Slovenija središče evropske odbojke

Liga prvakov 24. Sep 202121:33 > 22:05 0 komentarjev
Ljubljanski grad je gostil odbojkarski gala večer. Foto: Guliverimage

Na Ljubljanskem gradu se je odvijal žreb lige prvakov, ki mu je sledila gala večerja Evropske odbojkarske konfederacije s podelitvijo nagrad najboljšim odbojkarjem, odbojkaricam in trenerjem za leto 2021. V Kranjski Gori se v soboto začenja evropska trenerska konvencija.

Praznik evropske odbojke se je na Ljubljanskem gradu začel z žrebom elitne lige prvakov, ki so ga v živo spremljali predstavniki vseh največjih evropskih odbojkarskih klubov, ki so dobili tekmece v boju za naslov evropskih klubskih prvakov. V CEV Champions League 2022 bodo prvič igrali tudi slovenski prvaki, odbojkarji Merkur Maribora.

Nagrade v Srbijo, Francijo in Italijo

Na Ljubljanskem gradu je zatem potekala slovesna gala prireditev Evropske odbojkarske konfederacije, v okviru katere je CEV podelila nagrade najboljšim odbojkaricam, odbojkarjem in trenerjem za leto 2021.

Zoran Terzić. Foto: Guliverimage

Najboljši trener ženske odbojkarske ekipe je postal Srb Zoran Terzić, ki na klopi srbske izbrane vrste sedi že dve desetletji in s katero je nanizal izjemne dosežke. V letošnjem letu so Srbkinje osvojile bron na olimpijskih igrah in srebro na evropskem prvenstvu, na zadnjih osmih velikih tekmovanjih pa so šestkrat stale na zmagovalnem odru.

Nagrada za najboljšega trenerja moške odbojkarske ekipe je šla v roke Laurentu Tillieju, ki se je s francosko reprezentanco veselil naslova olimpijskih prvakov, v desetih letih, ko je vodil izbrano vrsto, pa je le-ta nanizala izjemne dosežke, med drugim zmago v svetovni ligi in na evropskem prvenstvu.

Najboljša odbojkarica leta 2021 po izboru CEV je italijanska reprezentantka Paola Egonu, ki je nase prvič opozorila na olimpijskih igrah 2016, pri le sedemnajstih letih. Letos je z italijanskim prvoligašem Imoco Volley Conegliano brez poraza osvojila ligo prvakinj, Italijanke pa so postale tudi evropske prvakinje.

Earvin Ngapeth. Foto: Guliverimage

Najboljši odbojkar leta 2021, Earvin Ngapeth, se je v Tokiu okitil z olimpijskim zlatom in bil izbran tudi za najkoristnejšega igralca olimpijskega turnirja, z izbrano vrsto Francije, katere gonilna sila je, pa je v zadnjih letih nanizal vrsto uspehov.

Sledi selitev v Kranjsko Goro

Nagrado za odbojkarski dogodek leta so skupaj prejeli organizatorji ženskega in moškega evropskega prvenstva, predstavniki srbske, bolgarske, hrvaške in romunske zveze, ki so gostile EuroVolley za ženske ter predstavniki poljske, češke, estonske in finske zveze za organizacijo evropskega prvenstva za moške. Dobitnik nagrade za življenjsko delo je Grk Thanassis Beligratis, nekdanji odbojkar, odbojkarski trener in mednarodni sodnik, ki je skoraj dvajset let opravljal tudi delo generalnega sekretarja grške zveze, nato pa bil dolga leta tudi njen predsednik. Leta 2012 je zaradi velikega prispevka k razvoju odbojke postal častni član CEV.

Pozornost evropske odbojkarske javnosti bo zdaj usmerjena še v Kranjsko Goro, kjer se bo jutri začela evropska trenerska konvencija s skoraj 200 udeleženci iz Evrope, Azije in Afrike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!