Nekega dne tudi za Slovenijo? 207 cm visoki orjak odgovarja

Odbojka 16. Dec 202114:55 > 16:09 11 komentarjev
Rok Jerončič Foto: SK

Del zvezdniške zasedbe italijanskega velikana Lube Civitanova v dvorani Taboru v Mariboru je bil tudi 20-letni slovenski bloker Rok Jerončič, ki so ga Italijani hitro vzeli za svojega.

Sin za mnoge najboljšega slovenskega odbojkarja vseh časov Gregorja Jerončiča se je z odbojko začel ukvarjati pri 16 letih. Sprva bolj zaradi tega, “da bi migal” in ne bi delal manj koristnih mladostniških stvari, hitro pa je vse skupaj preraslo v ljubezen.

Medtem ko v Sloveniji ni našel kluba, nekaj malega se preizkusil v Novi Gorici in pri Salonitu, nato pa ga je oče vzel s seboj v Trst, kjer je bil trener Sloge. Znanje je nabiral tudi kot član tržaške ekipe Pallavolo Coselli TS, ki ga je vodil njegov sorodnik Zoran Jerončič.

Gregor Jerončič je svoji karieri dvakrat stal na vrhu Italije. Foto: Guliverimage

V pretekli sezoni sta bila Gregor in Rok člana kamniškega Calcita. Prvi kot trener, drugi kot igralec, a se je njuna zgodba v Kamniku presenetljivo hitro končala. Gregor pravi, da o dogajanju pri Calcitu ne bi javno govoril. Ta zgodba je zdaj končana, pravi, sin pa je hitro našel novo okolje, in to kakšno – pod svoje okrilje ga je vzela velikan Lube Civitanova.

Navdušen nad pogoji v ekipi

“V ekipi je vse tako, kot mora biti. Že v pretekli sezoni pri Kamniku je bil zame velik preskok, zdaj pri Lube Civitanovi pa je vse skupaj še na višji ravni. Vse je na vrhunski ravni, trenirano, imam se res lepo,” sprva pove Jerončič.

V zvezdniški zasedbi italijanskih prvakov še ni zaigral, a mladenič si s tem ne beli glave. Oče Gregor nam je povedal, da se treba najprej naučiti hoditi, da lahko kasneje tečeš. Glavno je, da dobro trenira in uživa, pravi. Tudi Rok je podobnega mnenja. “K Lube sem prišel, da treniram, ko bo prišla priložnost pa je na meni, da jo izkoristim stoodstotno. Kdaj bo to, kako razmišlja trener, ne znam povedati, kot sem rekel, moj fokus je na treningu. Imam idealne razmere za napredek. Uživam na vsakem treningu, vsak dan se naučim kaj novega,” pojasni.

Uči se tudi od legendarnega Roberlandyja Simona. Foto: SK

Uči se od legendarnega Kubanca

Njegov mentor na blokerskem položaju je v ekipi znameniti Kubanec Robertlandy Simon, ki velja za enega najboljših na svetu. Njegovo veličino smo lahko videli tudi v Taboru, ko je proti Merkur Mariboru dosegel kar 20 točk, kar je za blokerja izjemna številka. Mariborčane je kar osemkrat ustavil z blokom. Udarni blokerski par tvori z izjemnim italijanskim reprezentantom Simonejem Anzanijem, ki je z Italijo v finalu EuroVolley 2021 ustavil Slovenijo.

“V ekipi so me res lepo sprejeli. Kot sem rekel, fantje mi pomagajo, delijo nasvete, zato lahko iz tega res veliko potegnem. V čast mi je biti del take ekipe, upam, da bom čim dlje tukaj,” odgovori Jerončič, ki bo do konca sezone ostal pri italijanskih prvakih, kakšna pa bo pot v nadaljevanju, pa še ne ve. “Bomo videli, moja naloga je, da se tukaj čim več naučim in privadim na najvišjo raven, nato pa bomo videli,” doda.

Ostati, posoja ali kaj drugega?

Slovenija?

V preteklosti smo se že poglabljali v to, kako je lahko Slovenija, ki ima zelo omejen nabor visokoraslih odbojkarjev, spustila kar 207 centimetrov visokega blokerja k sosedom Italijanom. Legendarni argentinski odbojkarski strokovnjak Julio Velasco trdi, da se fantov ne sme ocenjevati pred 20 letom. Zanj je bil Rok vedno zraven, zato ne čudi, da je zdaj, kjer je. Pa vseeno, Roka  smo vprašali, ali še obstaja možnost, da bi kdaj zaigral tudi za slovensko izbrano vrsto. Kaj pravi srce? Jerončič je bil zelo diplomatski.

“O tem res še nisem razmišljal, saj je še prezgodaj. Kolikor vem, lahko odbojkar enkrat zamenja reprezentanco. A … Bomo videli, počakajmo, kako se bodo odvijale stvari. Bomo videli sproti,” nam je za konec povedal visokorasli slovenski odbojkar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje