Ropret odgovoril kritikom: Vem, koliko energije sem vložil

Odbojka 11. Feb 202315:00 3 komentarji
Kamniška odbojkarica Fatoumatta Sillah ima zdaj status tujke. Foto: Uroš Kokol

Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metod Ropret se je na novinarski konferenci, ki je bila namenjena uspešnemu letu 2022, dotaknil tudi zapleta okoli registracije kamniške odbojkarice Fatoumatte Sillah.

Gambijska odbojkarica bi morala že poleti zaigrati za slovensko reprezentanco, a od tega ni bilo nič. Čeprav je prišla na zbor odbojkaric, ki jih je na prvi sestanek poklical novi selektor Marco Bonitta, ni zaigrala ne v evropski ligi, niti v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.

Na stranskem tiru je ostala tudi, ko se je začela klubska sezona. Ne pri OZS, ne pri Calcit o tem niso javno govorili, sprva se je zdelo, da je Gambijka poškodovana, a resnica je bila, da je ni v pogonu zaradi papirologije in preiskave domnevnega prekrška.

Zaboleli so ga komentarji

Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) je dobila informacije, da je Sillah že igrala pod okriljem države iz Afrike, zato so se sprožili preiskovalni postopki. Vse skupaj se je vleklo več mesecev, tik pred koncem prestopnega roka pa je vendarle prišel epilog. Ne tak, kot si so želeli pri kamniškem Calcitu, saj je Sillah po skoraj štirih sezonah igranja v Sloveniji postala tujka.

Gregor Humerca Metod Ropret
Metod Ropret je potrdil besede Gregorja Humerce, da so na OZS storili vse, kar so lahko, a imeli so zvezane roke. Foto: OZS

V Kamniku so bili kritični do postopka, bili so mnenja, da je vse skupaj trajalo predolgo, kritike in očitki pa so očitno prišli tudi na naslov OZS. Predsednika Metoda Ropreta je vse skupaj zabolelo. “Na vse komentarje, ki smo jih bili deležni, ali pa sem jih bil deležen, sem kar nekoliko razočaran in žalosten, saj vem, koliko energije sem vložil v reševanje tega problema,” pojasnjuje predsednik OZS.

Usoden je bil turnir na mivki

Fatoumatta Sillah je lansko poletje dobila slovensko državljanstvo, kar je bil predpogoj za igranje za slovensko reprezentanco, ko pa so pri zvezi skušali urediti še športnega, se je pri FIVB prižgala rdeča luč. Nihče ne ve, zakaj je do tega prišlo, od kje je prišla informacija, ki je sprožila dvom v podpisan dokument, ki je trdil, da Gambijka nikoli ni igrala za domovino.

Foto: Klemen Brumec

“Od kje te informacije? V to se ne bi spuščal, špekulacij je ogromno, dejstvo pa je, da je Sillah res v preteklosti igrala turnir v odbojki na mivki v dresu Gambije. To je bilo dovolj, da se je postopek ustavil. Evropska zveza je takoj zahtevala pojasnila. Mi, klub in njen zastopnik smo dokument, ki smo ga imeli, v katerega smo vsi verjeli, da je pristen, posredovali naprej, a izkazalo se je, da je resnica nekoliko drugačna. Hitro smo videli, da je malo možnosti, da se stvari odvijejo, kot smo želeli, in na koncu je padla odločitev, da odbojkarico klub registrira kot tujko,” razlaga Ropret.

Tveganje je bilo preveliko

Športni direktor Calcita Tomi Šmuc je pred dnevi v pogovoru za Sportklub dejal, da ni dvoma, da bi lahko OZS, ki si je v preteklih letih izkazal kot enakovreden partner največjim v Evropi, moral odločneje udariti po mizi in jim postaviti tudi ultimat.

“Tudi, če si kdo domišlja, da bi lahko sam naredil več, lahko povem, da sem poskušal vse. Od tistih mojih formalnih kot neformalnih vezah, a ko se je kolesje postopka zavrtelo, ni bilo več človeka, ki bi lahko to spremenil,” odločno pove.

V času postopka, ki trajal (pre)dolgo, so bili sploh pri Calcitu mnenja, da se, dokler ni epiloga, tako zveza kot klub ravnata po do zdaj znanih dejstvih in po dokumentu, ki so ga imeli v rokah s strani gambijske zveze, a pri OZS so ocenili, da bi bilo vse skupaj preveč tvegano. Bali so se sankcij za neposlušnost in svojeglavost.

Metod Ropret
Foto: CEV

“Prevladala je odločitev, da to ni pametno, saj bi se lahko v sankcijah lahko znašli tako mi kot Calcit. Ne eni, ne drugi tega nismo želeli tvegati. Šlo bi za denarne kazni in izključitve iz tekmovanj, kar je bilo ob zavedanju, da dokumenti, ki zanikajo potrdilo gambijske zveze, vendarle obstajajo, dovoljšen razlog, da se ne igramo z ognjem. Sillah je bila do januarja tako brez nekega statusa, lahko je le trenirala, zdaj pa za Calcit igra kot tujka,” še doda Ropret.

Poskušali bodo skrajšati vmesno obdobje

Nov status Sillah zdaj dve leti onemogoča igranja za slovensko reprezentanco, so pa ne zvezi potrdili, da bodo skušali pristojne prepričati, da vmesno obdobje skrajšajo na leto in pol, saj je Gambijka kot Slovenka nazadnje igrala ob koncu lanske klubske sezone.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje