Mitja Gasparini potrdil, da je zares konec

Odbojka 27. Jul 202113:27 0 komentarjev
Mitja Gasparini
Foto: Aleš Oblak

Slovenska odbojkarska reprezentanca se po zasluženem počitku danes spet zbere v Kranjski Gori, kjer bo začela priprave na septembrsko evropsko prvenstvo 2021. Vse skupaj bo nekoliko drugače, saj na zboru ne bo izkušenega Mitje Gasparinija, ki v pogovoru za Sportklub potrdil, da je njegove dolge in uspešne reprezentančne poti konec.

Informacija o njegovem koncu ni nova, Gasparini je o tem na hitro pred tremi tedni spregovoril za RTVSLO, pred današnjim vnovičnem zboru reprezentance pa smo ga vprašali, če je resno mislil.

“Gasparinija ne bo zraven,” nam je v smehu potrdil 37-letni Izolan. Svoje slovo je oznanil zelo po tiho, vse skupaj je šlo mimo, kot da se ni nič zgodilo: “Nisem človek, ki bi sam samega oglaševal. Nimam težav s tem, če kdo to ve, ali ne. Bilo je, kot je bilo. Mogoče bi lahko vse skupaj naredil tudi drugače, a nimam potrebe po tem.”

Mitja Gasparini
Gasparini je v ligi narodov v Riminiju s Slovenijo osvojil izjemno četrto mesto, nato pa začutil, da je bilo dovolj. Foto: FIVB

Odločitev ni prišla čez noč

Ideja za tako odločitev se je v njegovi glavi podila že dalj časa, po uspešnem nastopu Slovenije v ligi narodov, kjer so že ob svojem krstnem nastopu presenetili vse in osvojili četrto mesto, pa je padla dokončna odločitev o koncu reprezentančne poti.

“Vedno sem z veseljem in ponosom igral za Slovenijo. Vedno sem se odzval vabilu, zdaj pa nisem več najmlajši. Ta odločitev je bila v zraku že kar nekaj časa. Sam pri sebi čutim, da je dovolj, da je prišel ta čas, da se poslovim. Vedno sem govoril, da bom igral in pomagal reprezentanci, dokler se bom dobro počutil in dokler bom užival na vsakem treningu, vse skupaj se je v zadnjem času malce spremenilo,” nam je priznal slovenski korektor, ki je na prsih slovenski grb nosil vse od leta 2005 in zbral preko 200 nastopov za reprezentanco in dosegel preko 2000 točk.

Mitja Gasparini
Za reprezentanco zbral več kot 200 nastopov. Foto: Aleš Oblak

Zakaj ni počakal še EuroVolley 2021?

Mnogi se sprašujejo, zakaj se je odbojkarski veteran poslovil že pred jesenskim EuroVolleyjem, kjer bi s soigralci branil srebrno odličje iz Stožic. “Po ligi narodov je sledila kar dolga pavza, zato sam ne čutim, da sem odšel kar sredi cikla. EuroVolley je nova zgodba, formo se bo gradilo od začetka. Če bi bil zraven, bi se mi danes začela nova sezona,” pravi Gasparini, ne skriva pa, da bo fante pogrešal, saj so v tolikih letih res stkali super odnos.

“Seveda, o tem ni dvoma, kot sem rekel, vedno sem užival. Vedno mi je bilo v veselje biti del tako super klape, zato jih bom pogrešal, a vedelo se je, da nič ne traja večno. Prišel je čas za slovo, kaj ‘čmo’,” pristavi.

Mitja Gasparini
Priznava, da bo fante pogrešal, saj so v tolikih letih stkali res super odnos. Foto: Aleš Oblak

Enkrat že napovedal slovo, a zdaj je drugače

Leta 2012 je razočarani Gasparini v intervju za dnevnik.si sicer enkrat že dejal, da je njegove reprezentančne poti konec, a poglejte zdaj, Primorec si je v naslednjih desetih letih na EP dvakrat okoli vratu obesil srebrno odličje, dvakrat je osvojil svetovno ligo (tretji in drugi kakovostni razred), evropsko ligo, … Obstaja kašna možnost, da vendarle premisli tudi zdaj?

“Mislim, da ne, vem pa, da je bilo takrat drugače. Takrat v reprezentanci marsikaj ni ‘štimalo’, nato pa je prišel tisti pozitivni val, ko se je vse dvignilo na višjo raven, fantje pa smo se zvezi odkupili z rezultati, škoda, vse skupaj bi lahko zacvetelo že prej, a pustimo to, bolj pomembna je prihodnost, zato pa se ni treba bati,” je prepričan.

Mitja Gasparini, Calcit, Jan Klobučar
Mitja Gasparini se bo zdaj posvetil le igranju v klubu. Podaljšal je pogodbo pri kamniškem Calcitu.

Ne dvomi v uspeh tudi v prihodnje

Slovenci bodo na EuroVolleyju 2021 na Češkem, Poljskem, Estoniji in Finskem (1. – 19. september) igrali v skupini B v Ostravi skupaj z Italijo, Češko, Bolgarijo, Belorusijo, Črno Goro in bodo zagotovo spet eni izmed kandidatov za najvišja mesta.

O tem niti malo ne dvomi niti Gasparini, ki bo zdaj velik navijač: “Prepričan sem, da bodo fantje spet kandidati za najvišja mesta, o tem niti malo ne dvomim. Sposobni so spisati kaj lepega in spet pokazati, da sodijo v sam vrh.”