Slovenke blestele na treningih, spodbudno tudi skakalci

Peking 2022 3. Feb 202215:30 > 18:27 0 komentarjev
Nika Križnar, foto: Guliverimage.

Smučarske skakalke so v Shangjiakouu opravile že tri poskusne skoke pred prvo tekmo na olimpijskih igrah, ki bo na srednji napravi. Od Slovenk odlično formo kaže predvsem Nika Križnar, prav vse štiri naše skakalke pa so vse uvodne tri treninge končale med najboljšimi devetimi. S skakalnico so se popoldne pobližje spoznali še skakalci.

Na prvem treningu je najdlje skočila Sara Takanaši, ki je pristala pri 104 metrih, kar je dva metra od uradne velikosti skakalnice. Sledile so Urša Bogataj (102 m), Katharina Althaus (98,5 m), Nika Križnar (99 m) in Ema Klinec (96 m). Na sedmo mesto se je zavihtela še Špela Rogelj (93 m).

Križnarjeva prva, Rogljeva do rekorda

Na drugem treningu je dominirala Nika Križnar (103 m), ki se je uvrstila pred Uršo Bogataj (99 m) in Saro Takanaši. Špela Rogelj je pristala celo pri neuradnem rekordu skakalnice (105 m), a zasedla 4. mesto. Ema Klinec je bila šesta.

Na tretjem treningu pa je znova najdlje skočila Takanašijeva, vnovič pred Križnarjevo. Slovenko pa so se uvrstile še na 6. mesto z Emo Klinec, 8. je bila Urša Bogataj in 9. Špela Rogelj. Prav slednje, 9. mesto, je bilo najslabše, ki ga je na prvih treh treningih zasedla katera od Slovenk.

Super motivacija za naprej

Špela Rogelj Foto: Matevž Peršin

“Skakalnica je lepa, ves skakalni center je ogromen. Nekoliko je res podobna planiški, parabola leta je malo višja, a je v redu. Vsi smo opravili super prvi trening in komaj čakamo naslednje skoke,” je po prvem preizkusu naprave dejala Špela Rogelj in priznala, da jih nekoliko moti le hud mraz. Ne toliko na samem tekmovališču kot potem, ko skakalke čakajo na prevoz v olimpijsko vas.

“Meni je skakalnica všeč, zelo lepa je in všeč mi je kot celota. Tudi center je zelo lep in je zato še več navdušenja,” pa je prve vtise strnila Nika Križnar in dodala: “Super začetek, da smo vse dobro startale že na prvem treningu. To je super motivacija za naprej, zelo dobro sem pripravljena, po tekmi v Willingenu imam tudi zelo dobro motivacijo za OI. Sem dobro pripravljena, moram biti samo mirna na tekmi.”

Zaveda se, da so pričakovanja navijačev velika, a se s tem ne obremenjuje. “Pritiska ne čutim, skušam ga izbrisati iz glave. Če bom opravila vrhunske skoke, se ne bom ‘sekirala’. Moj cilj je, da opravim dva vrhunska skoka na vsaki tekmi in bom lahko z nasmeškom odšla od tu.”

Tekma na srednji skakalnici bo na sporedu v soboto, 5. februarja, ob 11.45 po slovenskem času. Slovenke bodo merile na olimpijske medalje.

Slovenski orli spodbudno

Po skakalkah sonapravo v Shangjiakouu pobližje spoznali še smučarji skakalci. V prvi trening seriji je bil najboljši Avstrijec Manuel Fettner (101 m; 60,5 točke), drugo mesto je zasedel Poljak Kamil Stoch (102,5 m; 58,8), tretjega pa Cene Prevc. Timi Zajc je bil peti (54,6 točke), Peter Prevc deseti (54,0), Lovro Kos 17. (51,8), Anže Lanišek pa 21. (47,9).

V drugi seriji je bil najprepričljivejši Norvežan Halvor Egner Granerud (103,5 m; 68,7), od Slovencev pa Zajc na šestem mestu (62,2 točke). Enajsti dosežek je uspel Petru Prevcu (60,2), 14. Kosu (57,9), 22. Cenetu Prevcu (53,5) in 32. Lanišku (47,1).

Peter Prevc: med najbolj izkušenimi slovenskimi olimpijci.

Karte pri vrhu so se premešale tudi v tretji seriji, v kateri je najboljši izid uspel Jevgeniju Klimovu (101,5 m/65,5), Granerud (104,5 m/58,4) je bil drugi, takoj za njim pa sta se uvrstila Peter Prevc (102 m/58,2) in Lovro Kos (101,0 m/56,4). Zajc (97,0 m/48,6 točke) je končal na 19., Cene Prevc na (97,0 m/47,8) 20., