“Grozni” Grozer premika meje mogočega (VIDEO)

Odbojka 5. Okt 20239:10 > 9:46 0 komentarjev

Čeprav je odbojka ekipni šport, praktično vsi v en glas poudarjajo, da posameznik sam ne more premagati nasprotnika, a 38-letni György Grozer, ki v zadnjih letih ni bil več strah in trepet, v Riu de Janeiru melje vse pred sabo. Sam. Nemci pa so na vrhu lestvice. Kdo?! Da, Nemci!

V kvalifikacijski skupini A sta bili prvi mesti pred začetkom turnirja v Riu vnaprej rezervirani za domačine Brazilce in svetovne prvake Italijane, a igrišče je pokazalo, da se je delalo račun brez krčmarja, ki sliši na ime György Grozer.

Legendarni Nemec, ki je bil vrsto let strah in trepet, v zadnjih sezonah pa zaradi številnih poškodb ni bil več osrednja figura evropske odbojke, je v kvalifikacijah za nastop v Pariz zablestel in igra v življenjski formi.

Vse skupaj ne bi bilo nič presenetljivega, saj vsi vemo, česa je Grozer sposoben, če ne bi imel nemški bombarder že 38 let. Če na EuroVolleyju 2023 še ni bil pravi, Nemci so se poslovili že v osmini finala, v Riu nemški odbojkarji ne njegovih krilih meljejo vse pred sabo.

Nemci so nase opozorili že z gladkima zmagama proti Iranu in Kubi, nato pa so primat največjega presenečenja kvalifikacij potrdili še s skalpoma nad Brazilijo in svetovno prvakinjo Italijo.

Nemcem lahko vstopnico za Pariz zdaj vzame le še čudež, saj se bosta Italija in Brazilija do konca pomerili še med sabo, Nemce pa čakajo še obračuni s Čehi, Katarjem in Ukrajino. Vse skupaj bi morali opraviti rutinsko, lahko pa si brez težav privoščijo tudi en poraz. Na drugi strani bo borba za drugo mesto neizprosna – Italija, Brazilija in Kuba imajo po tri zmage in poraz. Dve izmed teh bosta ostali brez olimpijske vozovnice.

Vrhunci tekme med Nemčijo in Italijo:

Nemci ne morejo verjeti, kaj se dogaja

“Težko je opisati, kaj se dogaja v tem tednu, sploh po tem, ko nam ni šlo v ligi narodov in evropskem prvenstvu,” je po italijanskem skalpu dejal nemški bloker Anton Brehme. “Plujemo na krilih pozitivnih čustev in vsi smo presrečni. Ni še konec, šli bomo vsako tekmo posebej in upajmo, da se bo za nas na koncu vse srečno izšlo.”

Nemčija odbojka
Foto: Volleyball World

Grozer na štirih tekmah preko 100 točk

Grozer na štirih tekmah kvalifikacij za OI 2024 dosegel kar 105 točk – 89 v napadu, dodal pa je še osem blokov in osem asov. Nemški veteran ni le najboljši po točkah, je tudi najboljši po točkah doseženih v napadu.

Nemci bodo, če ne bo čudeža, še petič nastopili na olimpijskih igrah. Nazadnje je bilo to v Londonu 2012, ko so bili peti, leta 1972 pa so na domačih olimpijskih igrah v Münchnu osvojili srebrno odličje.

Lestvica kvalifikacijske skupine A:

Standings provided by Sofascore

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!