Slovenci tekmecu zaloputnili vrata zaključnega turnirja

Odbojka 9. Jul 202312:55 > 14:31 1 komentar
Foto: Volleyball World

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v filipinskem Pasay Cityju odigrala še zadnjo tekmo prvega dela lige narodov in porazila Nizozemsko ter ji s tem preprečila uvrstitev med osem najboljših. Naslednja postaja za varovance Gheorgeja Cretuja: zaključni turnir osmerice v poljskem Gdansku.

Liga narodov 2023, Pasay City (5. dan):

Slovenija – Nizozemska 3:0 (25:21, 32:30, 25:22)

Slovenski odbojkarji so zadnji, tretji turnir lige narodov v predmestju Manile začeli s porazom proti Poljski (2:3), nato so premagali Kitajsko (3:1), nemočni pa so bili proti Italiji (0:3).

Po sobotni zmagi azzurrov proti samurajem je bilo jasno, da bo četa Gheorgheja Cretuja ne glede na razplet tekme proti Nizozemcem po rednem delu zasedla sedmo mesto, kar pomeni, da se bo v Gdansku na zaključnem turnirju pomerila z drugo uvrščeno ekipo, to bo Japonska ali ZDA, kar bo jasno nekaj po 15. uri, ko Japonci končajo tekmo s Poljaki.

Vlakec smrti v drugem nizu

Današnji obračun so slovenski orjaki začeli odločno, nekaj časa so jim Nizozemci še sledili, potem pa je začela razlika naraščati in ko so Cretujevi varovanci povedli 19:15, je bilo moč slutiti, da bo šel prvi niz v korist favorita srečanja, Slovenije.

V tem delu srečanja so po 4 točke prispevali Rok Možič, Tine Urnaut in Klemen Čebulj, tri je dodal Jan Kozamernik.

V drugem nizu so gledalci, tekmo jih je spremljalo kakšnih 6.000, videli pravo dramo. Nizozemska je praktično ves čas vodila (do izida 17:15), sledil je delni izid 6:0 za Slovenijo in prednost slovenske izbrane vrste 21:17, ki pa ni zadostovala za miren zaključek tega dela srečanja.

Na krilih Nimirja Abdel-Aziza so tulipani vrnili z enakim delnim izidom, v boju na razliko pa so več zbranosti vendarle pokazali slovenski reprezentanti in povedli z 2-0 v nizih. Drugi niz je Slovenija dobila z rezultatom 32:30. V tem delu srečanja je bil točkovno najučinkovitejši spet Nimir (12 točk), pri Sloveniji je 7 točk dosegel izvrstni Alen Pajenk.

Tretji niz je dokončno pokazal, da je slovenska izbrana vrsta trenutno pač vsaj za pol razreda na višji ravni kot “oranžni”, ki jih vodi Italijan Roberto Piazza. Blok je deloval odlično, servis je dokončno stekel, tako da so naši reprezentanti po tretjem turnirju Lige narodov ostali le pri štirih porazih in kot sedmouvrščena ekipa čakajo na tekmeca v Gdansku na zaključnem turnirju. Danes je bil s 14 točkami pri Sloveniji najbolj razpoložen Urnaut, pri Nizozemcih jih je 22 dosegel Nimir.

Nestrpno čakanje na tekmeca

Slovenijo so v zadnjem mesecu ugnale le reprezentance Bolgarije, Italije, Brazilije in Poljske, ob današnji predstavi se je v ekipo spet vrnil nasmeh na obraz in v Gdansk moštvo lahko potuje optimistično naravnano.

Če bo ZDA tudi na zadnji tekmi pokazala vsaj približno tisto, česar je sposobna, bodo Američani na vrhu lestvice zamenjali Japonce, ki bi tako bili četrtfinalni tekmec Slovenije, saj so proti Poljakom danes izgubili.

Za zadnje mesto na zaključnem turnirju, ki bo med 19. in 23. julijem v Gdansku, se borijo le še Francozi (5-5) in Srbi (5-6). Sodeč po moči na papirju ima največ možnosti za Gdansk Francija.

V boju za ostanek za zdaj najslabše kaže Kitajski, a upanja še niso izgubili. Če bi Iran s 3:0 razbil Kubo, bi bili slednji tisti, ki bi pomahali v slovo.

Liga narodov 2023, tretja turnirja (5. dan):

Nedelja, 9. julij:

Bolgarija – Srbija 0:3 (-19, -22, -22)
Argentina – Iran 3:2 (19, -28, -27, 20, 11)
Kitajska – Kanada 1:3 (23, -21, -17, -18)
ZDA – Francija 3:0 (23, 25, 25)
Slovenija – Nizozemska 3:0 (21, 30, 22)
Japonska – Poljska 0:3 (17, 19, 18)

Lestvica:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje