Sanjski začetek Slovencev, pet krogov še nikoli ni bilo bližje

Odbojka 2. Okt 202313:08 0 komentarjev

Slovenska odbojkarska reprezentanca je kvalifikacijski turnir v Tokiu sanjsko odprla. Upravičila je vlogo favoritinje in po obračunih s Tunizijo in neugodno Turčijo prišla do dveh gladkih zmag (3:0), na roke pa jih gredo tudi drugi obračuni.

Slovenci so po odličnem nastopu na EuroVolleyju 2023 praktično brez počitka odpotovali v Tokio, kjer na vrhuncu sezone lovijo zgodovinsko, prvo vstopnico za nastop na olimpijskih igrah.

Za zdaj se vse sanjsko razpleta. Slovenci so svoje delo opravili z odliko. Naprej so brez izgubljenega niza odpihnili Tunizijo, vajo pa so ponovili tudi dan kasneje proti mnogo zahtevnejšemu tekmecu Turčiji.

Samuraji pozabili igrati odbojko?

Slovenci so z dvema zmagama skupaj z Američani na vrhu kvalifikacijske skupine B. Sta tudi edini še neporaženi ekipi v skupini, saj so Srbi na uvodu stopili na bolečo turško mino, za zdaj pa so povsem neprepoznavni tudi domačini Japonci, ki so blesteli v ligi narodov.

Egipt Japonska odbojka
Foto: Volleyball World

Samuraji so bili v četrtfinalu omenjenega tekmovanja premočen tekmec tudi za Slovence, v Tokio pa jim ne gre. Očitno je breme na njihovih ramenih pretežko. Sicer blestijo prva dva niza, nato pa padejo v luknjo.

Proti Fincem so se še izvlekli v petem nizu, proti Egiptu pa ne več. Glede na to, da je jim je to zgodilo na tekmah proti ekipam, ki v svetovnem merilu ne pomenijo nič, domačine to ne more navdajati z optimizmom.

Pariz vse bližje, a pot je še dolga

Japonci, če se jim seveda ne prikaže Marija, nimajo več vse v svojih rokah, kar pomeni, da lahko Slovencem in Američanom vsaj sodeč na razmerje moči na papirju v boju za prvi dve mesti in uvrstitev v Pariz 2024 morda lahko ponagajajo le še Srbi.

Nastop na tekmovanju s petimi krogi tako za Slovenije še nikoli ni bilo bližje, po drugi strani pa jo čaka še pet napornih tekem, ki se ne bodo same zmagale. Slovenski tabor se tega še kako dobro zaveda, zato se bo po dnevu premora tudi tekme s Finsko lotil z vso resnostjo. Enako velja tudi za Egipt, nato pa so se olimpijsko vozovnico potrjevalo na tekmah proti Japonski in Srbiji. Če ne bo senzacij, dvoboj z Američani ne bo odločal o ničemer.

Slovenci so za začetek premagali Tunizijo:

Kanada presenečenje kvalifikacij, Grozer še ni za staro šaro

V kvalifikacijah smo do zdaj videli veliko presenečenj in presenetljivih izidov. Po prvih dveh tekmah v skupini A odlično kaže Nemcem, ki so za napad v Pariz ponovno aktivirali Györgyja Grozerja (na prvih dveh tekmah dosegel 57 točk – Iran, Kuba), v skupini C pa glavnim kandidatom za prvi dve mesti nagaja Kanada.

György Grozer
Foto: Volleyball World

Slovenci že pred Argentino, Poljaki dobili manj pol točke

Najprej je četa Tuomasa Sammelvua zrušila Nizozemsko, nato pa za pravi pravcati šok poskrbela proti Argentini, ki je izgubila lepo število točk in na lestvici FIVB padla za Slovenijo, ki je zdaj že šesta.

Četa Gheorgheja Cretuja je z dvema zmagama s 3:0 dobila kar sedem točk, ne glede nato, da Turki in Tunizijci za njimi na lestvici, gavči pa so po porazu proti Kanadi izgubili kar 12 točk, kar je lepo v praksi prikazano, kaj se ti zgodi, če po novem točkovanju izgubiš proti ekipi, ki je za tabo na lestvici.

Poljaki kot vodilna ekipa sveta lahko na tej lestvici praktično le izgubljajo. Po zmagah proti Belgiji in Bolgariji je prejela manj kot pol točke, v primeru poraza proti Belgiji, pa bi izgubila okoli 20 točk.

Kaj v Tokiu še čaka Slovence?

Torek, 3. oktober:
03.00 Slovenija – Finska (SK1)

Sreda, 4. oktober:
03.00 Slovenija – Egipt (SK1)

Petek, 6. oktober:
09.00 ZDA – Slovenija (SK1)

Sobota, 7. oktober:
12.25 Japonska – Slovenija (SK1)

Nedelja, 8. oktober:
09.00 Slovenija – Srbija (SK1)

Lestvica kvalifikacijske skupine B:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!