Grozljivka v Turčiji skozi slovenske oči

Odbojka 10. Feb 202312:30 3 komentarji
Eva Pavlović Mori
Eva Pavlović Mori trenutno igra v Ankari. Foto: Instagram

Rušilni potres na jugovzhodu Turčije in na severu Sirije je ohromil tamkajšnje življenje, ustavilo se je praktično vse, nam je v telefonskem pogovoru zaupala nekdanja kapetanka slovenske odbojkarske izbrane vrste Eva Pavlović Mori. Tudi sama je v ponedeljek bežala iz zgradbe, še zdaj pa živi v strahu, saj napovedujejo nove potresne sunke. Tudi v notranjosti Turčije.

Eva Pavlović Mori, dvakratna najboljša slovenska odbojkarica leta, si kruh služi v Ankari. K sreči dovolj daleč od mest, kjer se je zgodila prava apokalipsa. Dva močna potresa z močjo skoraj 8. stopnje po Richtarjevi lestvici sta rušila zgradbe, kot da so zgrajene iz šibic, pod sabo pa pokopala na tisoče nesrečnih duš, ki jih reševalci s pomočjo psov pospešeno iščejo. Pod ruševinami so ostali tudi številni športniki, za katere je tudi zaradi izredno nizkih temperatur vsako uro manj možnosti.

“Tisti, ki niso v Turčiji, se ne zavedajo, kako hudo je. Vsi smo z mislimi pri najbolj prizadetih mestih, od katerih ni ostalo praktično nič. Tukaj v Ankari ne vidiš več avtov na cesti, vsi le pomagajo v zbirnih centrih, da bi lahko pristojne službe na jug čim hitreje pripeljale hrano, tople obleke, zdravila in prenosne baterije. V restavraciji ni več muzike, po televizijah ves dan spremljamo le novice o potresu in pogrešanih, ki jih svojci po najrazličnejših kanalih obupano iščejo. Grozno,” nam iz Ankare sporoči slovenska odbojkarica, ki že vrsto let igra tujini.

Rušilni potres v Turčiji
Neizmerno opustošenje v Hatayu po rušilnem potresu. Foto: Profimedia

Nenavadno obnašanje mačke in beg iz stavbe

V pretekli sezoni je sicer za spremembo igrala v Kamniku.  Calcit Volley je popeljala do dveh domačih lovorik, poleti pa se je ponovno vrnila v Turčijo, kjer je že igrala del sezone 2020/2021.

V Ankari tistega prvega potresa ni čutila, je pa za dramo tudi v notranjosti Turčije poskrbel tisti drugi močnejši potresni sunek. “Imam mačko, ki nikoli ne mijavka, takrat pa se je čudno vedla. Soigralka mi je takoj dejala, da misli, da nekaj ni v redu, zato sva se od mene iz desetega nadstropja napotili k njej v drugo. Ravno med vožnjo z dvigalom se je začelo močno tresti, zato sva le stiskali zobe in čakali, da čim hitreje izstopiva. Od tam pa smo vsi iz zgradbe panično tekli ven,” razloži odbojkarica iz Kanala.

Mačkon je prvi začutil, da nekaj ni v redu:

V zadnjih dneh se slabo spi

Doda, da celotna Turčija trenutno živi v strahu. Oblasti so razglasile rdeči alarm tudi za mesta v višjih predelih Turčije, zato so vsi ves čas na preži, spi se praktično nič, vsi se bojijo, da se lahko grozljivka, ki se je zgodila iz noči na ponedeljek, ponovi.

“Ni dober občutek. Tujci, ki smo v Turčiji, se večinoma držimo skupaj. Ni dober občutek, če si sam. Vsi se večkrat spogledamo. Strah nas je. Ne vem, kaj naj sploh povem,” pretreseno pove 26-letna organizatorica igre.

Vsak dan več žalostnih zgodb

V ekipi PTT njene turške soigralke ne pogrešajo svojih bližnjih, imajo pa veliko prijateljev, ki nimajo take sreče. Poznale so vse te nesrečne odbojkarje, ki so še pod ruševinami. “Ko slišiš zgodbe, da so jih bližnji klicali izpod ruševin, kako prosijo za pomoč, nad njimi pa so gmote in gmote betona. Sama poznam že toliko zgodb, da me spreleti srh. Tista odbojkarska moška ekipa. Le trije so se rešili, 11 jih je ostalo pod ruševinami, en dan se že ne javljajo, zato pričakujejo najhujše. Tudi ena ženska ekipa je v celoti zakopana, tudi nekdanji nogometaš Chelsea Christian Atsu, ki so ga domnevno našli, ostaja pogrešan. Upanje za vse, ki so pogrešani, je vsako uro manjše …”

V Turčiji igra tudi Saša Planinšec, a tudi njen Aydin je k sreči daleč od najbolj prizadetih turških mest.

Mesto Kahramanmaraş je popolnoma uničeno:

Športna tekmovanja prestavljena za nedoločen čas

V Turčiji je za tri mesece razglašeno izredno stanje. Šport se je ustavil, zato se ne ve, kako bo z nadaljevanjem sezone. Nogomet naj bi se začel čez 14 dni, a tudi to ni uradno, kar se tiče odbojke, pa je še vse v zraku. “Nič se še ne ve, ali bomo še igrali ali ne. Bomo videli, kako se bodo odločili pristojni. Veliko ekip je že dejalo, da če bodo morali igrati na območju, kjer se je zgodila ta huda tragedija, ne bodo igrali. Obstaja možnost, da bi se do konca sezone igralo le v Carigradu, Ankari in mogoče Bursi, ne vem. Kaj lahko se zgodi, da bodo sezono tudi predčasno končali,” po besedah Mori Pavlović nadaljevanje sezone ostaja v zraku.

Eva Pavlović Mori Foto: Instagram

Potovalka in bunda vseskozi pred vrati

Prizna, da trenutno ni prijetno biti v Turčiji. Na najbolj prizadetem območju se potresni sunki nadaljujejo na eno uro, kot smo že zapisali, pa so v nevarnosti tudi mesta bolj severno. “V Turčiji se je ustavilo vse, trgovine so prazne, saj so ljudje pokupili vse in pošiljajo dol, ob tem pa vseskozi dobivamo opozorila, da bomo biti previdni. Po televiziji je zaokrožila informacija, da v centru Turčije pričakujejo potres v naslednjih dneh. Neverjetno, zdaj niti ne vemo, ali naj spim v avtu ali naj grem domov. Ne vem, tudi na letališčih je cel kolaps, težave z leti so nenormalne. Za zdaj nam ne preostane drugega, kot da imamo pri vratih pripravljeno manjšo potovalko in bundo. Za vsak primer, upam pa, da se bo vse dobro izteklo,” skomigne slovenska odbojkarica.

Število žrtev se lahko povzpne preko 100 tisoč

V rušilnem potresu na jugovzhodu Turčije in na severu Sirije je do zdaj umrlo že več kot 22 tisoč ljudi. Samo v Turčiji več kot 18 tisoč, ob tem pa je še 80 tisoč ljudi poškodovanih. Številka žrtev se bo še krepko dvignila, saj so do zdaj iskali le preživele, pod ruševinami pa je še več deset tisoč ljudi. Število žrtev se lahko po nekaterih podatkih povzpne preko 100 tisoč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje