Francoz in Norvežanka potrdila prevlado v Pekingu

Peking 2022 13. Feb. 202212:45 > 12:55
Delite:
Tarjei Boe, Quentin Fillon Maillet, Edvard Latipov. Foto: guliverimage

Francoz Quentin Fillon Maillet je dobil še drugo zlato kolajno v Pekingu. Zasledovalno preizkušnjo je dobil brez zgrešenega strela. Srebro je osvojil Tarjei Boe, bron pa Rus Edvard Latipov. V ženski konkurenci je Marte Olsbu Roeiseland zanesljivo ubranila prednost s sprinta in dobila zasledovalno tekmo na olimpijskih igrah v Pekingu. Veliko več drame je bilo v boju za srebro in bron.

S številko ena je po zmagi na sprintu startal Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki ni imel svojega dne. Skupno je zgrešil kar sedem strelov in se na koncu ni boril za medalje. Drugače je šlo Francozu Quentinu Fillonu Mailletu, ki je osvojil še svojo četrto medaljo v Pekingu, drugo zlato. Dobil je individualno preizkušnjo na 20 kilometrov, zdaj je bil najboljši še v zasledovanju.

Srebro je osvojil starejši od bratov Boe, Tarjei. Na svojih četrtih olimpijskih igrah tekmuje kot prerojen. Do iger v Pekingu še ni imel posamezne olimpijske medalje, zdaj ima že dve. Na sprintu je bil namreč bronast. Bronasto medaljo je dobil Rus Edvard Latipov, ki je po mešani štafetni preizkušnji še drugič bronast.

Na startu sta bila tudi dva Slovenca. Jakov Fak je s petimi zgrešenimi krogi in 850 dodatnimi pretečenimi metri končal na 29. mestu z zaostankom slabih petih minut. Mladi Lovro Planko je v konkurenci 60-ih biatloncev zasedel 56. mesto. Za zmagovalcem je zaostal za več kot 8 minut, zgrešil je osemkrat.

Jakov Fak. Foto: Guliverimage

Drama na cilju

Dober kilometer pred koncem ženske zasledovalne preizkušnje se je zdelo, da so medalje podeljene. Marte Olsbu Roeiseland je zanesljivo dobila preizkušnjo, na drugo mesto je prismučala Švedinja Elvira Oeberg z zaostankom minute in 36 sekund.

Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold je bila v izjemni poziciji za bron, v zadnjem kilometru pa je povsem popustila. Prehitela jo je rojakinja Tiril Eckhoff, ki si je priborila bron. Tandervold je v cilj prišla povsem izmučena, tekla je izjemno počasi, na koncu pa je osvojila šele 14. mesto.

Tandrevold so takole pomagali člani norveške ekipe. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth via guliverimage

Komaj da je prečkala ciljno črto, že je padla po tleh. 25-letnica je že v preteklosti imela težave s srcem, med drugim se je na sprinterski tekmi v Oberhofu pred nekaj tedni zgrudila. Trenutno naj bi bila budna in že pod budnim očesom zdravnikom, poroča norveška biatlonska ekipa.

Marte Olsbu Roeiseland je s tem še tretjič postala olimpijska prvakinja na letošnjih olimpijskih igrah. Zmagala je že na sprintu in mešani štafetni tekmi, sedaj še v zasledovanju. Poleg tega je na individualni preizkušnji na 15 kilometrov osvojila bron. Dve medalji ima tudi iz Pjongčanga, kjer je bila dvakrat srebrna.

Marte Olsbu Roeiseland. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth via Guliverimage

Na startu je bila tudi Slovenka Polona Klemenčič. Zgrešila je štiri tarče, z zaostankom skoraj 7 minut je osvojila končno 51. mesto in s tem zaključuje nastope v Pekingu.

Komentari

Vaš komentar