Slovenca priča “kriminalnemu” dejanju policije

Odbojka 16. Feb 20238:31
Alen Pajenk Olympiacos
Foto: CEV

Iz Grčije prihaja vesti o hudem incidentu pred odbojkarskim derbijem med atenskima rivaloma Panathinaikosom in Olympiacosom. Zeleni so prepričani, da je policija prekoračila pooblastila in ogrozila življenja navijačev.

Slovenska odbojkarska reprezentanta Alen Pajenk in Tonček Štern, sicer tudi člana Olympiacosa, sta bila priča prizorom, ki smo jih navajeni na nogometnih tekmah. Prišlo je do spopada policije in navijačev, a pri zelenih so prepričani, da je hud incident zakrivila policija. Slednja navijačev ni le pretepla, ampak tudi s solzivcem zaplinila dvorano.

“Izražamo veliko nezadovoljstvo in zaskrbljenost nad odnosom policijskih sil pred začetkom tekme proti Olympiacosu,” so neljube dogodke komentirali pri Panathinakosu, ki so dodali, da je bilo vse pripravljeno za odbojkarski praznik in veliko slavje zelenih nad rivali iz Pireja, na koncu pa se je vse spremenilo v nočno moro.

Panathinaikos je prvo tekmo četrtfinala pokala Challenge dobil s 3:0. Za napredovanje v veliki finale je potreboval le še dva niza, a zaradi zgoraj naštetih dogodkov so tekmo, ki bi se morala začeti ob 18. uri, odpovedali. V dvorani se praktično ni dalo več dihati.

Sledili so ukazom policije, nato pa …

“Panathinaikos je v celoti sledil ukazom policije, ki so bili sprejeti in od njih ni odstopal. Odločitev policije je bila, da se vrata stadiona odprejo ob 16.45 in ne prej, kljub temu, da smo se želeli izogniti gneči,” so se čudili odločitvi policije.

“Čeprav je bilo na sestanku o ukrepih sprva odločeno, da bo pred vhodom 3 stala policija, da bo potekala predhodna kontrola, se na koncu kaj takega ni zgodilo. Nasprotno, do 17.40 pred vhodom 3 ni bilo niti policije, da bi naredili, kar je bilo dogovorjeno,” so nadaljevali.

Policija uporabila solzivec in ogrozila življenja navijačev

Gneča pred vhodom je bila vse večja, navijači so želeli v dvorano, policija pa je vse večji nervozi in napetosti odgovorila z nasiljem in solzivcem. Enega so vrgli na stopnicah vhoda 3, drugega tudi v dvorani.

“Gre za kriminalno dejanje. Sprašujemo se, kdo je dal ta ukaz. Zavladala je panika, ljudje so hlastali po zraku, na tribunah je bilo tudi veliko otrok in tudi invalidov. Nekateri so bili ob zapuščanju dvorane tudi poteptani. Kdo stoji za tem dejanjem, ki je ogrozilo življenja, ostaja skrivnost,” so še dodali.

Predsednik Panathinaikosa se opravičil vsem prizadetim

Oglasil se je tudi predsednik Panathinaikosa Panagiotis Malakates: “Opravičujem se navijačem Panathinaikosa, ki so bili priča tem dogodkom in vsem, ki so bili po nepotrebnem poškodovani. Od tu naprej bomo sprožili potrebne postopke, ki nas bodo privedle do tistih, ki so ogrozili življenja ljudi in nemoten potek evropske tekme ter mednarodno izpostavili našo državo.”

Osem poškodovanih

Grški mediji poročajo, da je bilo v spopadu s policijo poškodovanih osem navijačev. Da jih možje v modrem niso prav nič prizanašali, pa pričajo tudi krvavi stoli v dvorani.

Povratna tekma med atenskima rivaloma v dvorani Maroussi Saint Thomas je bila prestavljena na četrtek ob 13.30. Nov termin je potrdila tudi Evropska odbojkarska zveza (CEV). Tekma bo odigrana brez gledalcev.