Novo poglavje v sagi Mujanović: oglasil se je pokrovitelj Kamničanov

Odbojka 19. Dec 202311:23 0 komentarjev
Nik Mujanović
Nik Mujanović Foto: Klemen Brumec

Po kamniškem odbojkarskem prvoligašu in Odbojkarski zvezi Slovenije se je v zadevi Nik Mujanović sedaj oglasil še generalni sponzor kluba. Ta se v izjavi za javnost med drugim sprašuje, kdo bo še vlagal v odbojko, ko bodo nadarjene igralce kradli, medtem ko bodo vložki sponzorjev šli neposredno v žepe agentov in velikih klubov.

Prestop Nika Mujanovića v italijansko Monzo je močno razburkal slovensko odbojkarsko javnost. Spomnimo, da je 19-letnik čez noč prek dopisa obvestil Calcit Volley, da prekinja pogodbo z njimi. Čeprav je pozneje tako okrajno sodišče v Kamniku z začasno odredbo potrdilo, da ima odbojkar s Calcitom še vedno veljavno pogodbo, rdečo luč pa je prižgala tudi Odbojkarska zveza Slovenije (OZS), je Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) njegov prestop na Apeninski polotok odobrila.

Omenjeni primer je danes komentirali tudi generalni sponzor kamniškega prvoligaša, podjetje Calcit, ki je podalo svoje mnenje v primeru prestopa nadarjenega korektorja.

Izjavo za javnost objavljamo v celoti.

Izjava generalnega sponzorja OK Kamnik, podjetja Calcit, o zadevi Nik Mujanović

Calcit Volley je zgodbo okrog Nika gradil zadnjih nekaj let. Fant je dozorel šele v preteklem finalu prvenstva, svojo priložnost pa je izkoristil tudi z dobro igro v reprezentanci.

Konec avgusta je podpisal aneks k svoji pogodbi z domačim klubom, ki ga zavezuje k igranju do konca sezone 2024/25. Kljub odsotnosti določila za enostransko prekinitev pogodbe je na začetku sezone to storil na silo, klubu pa pustil zelo omejene možnosti za iskanje primerne zamenjave.

Nekaj dni pred odpovedjo pogodbe sta z očetom pristopila do nas in odprla vprašanje o odškodnini v primeru odhoda, pa se o tem nismo hoteli pogovarjati, ker smo z njim videli homogeno in zmagovito ekipo, ki lahko osvoji prvenstvo. Slednje je za nas glavni cilj! Nikoli nismo sponzorirali odbojke z namenom, da bi razvijali igralce za prodajo, temveč, da nadaljujemo dolgoletno tradicijo kluba v Kamniku in morda ponovno osvojimo prvenstvo.

Preden je zadeva postala javna, smo Niku ponudili možnost predčasnega odhoda konec te sezone brez zahtevane odškodnine, pa pri nameri žal nismo bili uspešni. V postopku registracije je Nik v sodelovanju z managerjem in verjetno nekom iz FIVB na osnovi enostranske izjave izločil Calcit Volley kot stranko v postopku. Tako nismo imeli nikakršne besede več, da bi prestop blokirali ali se pogajali o odškodnini. Naj poudarimo, da je enostranski izjavi Calcit Volley nasprotoval z začasno odredbo kamniškega sodišča, pa so jo na FIVB ignorirali.

Na podlagi “humanitarnega” člena, ki FIVB-ju omogoča intervencijo, ko domača zveza nerazumno zadržuje igralca (spomnimo se primera ukrajinskega igralca, ki je želel prestopiti v tujino, pa ga je ukrajinska zveza želela blokirati, ker bi moral na fronto), so povozili tudi OZS in si tako odprli pot do registracije igralca v nov klub.

Sedaj vse skupaj presega Nika, presega klub in OZS, kajti ustaviti je treba prakso, kjer bodo lahko igralci samovoljno, veljavnim pogodbam navkljub, prehajali iz enega kluba v drugega, če bodo le pod okriljem “pravih ljudi”.To v naši ligi ni osamljen primer, saj je na enak način Maribor konec lanske sezone izgubil igralko, ACH-jev igralec je na enak način poslal odstopno izjavo ljubljanskemu klubu, medtem ko je mariborski igralec pokazal lojalnost klubu in takšna prigovarjanja zavrnil.

Sprašujemo se, kdo bo še vlagal v odbojko, ko bodo nadarjene igralce kradli, medtem ko bodo vložki sponzorjev šli neposredno v žepe managerjev in velikih klubov.

Ne pozabimo, da je valilnica mladih talentov prav slovenska klubska odbojka, brez nje tudi Mujanovića ne bi bilo.

Calcit

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!