred začetkom letošnje lige narodov dal intervju za tržaški Primorski Dnevnik, sem dejal, da lahko premagajo vsakogar.

Zdajšnja ekipa je neverjetna. Res je, trener je pomemben, a v petnajstih letih so igralci postali neverjetna klapa. Ko se gre za biti ali ne biti, ne prevlada tehnika ali taktika, temveč moštveni duh. Pokazali so, da se nikogar ne bojijo.

Veliko presenečenje je bil zame Gregor Ropret, a kar me najbolj veseli, je, da imamo ogromen potencial. Ne samo Roka Možiča tudi centre in korektorja. Tudi zato me ne skrbi za prihodnost. In četudi bodo naslednjo leto v ligi narodov morda sedmi in ne četrti, jim lahko le čestitamo. V košarki nastopa 217 držav, v nogometu 215, v odbojki pa kar 220, kar je dovolj zgovoren podatek.

Zoran Kedačič, trener Šoštanj Topolšice:

Zoran Kedačič (Foto: Saša Pahic Szabo)

Glede na to, da smo bili prvo leto v taki konkurenci, je to zares velik uspeh. Tudi format je bil zelo zahteven, svoje pa je naredil tudi mehurček. Ni šala biti toliko časa zaprt na enem mestu. Fantje so nas res vse pozitivno presenetili. Ponosen in vesel sem zanje. Pokazali so, da sodijo v ligo narodov, še več, da sodijo v samo špico tega eminentnega tekmovanja, kar uvrstitev v polfinale tudi dokazuje.

Manjkala je pika na i. Zmanjkalo je nekaj moči, prva postava je bila res obremenjena od zadnjega sklopa tekem skupinskega dela do finala. Ostale reprezentance, kot so Poljska, Francija, Brazilija, imajo dve močni postavi, mogoče celo tri, zato so lahko lažje stopnjevale ritem in to je na koncu odločilo.

Fantje so dokazali, da evropska prvenstva nista bila naključje. To četrto mesto ima veliko težo. Menim, da se ga lahko da ob bok drugima mestoma na EuroVolleyju. Škoda je le, da naših fantov ne bo v Tokiu. Tudi tam so bili blizu. Odločala je ena tekma, a nič ne de, že jeseni bo nova priložnost, da ponovno dvignejo Slovenijo.

Andrej Flajs, nekdanji reprezentant, zdaj trener:

Andrej Flajs

Slovenci so po dolgih letih kalvarije, vsi vemo, kaj se je dogajalo, končno dobili priložnost, da se pokažejo na velikem svetovnem odru in priložnost so več kot izkoristili. Fantje so bili po mojem mnenju še bolj motivirani, da FIVB pokažejo, da se jim je delala krivica in to četrto mesto je pokazatelj, da imajo še kako prav.

Polfinale v taki konkurenci je nor dosežek. Gre za 16 najboljših ekip na svetu. Naši fantje so vsake tri dni premagovali velikane, se vračali po zaostankih tudi z 0:2 v nizih in mesec dni navduševali Slovenijo. Kar jim je uspevalo, je dober znak tudi za naprej. Najprej jih čaka jesensko evropsko prvenstvo, drugo leto pa bodo spet v ligi narodov.

Verjamem, da so fantje zdaj malce razočarani, vsaj kakor poznam njihovo miselnost. Ko si v zaključnih bojih in to po tem, ko si en mesec tako izjemno igral, ciljaš na največ, a na koncu je vseeno malce zmanjkalo. Ponavljam, četrto mesto je fantastičen dosežek. Za sabo pustiti Srbijo, ZDA, ki vedno cilja najvišje, Rusijo, Iran, Italijo, … Izjemno.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!