Zasuk: vrnitev Cretuja na slovensko klop še vedno mogoča

Odbojka 10. Feb 202314:38 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Potem ko je slovenska moška odbojkarska reprezentanca nadvse uspešno zaključila minulo leto, jo čaka še bolj naporno in razburljivo leto 2023. A ob kar treh močnih tekmovanjih, ki jih čakajo, največjo neznanko še vedno predstavlja ime novega selektorja.

Pretrese, ki jih je prinesla pandemija koronavirusa in zaradi katere so bila po vsem svetu prestavljena številna tekmovanja, so lani znali unovčiti pri Odbojkarski zvezi Slovenije (OZS). Najprej z gostovanjem superfinala evropske lige prvakov, pozneje pa še z organizacijo svetovnega prvenstva, na katerem so Slovenci osvojili četrto mesto in dosegli največji uspeh slovenske odbojke doslej.

Gregor Humerca Metod Ropret
Gregor Humerca (levo) in Metod Ropret (Foto: Aleš Fevžer)

Na to je na novinarski konferenci spomnil tudi predsednik OZS Metod Ropret, ki je med drugim poudaril, da je za njimi še eno izjemno leto. “Morda leto v samem začetku ni obetalo toliko, kolikor se je na koncu zgodilo za slovensko odbojko. Dejstvo je, da smo v svetovni ligi morda nastopili pod pričakovanji. Deseto mesto ni tisto, ki bi nas posebej navduševalo, je pa zato tako z organizacijskega kot rezultatskega vidika toliko boljše izpadlo svetovno prvenstvo,” je uvodoma dejal Metod Ropret, a se v nadaljevanju skupaj z generalnim sekretarjem Gregorjem Humerco zazrl tudi v prihodnost.

Vložek bo velik, a upajo, da bo takšen tudi izplen

Kot je zatrdil slednji, bo leto 2023 za slovenske odbojkarje zelo intenzivno, saj jo poleg nastopov v ligi narodov, čaka še evropsko prvenstvo, kmalu za tem pa nič manj pomembne kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah. Ni skrivnost, da je prav uvrstitev na tekmovanje pod petimi krogi, ki ga bo prihodnje leto gostil Pariz, velika in še neizpolnjena želja zdajšnje zlate generacije.

Foto: Guliverimages

“Moške reprezentance bo nastopala v treh tekmovanjih in vsako posebej bo izjemno pomembno. Vložek v letošnji sezoni bo izjemno velik, a upamo, da tudi izplen. Po zaključeni ligi narodov nas namreč čaka evropsko prvenstvo in za konec še kvalifikacije za olimpijske igre,” je povedal Humerca.

S Cretujem še vedno v stikih

Ob vsem naštetem se javnost še vedno sprašuje, kdo bo Slovence na omenjena tekmovanja sploh popeljal. Iz zveze so namreč januarja v skopem sporočilu za javnost zapisali, da skupnega jezika niso našli z Gheorghejem Cretujem, ki je slovensko vrsto kot začasni selektor na SP popeljal do četrtega mesta.

“Dogajanje je kar intenzivno. Kot veste smo s Cretujem sodelovanje sklenili v zahtevnem obdobju, ko smo ocenili, da pred svetovnim prvenstvom potrebujemo spremembo. Po tekmovanju smo se z njim razšli, a v upanju in želji, da sodelovanje nadaljujemo. Ko smo se glede nadaljevanja in sklenitve nove pogodbe začeli resneje pogovarjati, pa so se želje in realnost začele razhajati. Tako mi kot igralci smo si prizadevali, da bi ga obdržali,” se je razgovoril prvi mož slovenske odbojke in dodal, da so bila stališča na določeni točki tako različna, da so enostavno ocenili, da je “treba reči bobu bob”.

Gheorghe Cretu
Foto: Profimedia

“To smo storili tako mi kot gospod Cretu. Usklajeno in brez zamer ter slabih občutkov smo ocenili, da verjetno ni možnosti, da bi stališča zbližali do te mere, da bi jih lahko uskladili,” je dejal Ropret, v nadaljevanju pa presenetil s trditvijo, da vrata za vrnitev Romuna ostajajo priprta.

“Vmes je minilo nekaj časa in v tem trenutku vam lahko povem, da si nismo zaprli vrat. S Cretujem se še pogovarjamo, a smo ocenili, da je prav, da stopimo iz okvirjev, v katerih smo se znašli. To smo storili na obeh straneh in v tem trenutku lahko povem samo to, da se z njim še pogovarjamo in da bomo storili vse, kar je realno možno, da ga obdržimo. Ta zgodba še ni končana,” je bil izčrpen Ropret.

Slovenijo bo zagotovo vodil kvaliteten strokovnjak

Čeprav razlogov, zakaj prihaja do razhajanj, ni želel razkriti, pa bržkone ni težko ugotoviti, da se zatika predvsem pri financah. “Predvidevam, da si vsi mislite, kje so težave. Od mene težko pričakujete, da bom bolj ekspliciten, je pa dejstvo, da so naše in njegove želje jasne, brez najmanjših pomislekov,” je zatrdil predsednik zveze in pripomnil, da jim gre zaenkrat na roko tudi dejstvo, da je Cretu še vedno brez kluba. Kako dolgo bo tako, ni jasno, saj vse glasneje krožijo govorice, da se zanj zanimajo italijanski prvoligaši.

Foto: Guliverimage

“Še imamo čas, ni ga pa neomejeno. Treba se bo odločiti,” je priznal Ropret, a poudaril, da na zvezi ne mirujejo, saj imajo na mizi kar nekaj eminentnih evropskih in svetovnih imen. “Tudi v primeru neuspelega dogovora s Cretujem, bo slovensko reprezentanco v prihodnje zagotovo vodil kvaliteten strokovnjak in štab,” je dejal in za konec obljubil, da bo vprašanje selektorja najverjetneje razrešeno v marcu, zagotovo pa do prve polovice aprila.

Konec obdobja, ko se je za žensko reprezentanco lahko igralo “a la carte”

Kot je na novinarski konferenci  šedejal Ropret, je dobro delo zveze vzbudilo pozornost Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB), ki je OZS nadgradila s finančnim projektom, ki prinaša uvrstitev ženske izbrane vrste v program FIVB Volleyball Empowerment. Petletni projekt predvideva pomoč ženski članski vrsti v višini enega milijona evrov oziroma po 200.000 evrov na leto.

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Foto: Aleš Oblak

“To se v ženski odbojki še nikoli ni zgodilo. Dobili smo stiske rok in pohvale, zdaj smo prvič izjemno nagrajeni. Za to izjemno generacijo odbojkaric je srednjeročno, morda pa tudi dolgoročno dobro poskrbljeno,” je poudaril Ropret, a hkrati napovedal tudi nekatere spremembe v reprezentanci.

“Rad bi pa poudaril, da je znotraj tega projekta nepreklicno konec obdobja, ko se je za žensko reprezentanco lahko igralo ’a la carte’. Ta projekt ima tako trdne usmeritve in temelje, da prostora za improvizacijo ni. V ta projekt moramo iti konkretno in trdno odločeni, da bomo na koncu imeli reprezentanco, ki bo posegala po najvišjih mestih,” je dejal Ropret