Markéta, češka biatlonska raketa

Peking 2022 1. Feb 202211:40 > 16:26 1 komentar
Foto: Jan Kasl - Red Bull Content Pool

Biatlon pogosto prinese nekoliko presenetljive dobitnike medalj. In če je zadnje svetovno prvenstvo na Pokljuki pokazatelj, bodo tudi olimpijske igre prinesele veliko drame. Markéta Davidová je na zadnjem svetovnem prvenstvu z izjemno predstavo na strelišču nepričakovano osvojila zlato medaljo na 15 km posamično.

Čehinja je na svojem prvem svetovnem prvenstvu zasedla 43. mesto. Na drugem svetovnem prvenstvu se je uvrstila na osmo mesto. Letos pa je osvojila zlato.

Davidová je streljala odlično, zadela je vseh 20 strelov in v velikem tekmovanju pred Pekingom premagala aktualno olimpijsko prvakinjo Hanno Öberg.

24-letnica, ki obožuje tudi jahanje, je med tekmovanjem na elitni ravni končala tudi dodiplomski študij živalskih ved. Na olimpijskih igrah leta 2018 je zasedla 57. mesto, vendar to je že davna preteklost. Zdaj prihaja v Peking z velikimi možnostmi za uvrstitev na stopničke.

Edinstveno okrašena puška

Markéta Davidová se je rodila v Jizerskih gorah na Češkem in odraščala v okolju zimskih športov. Od mladih nog je uživala v teku na smučeh v okolici Janov nad Nisou, hkrati pa je skrbela za konje in jih tudi jahala.

Leta 2010 se je Davidová odločila za kariero biatlonke, šport, ki združuje tek na smučeh in streljanje s puško. Na svetovnih prvenstvih je osvojila več medalj na mladinski in elitni ravni, vrhunec pa je dosegla z zmago v svetovnem pokalu leta 2018 (Antholz).

Čehinja, znana po edinstvenih okraskih na svoji puški, ki vključujejo motive samoroga, je leta 2018 nastopila na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu.

Naslednje leto je končala dodiplomski študij živalskih ved, ki ga je opravila na češki univerzi za življenjske vede, in se še naprej izkazovala na svetovnem prizorišču. 

Leta 2021 je Davidová na svetovnem prvenstvu v biatlonu na Pokljuki v Sloveniji po zaslugi odličnega nastopa na strelišču osvojila posamično zlato. Češka športnica je bila edina športnica, ki je v dveh streljanjih v leže in dveh streljanjih stoje zadela vseh 20 tarč.

Na olimpijske igre se tako odpravlja z odlično popotnico, saj je osvojila mali kristalni globus v posamični razvrstitvi svetovnega pokala za sezono letošnjo sezono.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje