Ko nastopa nima zagotovljenega niti olimpijski prvak

Kitajski zid 2. Feb 202217:16 0 komentarjev
Foto: Patrick Semansky - AP Photo via Guliver

Shaun White je eden najboljših deskarjev na svetu. Trikratni olimpijski prvak v snežnem žlebu, ki je pred kratkim prebolel koronavirus, bo v Pekingu nastopil na svojih petih olimpijskih igrah. Kot pravi sam je to zgolj še bonus nastop.

Shaun White bo nastopil na svojih petih zimskih olimpijskih igrah, potem ko ga je ameriška smučarska in deskarska zveza v petek, 21. januarja, uvrstila na seznam za Peking 2022. Toda pot do Pekinga je bila vse prej kot lahka. 

Trikratni dobitnik zlate olimpijske medalje v deskanju na snegu je bil v ekipo za februarske igre izbran šele po napornih zadnjih tednih kvalifikacijskega obdobja. White je po trdem pristanku v kvalifikacijski vožnji izpustil finale velike nagrade ZDA v Mammoth Mountainu, kar so bile zadnje domače kvalifikacije za uvrstitev v ekipo ZDA.

Foto: Adam Moran – Red Bull Content Pool

Nato je odpotoval v Evropo, kjer je tekmoval v Laaxu, kjer se je zavihtel na stopničke, kar je bilo dovolj za izbor v ekipo, ki potuje v Peking.

“Vsaka olimpijada je drugačna — to, kako sem se pripravljal za nastope v Italiji, je bilo popolnoma drugačno kot priprave za Pjongčang. Sedaj treniram pametneje in ne opravljam tako težkih treningov. Poslušam svoje telo in vem, kdaj lahko še nekaj dodam in kdaj je potrebno odnehati,” je dejal White. 

Nenavaden kvalifikacijski cikel

Kvalifikacije v ameriški ekipi niso nikoli zagotovljene, tudi za trikratnega olimpijskega prvaka ne.

White je na prvi kvalifikacijski tekmi na Copper Mountainu, kjer se je moral spopasti tudi z dvema pokvarjenima kompletoma vezi, le stežka našel svojo najboljšo formo.

“Malo me je premagala nervoza. Takšni dnevi se ne zgodijo pogosto, a na žalost se je to zgodilo tisti dan,” se je ozrl na pretekle nastope v kvalifikacijah. 

Ikona deskanja na snegu

Shaun White je postal najbolj znan deskar na snegu na svetu, saj je osvojil več naslovov. Med drugim zlate olimpijske medalje v Torinu 2006, Vancouvru 2010 in Pjongčangu 2018. Pri tem je premagal prirojeno srčno napako, Fallotovo tetralogijo, zaradi katere je moral še preden je bil star eno leto prestati dve operaciji na odprtem srcu.

White je bil tudi stalnica na zimskih igrah X Games, kjer je osvojil neverjetnih 13 naslovov. 

Vsake OI poglavje zase

Na zimskih olimpijskih igrah leta 2006 je White uprizoril neverjetno vrnitev, da je osvojil zlato medaljo. Zaradi ocene 37,7 v prvi vožnji je skorajda izpadel iz tekmovanja. V drugi vožnji je dosegel oceno 45,3. V finalu pa 46,8 in na koncu zmagal. 

Njegova izkušnja na igrah v Vancouvru 2010 ne bi mogla biti bolj drugačna. Rezultat 48,6 v prvi vožnji je pomenil, da si je zagotovil zmago brez druge vožnje, ki jo je izkoristil kot neke vrstni “častni krog”.

Leta 2017 je Američan med treningom za prihajajoče igre v Pjongčangu na Novi Zelandiji doživel hudo nesrečo. Potreboval je 62 šivov. Kljub nesreči je pravočasno okreval, se kvalificiral in le štiri mesece pozneje osvojil svojo tretjo olimpijsko zlato. 

Ima rdeče lase, zaradi česar se ga je prijel vzdevek “leteči paradižnik”. Njegovi talenti pa segajo daleč onkraj snega. V Kaliforniji rojeni igralec tekmuje tudi v rolkanju (blizu sta si z legendarnim Tonyjem Hawkom), saj je na X Games osvojil celo vrsto medalj, vključno z zlatima medaljama v letih 2007 in 2011.

Med mladimi deskarji na snegu je ikona zaradi svojih različnih trikov in svobodomiselnega sloga. Ima tudi svojo videoigro Shaun White, ki je bila izdana na podlagi njegovih trikov. Poleg tega igra kitaro v skupini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!