Človeka lahko prevaraš, žoge in igrišča ne

Odbojka 15. Okt 202112:40 > 17. Okt 2021 9:234 komentarji
Foto: Bojan Javornik

Mariborska četa Sebastijana Škorca je odlično vstopila v sezono. Na prvih štirih tekmah je Merkur štirikrat zmagal, oddal le tri nize, kar je začetek, ki so si ga lahko slovenski odbojkarski prvaki lahko le želeli.

Mariborčani so pred sezono, v kateri branijo naslov državnega prvaka, spremenili zasedbo. Ekipo je med drugim zapustil biser slovenske odbojke Rok Možič, ki je že na prvi tekmi v Italiji pokazal, da si zasluži mesto v eni najmočnejših lig na svetu. Vseeno so Mariborčani, v okvirih svojih zmožnosti, sestavili močno zasedbo, ki jo bo poskušala ponovno zagosti favoriziranima ACH Volleyju in Calcitu. Slednja sta sicer pred sezono kazala predvsem drug na drugega, ko je bilo govora, kdo bo tisti najnevarnejši v boju za domači lovoriki, a Štajerci se ne pustijo motiti. Delajo tisto, kar delajo že zadnjih nekaj sezon. Garajo od jutra do večera v dvorani, nato pa to vnemo prenesejo tudi na tekme. Kot rečeno, začeli so s štirimi zaporednimi zmagami, med drugim so v Kamniku s 3:1 v nizih zrušili tudi Calcit.


Slovenski prvaki se nad vstopom v novo sezono ne morejo pritoževati. Drži?
Vsak si želi začeti z zmago. Nam je to uspelo v Kamniku, kar je še toliko več vredno. Resda so domačimi igrali brez Mitje Gasparinija, a tudi mi smo imeli svoje težave. Tudi trenutno jih imamo. Ne glede na to, tekmo, ki je štela dvojno, smo dobili in v žep pospravili šest točk. Če pogledamo prve štiri tekme, se res ni kaj dosti za pritoževati. Vidimo, da smo na pravi poti in ko je tako, je lažje nadaljevati. Daleč od tega, da smo že na najvišji ravni, zavedamo se, da nas čaka še veliko dela, saj se nam v igri še vedno pojavljajo prevelika nihanja. Ampak, kot sem rekel, imamo določene zdravstvene težave, ni vse idealno, a za zdaj vse skupaj dobro rešujemo in nizamo zmage.

OK Merkur Maribor
Prvaki so v novo sezono štartali brez reprezentantov Roka Možiča in Alena Šket, ki sta zapustila štajersko prestolnico. Foto: Bojan Javornik

Branite slovenski državni naslov, a po mnenju javnosti imata več možnosti za domači lovoriki ACH Volley in Calcit. Kako ste sami sprejeli te izjave, ki so prihajale iz ust konkurence?
V pretekli sezoni smo prišli do lovorike, od odgovornosti ne bežimo, a kot ste rekli, oboji se po velikem vložku v ekipo vidijo pred nami, kar ni nič narobe. Sestavili so zares močni ekipi, toda tudi mi smo naredili vse, da smo na kup zbrali fante, s katerimi bomo konkurenčni v tej sezoni. Delali bomo ogromno, pošteni bomo do dela in vsak dan dali svoj maksimum, zato nas ne zanima, kako razmišljajo drugi. Tako kot mi, si tudi oni želijo lovorik, kar je povsem normalno, a ne glede na to, kje nas vidijo drugi, bomo skušali ubraniti naslov. To lahko brez strahu povem.

Za ACH Volley lahko rečem, da je boljši kot v pretekli sezoni, ima mladost in izkušnje. Calcit je nekako enako močan kot v pretekli sezoni, mi pa smo res izgubili Možiča, Šketa in Kisiliuka, ki je bil ob koncu sezone odličen. A časa za jok ni, ne gledamo več nazaj, gledamo naprej. Če kaj znano, znamo delati. Nič drugače ne bo v tej sezoni.

