Na praznični torek Slovenci s kompletom kolajn

Peking 2022 8. Feb 202213:24 > 14:54 0 komentarjev
Slovenska zlata četverica.

Na Kitajskem je znova slovenski dan. Tokrat so za Zdravljico na podelitvi medalj poskrbeli slovenski smučarji skakalci, ki so včeraj osvojili zlato na tekmi mešanih ekip. Ob tem sta Tim Mastnak in Gloria Kotnik poskrbela, da se Slovenci na praznični 8. februar veselimo kompleta medalj.

Poleg Slovenije, ki je bila na mešani ekipni tekmi razred zase, so na oder za zmagovalce presenetljivo stopili Kanadčani, ki so prišli do brona, in Rusi, ki so na včerajšnji tekmi zmešnjav in diskvalifikacij osvojili srebro.

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach via Guliverimage

Nika Križnar in Urša Bogataj sta že drugič v Pekingu stopili na stopničke. Izjemno sta se izkazali že na posamični tekmi na srednji skakalnici. Urša Bogataj je osvojila zlato, Nika Križnar pa bronasto kolajno.

Slovenski skakalci so priskakali že šesto olimpijsko odličje. Poleg treh v Pekingu so bili leta 2002 v Salt Lake Cityju bronasti Primož Peterka, Robert Kranjec, Peter Žonta in Damjan Fras na ekipni preizkušnji. Za Petra Prevca je zlata medalja še tretja v karieri. V Sočiju je bil namreč na srednji skakalnici srebrn, na veliki pa bronast.

Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj, Peter Prevc.

8. februar ni več le slovenski kulturni, ampak tudi slovenski športni praznik. Na oder za zmagovalce sta se namreč povzpela še deskarja Tim Mastnak in Gloria Kotnik, ki sta osvojila medalji na paralelnem veleslalomu.

32-letnica je presenetila prav vse. V svoji karieri še ni bila boljša kot četrta, tokrat pa je na najpomembnejši tekmi v življenju vendarle prebila led in se uvrstila na zmagoviti oder. V polfinalu je sicer izgubila proti Avstrijki Danieli Ulbing, a v malem finalu za bronasto medaljo se je zbrala in premagala Nizozemko Michelle Dekker.

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach via guliverimage
Gloria Kotnik v družbi prvakinje Ester Ledecke in Daniele Ulbing. Foto: AP Photo/Matthias Schrader via Guliverimage

Kmalu je za novo veselje poskrbel Tim Mastnak. Celjan, ki je že osvojil odličje na svetovnih prvenstvih, je dodal še srebrno olimpijsko kolajno. V polfinalu je bil boljši od Rusa Vica Wilda, v finalu pa je moral premoč priznati Avstrijcu Benjaminu Karlu.

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach via Guliverimage
Ponosni Tim Mastnak.
Foto: AP Photo/Matthias Schrader via guliverimage

Olimpijske igre v Pekingu so že po nekaj dnevih druge najuspešnejše igre v zgodovini slovenskega športa. Uspešnejši so bili naši športniki le v Sočiju leta 2014, ko so v Slovenijo prinesli 8 kolajn. Tina Maze je bila zlata v smuku in veleslalomu, Peter Prevc in Žan Košir sta vsak osvojila po dve medalji, bronasti pa sta bili Vesna Fabjan in Teja Gregorin.

Slovenija na lestvici najuspešnejših držav v Pekingu zaseda 7. mesto z dvema zlatima, enim srebrnim in dvema bronastima odličjema. Po številu medalj so naši športniki izenačeni na 8. mestu s svetovnimi velesilami Kitajsko, Francijo in ZDA.

Trenutno število medalj na zimskih OI v Pekingu:

Zlate Srebrne Bronaste
1. Švedska 4 1 1
2. Nizozemska 3 3 1
3. Kitajska 3 2 0
4. Norveška 3 0 4
5. Rusija 2 3 4
6. Avstrija 2 3 2
7. Slovenija 2 1 2
8. Nemčija 2 1 0
9. Italija 1 4 1
10. Francija 1 4 0

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!