Slovenci v ligi narodov brez Dejana Vinčića

Odbojka 8. Maj 202318:55 > 18:58 1 komentar
Dejan Vinčić Žiga Štern Friedrichshafen Tours
Dejan Vinčić je po koncu sezone odšel na operativni poseg, saj bi lahko prišlo do kakšnih dodatnih vnetij in zapletov. Foto: CEV

Slovenska odbojkarska reprezentanca, ki jo to poletje in jesen čakajo tri izredno pomembno fronte, se je danes zbrala v Ljubljani. Slovenski selektor Gheorghe Cretu je na prvem treningu lahko računal le na 11 igralcev. Na seznamu povabljenih je 23 imen, v ligi narodov pa zagotovo ne bo nastopil Dejan Vinčić, ki je po klubski sezoni odšel na operacijo komolca.

“Priprave bomo začeli z veliko mero spoštovanja in tudi ponižnosti do vsega, kar nas čaka. O tem bomo razmišljali vsak dan. Posvečali se bomo tudi najmanjšim podrobnostim, saj le-te lahko na koncu igrajo ključno vlogo. Kar nekaj stvari bomo morali prilagoditi vsakemu posamezniku in ekipi kot celoti,” je ob snidenju z igralci povedal Ghegorghe Cretu, ki se je pred tedni Slovensko odbojkarsko zvezo (OZS) dogovoril za novo dvoletno sodelovanje.

Priprave so Slovenci začeli z 11 odbojkarji. Prvega treninga so se udeležili Danijel Koncilja, Črtomir Bošnjak, Jani Kovačič (vsi ACH Volley Ljubljana), Uroš Planinšič, Nik Mujanović (oba OK Kamnik), Miha Fink, Gregor Pernuš, Rok Bračko, Žiga Kumer (vsi OK Merkur Maribor), Jaka Sešek (OK Črnuče) ter Urban Toman, povratnik v reprezentanco, ki je še drugo leto zapored igral v Črni gori za Budvansko Rivijero.

Kovačič: Glavni cilj so olimpijske igre

“Ponovno smo se zbrali in zelo je lepo videti tudi nove obraze. Na prihod ostalih, ki še imajo klubske obveznosti, seveda še čakamo. Tisti, ki smo tukaj in tudi tisti, ki jih še ni, vemo, zakaj bomo trdo delali v tej in v naslednji sezoni. Glavni cilj so olimpijske igre in k temu moramo stremeti. Seveda nam veliko pomenijo tudi druga tekmovanja, a uvrstitev na olimpijski turnir je vendarle v ospredju in vsi bomo naredili prav vse, da bomo igrali v Parizu,” je ob začetku priprav razmišljal prosti igralec izkušeni Jani Kovačič, z naskokom najizkušenejši posameznik ekipe, ki jo je Cretu popeljal na prvi trening.

Slovenija odbojka
Foto: OZS/Aleš Oblak

Kök že v sredo, ostali prihodnji teden

Na Cretujevem seznamu se poleg že omenjenih odbojkarjev nahaja še 12 imen. Že v sredo na priprave prihaja Matej Kök, ki se trenutno mudi v Turčiji, večina preostalih pa bo rokave zavihale v naslednjem tednu. Med trenutno manjkajočimi najdemo še kapetana Tineta Urnauta in trojico ostalih sprejemalcev Klemna Čebulja, Roka Možiča in Žigo Šterna, korektorja Tončka Šterna, srednje blokerje Jana Kozamernika, Saša Štalekarja in Alena Pajenka ter podajalca Gregorja Ropreta.

Celotno ligo narodov bo zaradi operativnega posega komolca izpustil izkušeni Dejan Vinčić, ki bo po besedah selektorja nared pred začetkom EuroVolleyja. Šlo naj bi za vnetje burze ali burzitis. “Tudi sam sem imel podobno poškodbo, vem, kako je. Vinčić bo v vsakem primeru blizu ekipi, v začetku avgusta pa ga pričakujemo v polnem pogonu,” je malce nenadejano odsotnost komentiral Cretu, ki je potrdil, da je za Vinkota VNL izgubljen.

