Kjer se srečata nemška težnja po popolnosti in eksotika

Kitajski zid 4. Feb 20229:00 0 komentarjev
Tudi letos bodo Nemci lovili zlato medaljo. Foto: Andreas Pranter - GEPA pictures via Guliver

Eins, zwei, drei … Vsi se verjetno spomnimo legendarnega filma Ledene steze (1993), ko si jamajška ekipa ogleda nastop Švicarjev. Po vsej verjetnosti Francesco Friedrich na čelu nemške reprezentance ne pogleduje proti svojim tekmecem, saj njegova statistika v tekmovanjih z bobom govori zase. Toda kot je to pogosto na olimpijskih igrah, so v središču pozornosti nastopi “ekstotičnih” reprezentanc.

Tekmovanja v bobu so potekala na vseh zimskih olimpijskih igrah (izjema Squaw Valley 1960) in so kultni del iger. Na voljo bodo štirje kompleti medalj, potekali bosta dve tekmovanji za moške in ženske, vključno s povsem novim ženskim enosedom.

Poleg nastopa Jamajke bomo na letošnjih olimpijskih igrah spremljali tudi nastope Brazilije, Monaka in celo Trinidada in Tobaga. In čeprav bi si morda mislili, da si je nastop na olimpijskih igrah zagotoviti enostavno, so norme vse prej kot enostavne. 

Skupno je za nastop v tekmovanjih v bobu na voljo 170 mest. Na igre se je lahko uvrstilo največ 124 moških in 46 žensk. Kvalifikacije so temeljile na svetovni lestvici sezone 2021/22 do 16. januarja 2022. Tekmovalci so morali v kvalifikacijskem obdobju tekmovati na osmih različnih dirkah na treh različnih progah in se uvrstiti na vsaj petih dirkah na dveh različnih progah. Poleg tega mora biti pilot uvrščen med najboljših 50 v moški konkurenci oziroma najboljših 40 v ženski konkurenci.

Brazilija bo nastopila v obeh kategorijah. Foto: Guliverimage

Latinska Amerika še brez medalje na ZOI

Brazilija je na olimpijskih igrah debitirala leta 1920 na poletnih igrah v Antwerpnu v Belgiji. V Pekingu bodo brazilski športniki tekmovali v petih disciplinah smučarski tek, alpsko smučanje, smučanje prostega sloga, skeleton in bob.

Jaqueline Mourão, 46-letna kolesarka in smučarska tekačica, bo na olimpijskih igrah nastopila že osmič. V zgodovino se je zapisala kot prva Brazilka, ki je nastopila na zimskih in poletnih olimpijskih igrah. Bruna Moura in Manex Silva se bosta pridružila Mourãujevi na prizorišču teka na smučeh. Največ brazilskih predstavnikov je v ekipi za bob. Nastopili bodo Edson Bindillati, Edson Martins, Erick Vianna in Rafael Souza. Tekmovali bodo tako v dvosedu kot tudi v štirisedu.

Posebno zgodbo sta spisala tudi predstavnika Trinidada in Tobaga. Po 20 letih premora bo Trinidad in Tobago ponovno nastopil na zimskih olimpijskih igrah — tokrat v bobu dvosedu. Nastopila bosta Andre Marcano in Axel Brown. Nekako se ne uspemo izogniti primerjavi z jamajško ekipo, saj sta obe karibski državi tekmici tudi v drugi športih, predvsem v atletiki. Toda zagotovo si želita spisati svojo zgodbo o uspehu. V Peking so se uvrstili preko nastopov v severnoameriškem pokalu.

Nemčija brani naslov

Na zadnjih treh zimskih olimpijskih igrah je bilo v bobu štirisedu prav toliko različnih zmagovalcev. Toda nedavni dosežki Francesca Friedricha, Candyja Bauerja, Alexandra Schüllerja in Thorstena Margisa na svetovnem prvenstvu kažejo, da je nemška ekipa tista, ki jo bodo morale v Pekingu ostale reprezentance premagati.

Nemška ekipa je branilka naslova olimpijskih prvakov (čeprav je bil v Pjongčangu namesto Schüllerja del te ekipe Martin Grothkopp), na svetovnem prvenstvu 2021 pa je zlahka osvojila zlato medaljo. Nemčija je na zimskih olimpijskih igrah 2018 osvojila zlato v vseh kategorijah, zato bi bilo veliko presenečenje, če je v Pekingu ne bi bilo na stopničkah.

Nova kategorija za ženske

Bob dvosed za ženske je bil v olimpijski program uvrščen šele na igrah v Salt Lake Cityju leta 2002, vendar se je v tej kategoriji že pojavilo nekaj znanih imen. Med njimi je Kaillie Humphries, ki je v Vancouvru (2010) in Sočiju (2014) skupaj s kolegico Heather Moyse osvojila zlato. 

Ženski enosed bo v Pekingu doživel svoj olimpijski debi (kategorija je že bila del zimskih mladinskih olimpijskih iger 2020 v Lozani). Svetovna prvakinja iz leta 2021 Kaillie Humphries je ena od favoritinj v tej kategoriji, skupaj z Američankama Nicole Vogt in Elano Meyers Taylor. Tudi Nemka, svetovna podprvakinja, Stephanie Schneider je kandidatka za zlato medaljo v Pekingu.

Delitev zlate medalje

Tekmovanje v bobu dvosedu v Pjongčangu 2018 je bilo verjetno najbolj razburljivo, saj sta nemška in kanadska ekipa osvojili zlati medalji, potem ko sta dosegli popolnoma enak čas do stotinke sekunde. Francesco Friedrich, je tako pred štirimi leti osvojil zlato medaljo v obeh kategorijah. 

In prav Freidrich je veliko ime na tem tekmovanju, saj ima za seboj rekordnih sedem zaporednih naslovov svetovnega prvaka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!