Žan Kranjec po sanjskem finalu olimpijski podprvak

Peking 2022 13. Feb 20224:08 > 10:04 0 komentarjev
Žan Kranjec. Foto: GEPA pictures/Harald Steiner

Marco Odermatt je postal olimpijski prvak v veleslalomu, Žan Kranjec pa je po sanjskem finalu prišel do srebra, s čimer je ponovil podvig prvega Slovenca s kolajno na zimskih olimpijskih igrah.

Jutri bo minilo 38 let od moškega veleslaloma v Sarajevu, na katerem je Jure Franko osvojil srebrno odličje. To je bila tedaj zgodovinska prva slovenska olimpijska kolajna, od danes naprej ni več edina moška veleslalomska. Za to je poskrbel Žan Kranjec, ki se je s sanjsko finalno vožnjo z osmega mesta povzpel na drugo stopničko in s srebrom prišel do svoje prve kolajne na velikih tekmovanjih.

“Vedno sem sanjal o olimpijski kolajni. Nisem vedel, ali bo kdaj dosegljiva. Zdaj jo imam. Izjemno,” je v prvi izjavi za TV Slovenija dejal prvi slovenski smučar po eri Tine Maze z olimpijsko kolajno. “Pred finalom je bilo veliko dvomov. Zavedal sem se zaostanka. Dal sem vse od sebe. V cilju sem moral dvakrat pogledati, če vidim pravo prednost ob prihodu v cilj. Malo sem računal na medaljo, vsi so govorili, da bo to dovolj. zdaj jo imam,” sreče ni skrival najboljši slovenski alpski smučar.

Marco Odermatt. Foto: REUTERS/Denis Balibouse via Guliver

Hitrejši le najboljši smučar sezone

V dramatični tekmi, ki je v prvi vožnji potekala v močnem sneženju, v drugi pa s 75-minutno zamudo, saj so organizatorji odstranjevali novozapadli sneg, je Kranjca prehitel le Marco Odermatt. Švicar, ki ima na dosegu roke veliki kristalni globus, je tako upravičil vlogo favorita in prav tako prišel do prvega odličja na velikih tekmovanjih.

Odermatt je Kranjca prehitel za 19 stotink sekunde, medtem ko pa je do brona prišel  aktualni svetovni prvak Mathieu Faivre, ki pa je za obema zaostal debelo sekundo. Za dodatno dramaturgijo pa so poskrbeli smučarji, ki so v finalu nastopili med Kranjcem in Odermattom. Manuel Feller in Luca de Alipradini sta odstopila, vsi ostali pa so krepko zaostali.

29-letni veleslalomski specialist iz Bukovice pri Vodicah je tako po dveh zlatih in bronastih v skoku ter srebrni in bronasti v deskanju Sloveniji priboril že šesto kolajno na olimpijski igrah v Pekingu.

Žan Kranjec. Foto: Aleš Fevžer/OKS

Kdor čaka, dočaka

S tem pa je seveda prišel do uspeha svoje kariere. Ko je z naskokom najboljših slovenskih veleslalomist zadnjega obdobja Žan Kranjec preizkušnjo v Pjongčangu 2018 končal na nehvaležnem četrtem mestu, je verjel, da se bo štiri leta pozneje na olimpijske igre vrnil po kolajno.

V vmesnem obdobju je slavil tudi dve zmagi in se ukoreninil v veleslalomsko elito. A zalomilo se mu je v predolimpijski sezoni. Po smrti očeta in težavah z opremo je izgubil stik z najboljšimi. V novo sezono je sicer vstopil s tretjim mestom v Söldnu, nato pa se je znova nekoliko oddaljil od želenega smučanja.

Toda v tednih pred ZOI je strokovni štab na čelu s Klemnom Bergantom našel prave vzvode za prepotrebne zasuke. V taboru so našli rešitev za servis smuči in nastavitve, ujeli pravi okno za treninge v Kranjski Gori, Kranjec pa se je dobro spoprijateljil tudi s podlago na Kitajskem.

V prvi vožnji v sneženju sicer ni blestel, a mu je nato tudi ob pomežiku sreče z vremenom v finalu uspela vožnja kariere. Vožnja, ki ga je popeljala do olimpijskega srebra.

Rezultati