Težka pot slovenskih odbojkarjev do Pariza

Odbojka 14. Sep 202213:38 0 komentarjev
Foto: FIVB

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo med 30. septembrom in 8. oktobrom prihodnje leto igrala v kvalifikacijah za olimpijske igre 2024 v Parizu, so sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenie (OZS). V boj za nastop na olimpijskem turnirju se bo poleg slovenske podalo še 23 reprezentanc.

Slovenski odbojkarji, ki so na pravkar končanem svetovnem prvenstvu zasedli četrto mesto, so si z devetim mestom na svetovni lestvici že zagotovili nastop v olimpijskih kvalifikacijah, ki jih bomo spremljali med 30. septembrom in 8. oktobrom prihodnje leto. V njih bo igralo najboljših 24 reprezentanc v mednarodni razvrstitvi (glede na lestvico FIVB z 12. septembra 2022), z izjemo Francije, ki je kot gostiteljica na olimpijski turnir že uvrščena.

Kvalifikacije se bodo odvijale v okviru treh turnirjev s po osmimi reprezentancami, tri države organizatorice bodo igrale kot prvopostavljene ekipe, ostale reprezentance pa bodo na turnirje razvrščene po sistemu »serpentine«. Znotraj posamezne kvalifikacijske skupine se bodo med seboj pomerile vsaka z vsako, na olimpijski turnir v Parizu se bosta uvrstili po dve najboljši iz vsake skupine.

Preostalih pet reprezentanc, ki jih bomo spremljali na olimpijskih igrah, bo pravico do nastopa prejelo na podlagi uvrstitve na svetovni lestvici junija 2024, prednost pa bodo imele reprezentance s celin, katerih države si nastopa na olimpijskem turnirju še ne bodo zagotovile.

V boj za olimpijski prestol se bo v Parizu podalo 12 reprezentanc, olimpijski turnir pa se bo med 26. julijem in 11. avgustom odvijal v Paris Expo Porte de Versailles.

Reprezentance, ki so si zagotovile nastop v olimpijskih kvalifikacijah so Poljska, Italija, Brazilija, Rusija*, ZDA, Japonska, Argentina, Slovenija, Iran, Srbija, Kuba, Nizozemska, Turčija, Kanada, Ukrajina, Nemčija, Mehika, Tunizija, Egipt, Belgija, Češka, Bolgarija, Finska in Katar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!