Začetek odbojkarskega prvenstva: ACH in Calcit ne bosta imela lahkega dela

Odbojka 5. Okt 202314:17 0 komentarjev
ACH Volley
Foto: Kolektiff

S petkovo tekmo med Fužinarjem Sij Metalom in Merkurjem Mariborom se bo začelo državno prvenstvo odbojkarjev in odbojkaric. Zaradi pomanjkanja terminov že v času, ko poteka pomembna reprezentančna akcija, moške kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah, kar je v moškem delu prvenstva pri nekaterih močno vplivalo na potek priprav.

Mariborčani in igralci kamniškega Calcita Volleyja bodo uvodni krog igrali oslabljeni, ACH Volley, ki ima v svojih vrstah prav tako dva reprezentanta, pa je tekmo proti Alpacem Kanalu, nekdanjemu Salonitu Anhovo, prestavil. Nasploh vsi klubi menijo, da prvi krogi ne bodo pokazali realne slike, saj nihče ni na pravi ravni in vsi delajo, da bodo v najboljši formi v drugem delu prvenstva, ko bo najbolj pomembno.

Sprememba formata

Sistem tekmovanja bo letos nekoliko drugačen kot prejšnja leta. V prvem delu bo namesto trokrožnega dvokrožni, v nadaljevanju se bo najboljših šest ekip uvrstilo v modro skupino, sedma in osma pa bosta skupaj najboljšimi štirimi 1. B lige tvorila zeleno skupino, preostali klubi pa se bodo merili za obstanek v 1. B ligi. Tekem osmine finale letos ne bo, v končnici bo takoj na sporedu četrtfinale.

ACH Volley ni izrazit favorit

Naslov prvaka bosta branila ACH Volley pri moških in Calcit Volley pri ženskah, Calcit Volley in Merkur Maribor naj bi bila glavna kandidata, da presenetita Ljubljančane, Nova KBM Branik in GEN-I Volley pa, da na vrhu ogrozita Kamničanke.

Foto: ACH Volley Ljubljana

“Letos začenjamo nek nov cikel, ne bo prvič, da je klub sestavil slovensko jedro s samo enim tujcem, korektorjem Nikolo Gjorgijevom, ki se nam je pridružil šele pred desetimi dnevi. V to smo šli zavestno, najbrž s tem tudi nekoliko tvegamo, a verjamem, da bo kombinacija starejših in mlajših slovenskih igralcev obrodila sadove. Da bomo, ko bo to potrebno, na ravni, ki bo zadostovala, da osvojimo oba domača naslova,” je na predstavitvi kluba dejal trener ACH Volleyja Radovan Gačič.

Kamnik cilja na zlato

Da so Ljubljančani ranljivi bolj kot prejšnji dve sezoni se zaveda tudi kapetan Calcita Uroš Pavlović, sicer nekdanji igralec ACH Volleyja. “Prejšnja leta je bil naš cilj finale, letos smo lahko v napovedih bolj pogumni. Želimo biti prvi,” je dejal bloker, ki ni edini nekdanji igralec ljubljanskega kluba, to sta tudi Jure Okroglič in po novem tudi Črtomir Bošnjak. Poleg tega oranžne zmaje dobro pozna novi trener Kamničanov Mladen Kašić, ki je ACH treniral pred dvema sezonama, ko je klub iz rok Maribora vrnil naslov prvaka.

Calcit Volley
Calcit Volley Foto: Aleš Fevžer

Maribor bi lahko presenetil

Mariborčani računajo na presenečenje. Lani so prvenstvo slabo začeli, a se iz tekme v tekmo dvigovali. Letos želijo biti dobri že takoj, čeprav se zavedajo, da brez reprezentanta Roka Bračka še ne bodo v formi, ki jo pričakujeko marca. Ekipa se v primerjevi z lansko ni spremenilo, trener Sebastijan Škorc meni, da je še nekoliko boljša. “Osnovni cilj je res polfinale v obeh domačih konkurencah, a želja nam je storiti še en korak višje,” je željo predstavil trener Sebastijan Škorc.

Foto: Bojan Javornik

Sodeč po ciljih ekip, bo prvenstvo napeto

Tudi druge ekipe so napovedale boj za vrh, veliko jih želi med najboljše štiri, vse pa si predvsem želijo uvrstiti v modro skupino.

Vroče bo tudi pri dekletih

Podobno razmerje moči med najboljšimi ekipami in konkurenco je tudi pri dekletih. Kamničanke, ki jih po novem vodi Bruno Najdič, v sezono vstopajo le z desetimi igralkami in le eno tujko, kapetanko Andjelko Radićević, a ekipa je po njenih besedah dovolj kakovostna, da ubrani naslov.

Foto: CEV

Načrte jim bo skušal preprečiti predvsem GEN-I Volley, ki je sestavil dobro ekipo, medtem ko je Nova KBM Branik, ki jo bo vodil Tilen Kozamernik, velika neznanka in za zdaj vsaj na papirju ne sodi v boj za zlato odličje.

Vasja Samec
Foto: GEN-I Volley

Nevaren bi lahko bil tudi Sip Šempeter, ki je v svoje vrste pripeljal porvatnico v Slovenijo Darjo Eržen. Enako velja tudi za ostale ekipe, ki so sicer mlade, a odločene, da bna vsaki tekmi ponagajajo najboljšim.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!