Rok Možič je odšel v Italijo, ostal pa je libijski bombarder Ahmed Ikhbayri, ki je po zlomu roke spet ogrel stroj in skače pod strop dvorane.
Ikhbayri je imel po fantastični lanski sezoni veliko ponudb in to, da je ostal, da se v Mariboru počuti kot doma, je za nas velika zmaga. Malce ga je sicer ustavila tista nesrečna poškodba, a Ahmed je nazaj in je z dneva v dan boljši.

Ahmed Ihbajri je imel številne ponudbe, a v Maribori se počuti kot doma. Škoro pravi, da so presrečni, da je ostal v Mariboru. Foto: Bojan Javornik

V pretekli sezoni je tvoril udarni napadalni dvojec z Možičem, zdaj pa je on tisti vodja, ki mu morajo drugi slediti. Res smo veseli, da je spet na tistih pravih obratih, ko je tako, ga je resnično težko ustaviti.

Ni pa tukaj le on, tukaj je tudi moj zvesti trojček, ki je z mano že od vsega začetka. Vojaki Žiga Donik, Uroš Planinšič in Alan Košenina. Brez njih si praktično ne predstavljam te mariborske zgodbe. Vesel sem, da so ostali z nami.

Pred sezono sva se večkrat pogovarjala. Dejali ste, da za vsako okrepitev opravite številne klice, vse z razlogom, da ne kupite mačka v žaklju. Ste zaenkrat zadovoljni z vsemi fanti, ki so na novo prišli v Maribor?
Mislim, da smo lahko s tem, kar smo iskali in na koncu pripeljali, lahko zadovoljni. Madžarski reprezentant Ronald ima nekaj težav s poškodbami, zadnji teden ni bil v pogonu, seveda pa upam, da se nam zdaj pridruži in pokaže, zakaj je prišel v Maribor in upraviči pričakovanja. Kar se tiče ostalih, nimam pripomb.

Uroša Pavlovića smo poznali in daje tisto, kar smo od njega pričakovali. Tudi Kovačević je točno tak, kot so mi ga predstavili drugi, temperamenten, velik garač, na koncu pa je tukaj še mladi Janž Janez Kržič. Kot smo že ob podpisu dejali, gre za zares perspektivnega blokerja. Ima 204 centimetre in je iz dneva v dan boljši. Kmalu bo potrkal tudi na vrata reprezentance. Ne smem pozabiti niti na Roka Bračka, ki je bil v pretekli sezoni posojen, zdaj pa se je vrnil v naše okolje. Če potegnem črto, smo lahko zadovoljni.

Uroš Pavlović se je v Maribor preselil iz vrst ACH Volleyja. Foto: OK Merkur Maribor

Je prva postava postavljena, ali še iščete idealno kombinacijo?
Imamo nekaj težav z zdravjem in poškodbami, po drugi strani pa se postava postavi na treningih. Tega se fantje zavedajo. Kdor bo najboljši, bo igral, ne glede na ime. Večkrat sem že poudaril, da je za nas vsak trening pomemben enako kot tekma, imamo odprt odnos in moji igralci točno vedo, kaj je tisto, kar iščem. Človeka lahko prevaraš, lahko se pretvarjaš, da je vse v redu, a žoge in igrišča ne moreš. Tam je vse črno na belem in to je tisto, kar šteje.

Pred vami sta še tekmi s Črnučami in v ligi MEVZA proti Waldviertlu, nato pa vas v enem tednu čakajo obračuni z najnevarnejšimi tekmeci v Sloveniji – Salonitom, Calcitom in ACH-jem.
Igramo po vzoru NBA. Tekme si sledijo druga za drugo, ampak treniramo in delamo za to, da igramo tekme, vsak najraje igra tekme, zato se ne pritožujemo. Najprej nas seveda čakajo Črnuče. Jih spoštujemo, a normalno gremo tudi tja po zmago, nato pa nam pred maratonskim tednom čaka še gostovanje pri Waldviertlu.

Čakajo nas dvoboji z ekipami, ki bodo krojile slovenski vrh. Pred nami so peklenski dnevi, veliko bo tudi vožnje, malo spanca, a kot sem rekel, tukaj smo zato, da igramo, da pokažemo vse, kar znamo in zmagujemo. Čeprav je vse skupaj že blizu, so naše misli, za zdaj le pri Črnučah. Gremo tekmo po tekmo.

