Cepljenja ni nihče pogojeval

Odbojka 12. Nov 20216:50 > 9:17 5 komentarjev
Član Calcita Mitja Gasparini se je cepil pred nastopom slovenske izbrane vrste v ligi narodov. Foto: UKC

Po pregledu stanja precepljenosti v najmočnejši slovenski nogometni, košarkarski in rokometni ligi smo pod drobnogled vzeli še najboljše odbojkarske klube.

V Sloveniji se zdravstveno stanje okužb z novim koronavirusom slabša iz dneva v dan. Številka covidnih bolnikov, ki se zdravijo v bolnišnici, se približuje 1000, na intenzivnem oddelku pa je že preko 200 ljudi, zato nas je zanimalo, kako navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) upoštevajo pri najboljših slovenskih odbojkarskih klubih.

Več o precepljenosti v posameznem športu:

OZS: Klubi dolžni upoštevati ukrepe Vlade RS

Povzamemo lahko, da smo dobili zavidljivo visoke rezultate. Ob tem v prav vseh klubih poudarjajo, da nikoli niso nikogar silili v cepljenje ali z njim karkoli pogojevali. Jasno sporočilo je, da je odločitev za cepljenje stvar vsakega posameznika in od tega ne odstopajo, ob tem pa poudarjajo, da morajo biti venomer zagotovljeni pogoji PCT.

“Odbojkarska zveza Slovenije že od vsega začetka pojava Covid-19 spoštuje in upošteva odločitve Vlade Republike Slovenije. Klube, članice OZS, ves čas ažurno obveščamo o sprejetih odlokih, ki se tičejo izvajanja vadbe in organizacije tekmovanje,” nam je v imenu OZS odgovoril generalni sekretar Gregor Humerca.

Nadzor izvajajo inšpektorati

Za spoštovanje določil in odlokov morajo klubu skrbeti sami. “Klubi so kot organizatorji tekem dolžni spoštovati vse ukrepe, ki jih predpisuje Vlada RS. Nadzor nad upoštevanjem ukrepov izvajajo pristojne državne inštitucije – inšpektorati,” je pristavil Humerca in za konec izrecno poudaril, da zveza “cepljenja klubom nikdar ni predstavila kot pogoj za udeležbo v tekmovanju.”

Povprečje preko 83 odstotkov, Merkur in ACH 100-odstotna

Po podatkih, ki so nam jih posredovali klubi, lahko ugotovimo, da je cepljenjih preko 83 odstotkov igralcev. Prvak Merkur Maribor ima cepljenje vse igralce. “Cepljenje smo priporočali, saj bomo v tej sezoni veliko potovali, nato so se za cepljenje odločili vsi igralci,” so sporočili iz tabora Merkurja Maribora, ki bo v tej sezoni Slovenijo zastopal tudi v ligi prvakov.

Foto: SK

Trener Črnuč: Cepljenje svobodna odločitev vsakega posameznika

Tako kot Mariborčani imajo cepljene vse igralca tudi pri ACH Volleyju, ostali pa imajo v svojih ekipah igralce, ki se za zdaj še niso odločili za to potezo. Denimo pri Črnučah  imajo 15 igralcev, cepljeni niso štirje, a prav vsi so virus preboleli, kar pomeni, da v očeh države stoodstotno ustrezajo vseh zahtevanim pogojem.

“Cepljenje ni bilo pogoj za članstvo v ekipi, saj v klubu zagovarjamo stališče, da je cepljenje svobodna odločitev vsakega posameznika, seveda pa morajo tako ali tako že zaradi pravil upravitelja dvorane, kjer treniramo, vsi člani ekipe tako na treningih kot tudi na tekmah izpolnjevati pogoj PCT,” nam pove trener prve ekipe Jurij Žavbi.

Foto: Facebook/OK Črnuče

Kaj pa ostali? Krke ni razkrila podatkov.

Z drugim najvišjim odstotkom se lahko pohvalijo pri Panviti. V ekipi imajo dva igralca, ki se nista odločila za cepljenje. Poudarili so še, da imajo tudi le tri igralce, ki koronavirusa še niso preboleli.

Pri kranjski ekipi Hiša na kolesih imajo cepljenje 75 odstotkov ekipe, trije se niso odločili, a spet sta tukaj vsaj dva, ki sta virus prebolela. Pri kamniškem Calcitu se niso cepili trije igralci, pri Salonitu pa štirje, a pri Kanalcih je eden izmed četverice prebolevnik.

Salonit Anhovo Foto: Martina Pavšič

Za informacije o precepljenosti smo naslovili tudi novomeški Krki, ki je pretekli konec tedna šokirala prvake iz Maribora. Po razmisleku so se odločili, da z nami ne bodo sodelovali. “Stališče kluba je, da ne želimo posredovati podatkov o stanju precepljenosti v našem klubu,” nam je odgovoril predsednik Krkšev Gorazd Kosmina.


Preberite še:

Podrobneje si o precepljenosti v nogometu preberite tukaj.

Podrobneje si o precepljenosti v košarki preberite tukaj.

Podrobneje si o precepljenosti v rokometu preberite tukaj.