Neporažene Kanadčanke še petič na olimpijskem prestolu

Hokej 17. Feb. 20227:53
Delite:
Foto: Guliverimage

Zmagovalke ženskega hokejska turnirja so še petič v zgodovini postale Kanadčanke. V finalu so s 3:2 premagale večne tekmice Američanke, ki tako ostajajo pri dveh olimpijskih naslovih. To sta tudi edini državi, ki sta se v tem tekmovanju veselili zlate kolajne. Ženski hokejski turnir na olimpijskih igrah v Pekingu poteka sedmič v zgodovini. Kar šestkrat, vključno z današnjim, sta se v finalu merili ZDA in Kanada. Edina izjema je Torino 2006, ko se je do zadnje stopničke prebila Švedska.

Hokejski turnir ZOI, 8. dan

Ženski turnir v hokeju na ledu se je moškemu pridružil na zadnjih olimpijskih v prejšnjem tisočletju. Leta 1998 v japonskem Naganu so hokejistke dočakale premiero, v velikem finalu pa je Kanada ugnala ZDA s 3:1.

Do danes se je nato le še enkrat zgodilo, da se obe najmočnejši reprezentanci ne bi merili v velikem finalu. Leta 2006 so Švedinje v polfinalu presenetile ZDA in se na koncu veselile srebra. Američanke so takrat osvojile bronasto kolajno.

Po zmagi ZDA pred štirimi leti je Kanada v Peking prišla odločena, da se južni sosedi maščuje za finalni poraz v Pjongčangu. Celoten turnir je delovala zelo suvereno, zbrala je sedem zmag in nobenega poraza. Na drugi strani so Američanke so na Kitajskem izgubile le dve tekmi, ja, uganili ste, obe proti Kanadi.

Finalno tekmo v Wukesongu Areni v Pekingu so Kanadčanke odločile že po polovici, ko so vodile s 3:0. Dvakrat je bila natančna Marie-Philip Poulin. ZDA so po golu Hilary Knight v 37. minuti ujele priključek, se povsem približale po zadetku Amande Kessel 13 sekund pred koncem, a je za izenačenje zmanjkalo časa. Kanada se tako zasluženo veseli še petega olimpijskega naslova.

Že včeraj si je bronasto kolajno z zmago proti Švici (4:0) priborila Finska.

Jutri sta v Pekingu na vrsti oba moška polfinala.

Hokejski turnir ZOI, ženske, finale

Kanada – ZDA 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)

Komentari

Vaš komentar