Škoro ima na začetku sezone nekaj težav s poškodbami in zdravjem igralcev, upa, da se bo kmalu vse izboljšalo. Foto: Bojan Javornik

Vse skupaj je tudi izziv za vas, da kljub napornemu ritmu ekipa ostane kolikor toliko sveža.
Kot sem rekel, menjal bi že zdaj, a imamo težave. Bračko je bil bolan, Madžar je poškodovan, tako da sprejemalcev nimam več. Uroš na podaji nekako mora igrati, enako velja za Ahmeda. Na svojo priložnost čakata brata Adžović, po drugi strani pa gre vseeno za toliko zahtevne tekme, da se lahko hitro opečeš. V ligi MEVZA te lahko vsak spodrsljaj stane uvrstitve na zaključni turnir. Ni nujno, da se tja uvrstijo najboljši štirje, saj gre eno mesto tudi organizatorju turnirja. Skratka, treba bo biti previden in se pametno lotevati tekem. Vsi bodo dobili priložnost, le zdravstveni karton se mora malce popraviti.

Začelo se je mrzlo obdobje, prehladov ne bo manjkalo, da ne govorim tudi o Covidu in gripah. Paziti bomo morali, da kdo ne zboli. Vem, da v teh primerih nimamo kaj dosti vpliva, a naj povem, da se nam je že v tej sezoni zgodilo, da sem imel na voljo le deset igralcev. Moral se ‘klicariti’ naokoli naše nekdanje člane, da smo lahko opravili trening. Nikoli ne veš, upam, da se stanje hitro popravi in bomo kmalu v popolni zasedbi.

Veliko se govori o ACH Volleyju in Calcitu. Zdi se mi, da se premalo omenja Salonit, ki bo sploh doma še posebej nevaren.
Se strinjam. Kanalci imajo dobro, izkušeno ekipo, ki se bo zagotovo kosala tudi z najboljšimi. O tem ni dvoma. Kdor jih bo podcenjeval, bo hitro dobil po prstih. Ne smemo pozabiti niti ostalih. Krka se je zelo okrepila, Panvita je odlična, Kranj bo dober, ko se mu odpre. Ne vidim nobene slabe ekipe.

V tej sezoni boste vi Slovenijo zastopali v elitni ligi prvakov. Žreb vam težje skupine skoraj ne bi mogel nameniti. Čakajo vas obračuni z Lube Civitanovo, Zakso in Lokomotivo iz Novosibirska. Vsi trije so že osvojili ligo prvakov. Poljaki so bili najboljši v pretekli sezoni.
Vsi, ki smo v odbojki, vemo, kaj je odbojkarska liga prvakov in kaj pomeni igrati v njej. Ko govorimo o slovenski ligi in ligi MEVZA, je to neka realnost, liga prvakov pa je v tem pomenu neskončno vesolje.

“Liga prvakov je za nas, ki smo že toliko časa tukaj, velika nagrada, enako za mesto Maribor.” Foto: Bojan Javornik

Ne glede na to, kdo igra, lahko tudi ACH Volley ali pa mi. Seveda bomo dali vse od sebe, a če pogledamo, kdo nam dela družbo v naši skupini, se človek zamisli. Sanje. O proračunih raje ne bi. Če bi vsi slovenski klubi združili proračune,  v petih letih ne naberemo za en proračun ekipe, ki je v naši skupini. A pustimo proračune, proračuni ne igrajo na igrišču.

Liga prvakov je za nas, ki smo že toliko časa tukaj, velika nagrada, enako za mesto Maribor. To, da bodo v našem kraju  gostovali klubi in igralci najvišjega svetovnega formata, ni mala stvar. Verjamem, da bodo to navijači prepoznali in napolnili dvorano Tabor. To bo za nas največja nagrada. V Taboru bodo igrali zvezdniki, ki jih je večina fantov do zdaj gledala le preko televizije. Seveda bomo iskali svoje priložnosti. Sanjamo o tem, kako jim lahko malce otežimo zadevo, spet drugo pa je realnost.

A z mislimi še nismo tam, daleč od tega, vse skupaj se začne decembra, kot sem že rekel prej, za zdaj nas zanima le sobotna tekma s Črnučami.

Komentari

Vaš komentar