Poplava pritožb športnikov na olimpijskih igrah v Pekingu

Kitajski zid 9. Feb 202215:01 > 16:172 komentarja
Frida Karlsson
Frida Karlsson (Foto: Jon Olav/Guliverimage)

Športniki na letošnjih olimpijskih igrah v Pekingu prireditelje zasuvajo s pritožbami zaradi (pre)strogih koronavirusnih omejitev in hladnega vremena.

Kitajski prireditelji so pred prihodom športnikov v Peking obljubljali izvrstne, predvsem pa varne olimpijske igre, v teh dneh pa žanjejo tudi pohvale na račun izredno majhnega števila koronavirusnih okužb, pri čemer si pomagajo tudi z visokotehnološkimi reššitvami, kot so  roboti.

A vsi ne delijo enakega mnenja. BBC poroča, da vse od petkove otvoritve številni športniki tarnajo nad neustreznimi bivalnimi pogoji in pogoji za treninge.

Preslišani pozivi reprezentanc

Potem ko se je smučarska tekačica Frida Karlsson na sobotni tekmi zaradi mraza močno tresla in skoraj izgubila zavest, je švedska reprezentanca organizatorje pozvala, naj torkovo preizkušnjo prestavijo na bolj zgodnjo uro, s čimer bi tekmovalce zaščitili pred nizkimi temperaturami.

Frida Karlsson (Foto: Guliverimage)

Pravila Mednarodne smučarske zveze sicer narekujejo, da se tekma ne sme izvesti, če se temperatura spusti 20 stopinj Celzija pod ledišče. Čeprav so termometri v soboto namerili “le” minus 13 stopinj Celzija, pa je švedski glavni trener Anders Bystroem novinarjem pozneje dejal, da so bile temperature ob upoštevanju hladnega vetra precej bližje minus 31 stopinjam Celzija. “Obstajajo omejitve, vendar ne vem, če se pri tem upoštevajo tudi učinek vetra,” je za Reuters dejal Bystroem.

Nejevolja tudi v slovenskem taboru

Na igrah so doslej tako med športniki kot trenerji in spremljevalnim osebjem zaznali tudi nekaj okužb s koronavirusom. Kitajska je napela vse moči, da širjenje virusa omeji. Med drugim je prepovedala prodajo vstopnic tujcem, novinarji in športniki pa se zadržujejo v mehurčkih, v katerih smejo biti le osebe, ki so polno cepljene, oziroma so pred tem v karanteni preživele najmanj 21 dni.

Za precej nejevolje in jeze so pri športnikih poskrbela tudi nejasna pravila glede samoizolacije. Kar nekaj izkušenj z njimi so imeli v zadnjih dneh tudi Slovenci. Zaradi pozitivnega covid testa ob prihodu v Peking so morali v samoizolacijski hotel deskar Žan Košir, smučarska tekačica Eva Urevc, pomočniku trenerja ženske reprezentance v smučarskih skokih Anže Lavtižar in serviser Darko Centrih.

Žan Košir Foto: Guliverimage

“Ostali iz reprezentance, ki so že tako obremenjeni s svojimi problemi, mi morajo nositi hrano, tudi v fitnes ne morem. Danes sem tako vstal ob šestih zjutraj, da sem ob pol devetih prišel na trening. Pol ure sem najprej čakal na voznika, ni bilo ljudi za obvezno testiranje, jedel tudi nisem, zelo je mrzlo,” je pred dnevi potarnal Košir.

“Vse skupaj je velika farsa”

Še veliko slabše naj bi se po pisanju BBC godilo belgijski tekmovalki v skeletonu Kim Meylemans, ki so jo zaradi pozitivnega testa organizatorji večkrat premestili, kar jo je čustveno povsem zlomilo. “Sploh ne vem, ali se bom smela vrniti v olimpijsko vas. Ne vem, če bom na igrah zdržala še nadaljnjih 14 dni v samoizolaciji,” je na posnetku, ki ga je objavila na instagramu, v solzah dejala športnica.

Njena objava je poskrbela za nemalo ogorčenja, zaradi česar se je odzval tudi Mednarodni olimpijski komite (Mok) in tekmovalki obljubil, da ji bodo zagotovili sobo v olimpijski vasi.

Nič bolje se v teh dneh ni godilo niti poljski hitrostni drsalki Natalii Maliszewski, ki je bila dan pred kvalifikacijskim nastopom nepričakovano izpuščena iz karantene, a se je morala le nekaj ur pred nastopom zaradi pozitivnega nastopa vanjo znova vrniti. “V nič več ne verjamem. Ne v olimpijske igre ne v teste. Vse skupaj je velika farsa,” je na twitterju zapisala Poljakinja.

Zagotavljanje ustreznih pogojev na vrhu prioritet Mok

Negativno izkušnjo je imela tudi ruska biatlonka Valerija Vasnetsova, ki jo je zmotila hrana, s katero so ji postregli v času samoizolacije. Na instagramu je objavila fotografijo svojega obroka, za katerega je dejala, da že pet zaporednih dni predstavlja njen zajtrk, kosilo in večerjo. Na pladnju so se znašle suhe testenine, nekaj krompirja, zažgano meso, a nobene zelenjave.

Športni direktor Mok Kit McConnell je v ponedeljek v pogovoru z novinarji dejal, da je zagotavljanje ustreznih pogojev športnikom, ki so v izolaciji, na vrhu njihovih prioritetnih nalog. Prav tako je zatrdil, da se trudijo reševati posamične primere, kar občasno sicer predstavlja precejšnji izziv.

Komentari

Vaš komentar