Gheorghe Cretu
Foto: OZS/Aleš Oblak

Priložnost za Pernuša in Planinšiča? Cretu je povsem jasen

Tukaj se odpira priložnost za preostala podajalca. Če bo imel zdaj Gregor Ropret, ki še vedno igra italijansko ligo, nesporni status prvega podajalca, bosta Pernuš in Planinšič zagotovo lačno čakala na ponujeno priložnost. Ta bo zagotovo prišla. “Ne gre se za priložnost. Igral bo tisti, ki bo lahko v danem trenutku najbolj pomagal ekipi, da pride do cilja. Zame zadeva ni osebne narave. Igral bo najboljši, zame je tukaj zgodba zaključena, želim na olimpijske igre,” je bil jasen Cretu

Strokovni štab: Vodja ekipe je postal Alen Djordjevič

Strokovni štab reprezentance v primerjavi z lanskim poletjem pod Cretujevim vodstvom ni doživel bistvenih sprememb, temveč bo proti novim izzivom stopil v še bolj okrepljeni zasedbi. Vodja ekipe je postal nekdanji reprezentant Alen Djordjevič, nad analizami iger pa bo ob Poljaku Bogdanu Szczebaku po novem bdel še njegov rojak Mateusz Nykiel. Cretujeva pomočnika bosta tudi v prihodnje Italijan Matteo De Cecco in Zoran Kedačič. Za telesno pripravljenost bo skrbel Italijan Gioele Rosellin, medicinsko osebje pa sestavljajo zdravnik Mile Majstorović, italijanski fizioterapevt Pietro Bavutti ter maser Žiga Planinc.

Slovenija odbojka
Jani Kovačič je bil edini od članov prve postave, ki je začel že s prvim treningom. Foto: OZS/Aleš Oblak

Trening teki s tulipani, nato bo šlo zares

Slovenski odbojkarji bodo taktične zamisli s treningov prvič preizkusili ob koncu tretjega tedna priprav, ki ga bodo sklenili z gostovanjem na Nizozemskem. V Arnheimu bodo 27. in 28. maja odigrali dve pripravljalni tekmi z domačo reprezentanco. Z nastopi v omenjenem tekmovanju bo slovenska reprezentanca opravila v juniju in juliju.

Najprej bo nastopala na turnirjih na Japonskem (6.-11. junij), v Franciji (20.-25. junij) in na Filipinih (4.-9. julij). Na vsakem izmed njih jo čakajo po štirih tekme. Rezultatska uspešnost slovensko vrsto lahko popelje še na Poljsko, kjer se bo med 19. in 23. julijem odvijala končnica.

Seznam povabljenih odbojkarjev pred ligo narodov:

Podajalci:

Gregor Pernuš (Merkur Maribor)

Uroš Planinšič (Calcit Volley)

Gregor Ropret (Perugia)

Dejan Vinčić (Friedrichshafen)**

Sprejemalci:

Črtomir Bošnjak (ACH Volley Ljubljana)

Rok Bračko (Merkur Maribor)*

Klemen Čebulj (Asseco Resovia Rzeszow)

Matej Kök (ACH Volley Ljubljana)

Rok Možič (Verona)

Tine Urnaut (JTEKT Stings)

Žiga Štern (Friedrichshafen)

Blokerji:

Miha Fink (Merkur Maribor)*

Danijel Koncilja (ACH Volley Ljubljana)

Janž Janez Kržič (Merkur Maribor)

Jan Kozamernik (Asseco Resovia Rzeszow)

Alen Pajenk (Olympiacos)

Sašo Štalekar (Berlin)

Prosti igralci:

Jani Kovačič (ACH Volley Ljubljana)

Žiga Kumer (Merkur Maribor)*

Urban Toman (Budva)

Korektorji:

Nik Mujanović (Calcit Volley)

Jaka Sešek (Črnuče)*

Tonček Štern (Olympiacos)

* prvič na spisku članske izbrane vrste
**zaradi poškodbe ne bo mogel igrati v VNL