Nove in nove višave neverjetnih Slovencev

Odbojka 24. Jun 20245:00 1 komentar
slovenska odbojkarska reprezentanca
Foto: volleyballworld.com

Medtem ko slovenski nogometaši v Nemčiji navdušujejo na evropskem prvenstvu, so v Stožicah za izjemen uspeh znova poskrbeli njihovi odbojkarski rojaki in s sijajnimi predstavami poskrbeli, da je Ljubljana minuli teden dihala tudi z odbojko.

Nedeljska zmaga proti Srbiji po petih nizih je za slovenske odbojkarje predstavljala češnjo na vrhu torte v elitni ligi narodov. Tekmovanje, v katerega je naša reprezentanca pred leti vstopila kot nezaželena, je prvič v zgodovini po rednem delu zaključila na prvem mestu in še enkrat več spisala zgodovino slovenske odbojke.

Slovenci so domači turnir v Ljubljani tako kot predhodna dva v Turčiji in na Japonskem odigrali z odliko. Dobili so prav vse tekme, v celotnem rednem delu pa na 12 obračunih premoč priznali le Japonski. Izjemne predstave so znali ceniti tudi navijači, ki so prišli svoje junake kljub nogometni evforiji podpret v ogromnem številu, saj so dvorano Stožice skoraj vselej zapolnili do zadnjega kotička.

Foto: Aleš Fevžer

“Morda smo danes po tistih ’lažje’ dobljenih nizih malce popustili, a peti niz smo se borili in si priigrali zmago pred fantastičnimi navijači, ki nas vselej podpirajo v velikem številu. Še enkrat bi se jim rad zahvalil, ker nas podpirajo od prve do zadnje točke,” je po uspehu nad Srbi dejal slovenski sprejemalec Klemen Čebulj.

Z uspehi pride tudi odgovornost

Verjetno se ne bi pretirano zmotili, če zapišemo, da zdajšnja generacija tako vrhunske odbojke, kot jo igra ta čas pod taktirko selektorja Gheorgheja Cretuja, še ni igrala. To so Slovenci dokazali z zmago proti svetovnim prvakom Italijanom in evropskim prvakom Poljakom, ne nazadnje pa to potrjuje tudi zgodovinska uvrstitev na olimpijske igre in lestvica Mednarodne odbojkarske zveze, na kateri sta od Slovenije na svetu boljši le dve reprezentanci.

“Mislim, da smo se začeli zavedati, kakšne so naše želje in cilji. O tem se veliko pogovarjamo. Z uspehi pride tudi odgovornost. Ne smemo se sprostiti po eni tekmi oziroma dobri igri. Bodisi zmagaš ali izgubiš, jutri se je treba na treningu ali tekmi znova dokazati. Samo na tak način se lahko deluje na vrhunski ravni,” uspehi niso ponesli Tineta Urnauta.

Tine Urnaut
Foto: volleyballworld.com

Še več, dolgoletni kapetan je prepričan, da lahko zdajšnja generacija v nadaljevanju reprezentančne sezone igra še bolje. “Rezerv je še veliko. Bolj moramo biti konstantni. Ko se nam ponudi priložnost, da tekmeca stisnemo v kot, moramo to izkoristiti. Ničesar ne smemo podarjati, čeprav je vsaka tekma zgodba zase, a konstantno igranje na visoki ravni v vseh elementih igre predstavlja veliko prednost. Zdaj imamo trenutke, ko le malenkost popustimo in se nasprotniku uspe vrniti. Energijsko imamo še velike rezerve,” je zatrdil Korošec.

Ali si deseti ali pa prvi, vsak lahko premaga vsakogar

Slovenci svoje naloge v letošnjem poletju še zdaleč niso zaključili, pravzaprav jo šele dobro začenjajo. Najprej jih konec tedna v Lodžu na Poljskem čaka zaključni turnir lige narodov, julija pa še vrhunec z olimpijskimi igrami v Parizu. V Lodž Slovenci sicer odhajajo kot eni od favoritov za končno zmago, kar pa bodo morali potrditi na igrišču. Prvič že v petek, ko se bodo za vstop v polfinale znova srečali z Argentino, ki so jo v Stožicah premagali minuli torek.

Foto: Aleš Fevžer

“Nikoli mi ni všeč igrati dvakrat z istim nasprotnikom. Proti Argentini bo izjemno težko, saj smo imeli sedaj tudi pomoč Stožic. Kvaliteto naše igre izven Stožic bomo morali dvigniti še za nekaj odstotkov, da bomo prišli do želenega rezultata,” je povedal Urnaut in zatrdil, da se z vlogo prvega nosilca ne obremenjujejo.

“Iskreno, o tem ne razmišljamo. Ali si deseti ali pa prvi, vsak lahko premaga vsakogar. Kolikokrat smo že videli, da so favoriti izgubili. V ligi narodov je malo morje presenečenj. Na Poljsko odhajamo z zavedanjem, da lahko na vsaki tekmi spreobrnemo izid in se izvlečemo,” je še pristavil 35-letnik, ki se želi s soigralci sedaj predvsem odpočiti. V Lodžu jih namreč znova čaka neizprosen tekmovalni ritem, saj bodo v primeru uvrstitve v finale v treh dneh odigrali kar tri tekme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje