Slovenci začeli misijo EuroVolley 2021: “Imamo samo en cilj”

Odbojka 28. Jul 202119:53 > 29. Jul 2021 9:15 0 komentarjev
Slovenci so se v torek zbrali v Kranjski Gori, kjer se bodo pripravljali do 19. avgusta. Foto: FIVB

Slovenska moška odbojkarska izbrana vrsta je danes zjutraj v Kranjski Gori začela s pripravami na septembrski EuroVolley, ki ga bodo skupaj gostile Poljska, Češka, Finska in Estonija. Selektor Alberto Giuliani ima tudi tokrat na voljo vse reprezentante s svojega seznama.

Naša izbrana, ki je na evropskih prvenstvih osvojila že dve srebrni odličji, se bo v lov za novo vrhunsko uvrstitvijo podala 3. septembra, ko se bo v Ostravi pomerila z gostiteljico Češko, v okviru obračunov skupine C pa se bodo naši odbojkarji srečali še s Črno Goro, Belorusijo, Bolgarijo in Italijo. V našem taboru ne skrivajo, da si po dveh drugih mestih želijo še stopničko višje, do naslova evropskih prvakov, a se po drugi strani zavedajo, da jih čaka težka naloga.

Kovačič: Pokazati, da sodimo na sam vrh

“Včeraj in danes smo se reprezentanti zbrali ter imeli tudi že pogovor s selektorjem. Cilji so jasni. Če želimo preseči dosežka iz leta 2015 in 2019, nam ostane le še eno odličje, ki ga doslej nismo osvojili in to je zlato. Imamo samo en cilj in to je prvo mesto, vendar je pot do tja dolga. Imamo še mesec dni priprav, čakajo nas padci in vzponi, ampak moramo držati skupaj in pokazati, da sodimo na sam vrh,” je cilje razkril prosti igralec Jani Kovačič.

Jani Kovačič je jasen, cilje je zlato. Foto: FIVB

Tudi reprezentančni sprejemalec Klemen Čebulj ambicij ne skriva: “Mislim, da so ambicije reprezentance in tudi vsakega posameznega odbojkarja, ki se je udeležil teh priprav, visoke. Sedaj je najpomembnejša fizična priprava, da pridemo nazaj v tekmovalno formo, vsaj glede fitnesa in kondicije. Seveda smo bili aktivni tudi v vmesnem času, sam nisem kaj dosti poležaval, vseeno pa je po enem mesecu premora sedaj to nekaj čisto drugega. Vsekakor se je treba spet adaptirati, nekako priti nazaj v našo preteklo formo in jo stopnjevati do začetka in potem tudi na samem evropskem prvenstvu.”

Reprezentanca Slovenije:

Podajalci: Dejan Vinčić, Gregor Ropret, Gregor Pernuš
Korektorja: Tonček Štern, Alen Šket
Sprejemalci: Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Rok Možič, Žiga Štern
Srednji blokerji: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Matic Videčnik, Sašo Štalekar
Prosta igralca: Jani Kovačič, Jan Klobučar

Gasparini se je poslovil, Tonček na očetovskem dopustu

Selektor Alberto Giuliani tako kot vselej ni imel težav z odpovedmi, saj so se njegovemu vabilu odzvali prav vsi odbojkarji s seznama. V primerjavi z zasedbo, ki je nastopila v Ligi narodov, dresa z državnim grbom ne bo oblekel le dolgoletni reprezentančni korektor Mitja Gasparini, ki je napovedal slovo od izbrane vrste, prvih nekaj treningov pa bo zaradi očetovstva izpustil Tonček Štern. “Veseli smo, da lahko začetek priprav na EuroVolley opravljamo v Kranjski Gori. Zaslužili smo si ta premor, saj so fantje v ligi narodov opravili izjemno delo. A zdaj moramo misliti na evropsko prvenstvo. Zelo smo motivirani, da ostanemo pri vrhu lestvice. Nimamo veliko časa za priprave, a verjamem, da ga bo dovolj, saj smo tudi v preteklosti znali stopnjevati svojo formo tudi med samim prvenstvom.”

Urnaut: Treba se bo vrniti v ritem in se uigrati

Tudi kapetan izbrane vrste Tine Urnaut je prepričan, da Slovenija znova lahko poseže po najvišjih mestih, a je za zdaj osredotočen le na pripravljalno obdobje: “Zelo smo veseli, da smo spet zbrani in zelo smo motivirani, da na Češkem pokažemo najboljšo odbojko, kar jo znamo igrati. Videli bomo, kam nas bo to popeljalo. Edini cilj teh priprav je, da iz dneva v dan poskušamo dati od sebe maksimum in izboljšamo našo formo. Seveda se bo najprej treba telesno dobro pripraviti, saj je mesec dni brez odbojke kar dolgo obdobje. Treba se bo vrniti v ritem in se uigrati. Poskušali bomo izkoristiti vsak trening, da treniramo najboljše, kar je mogoče in tako napredujemo.”

Začetek EuroVolleyja 1. septembra proti domačinom

Odbojkarji bodo prvi del priprav opravili v Kranjski Gori, nato pa 19. avgusta odpotovali na pripravljalni turnir v Ukrajino, kjer se bodo pomerili z Bolgarijo, Srbijo in Ukrajino. Prvo tekmo evropskega prvenstva, ki se bo začelo 1. septembra, bodo odigrali 3. septembra proti gostiteljici Češki in tako začeli svoj pohod proti evropskemu prestolu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!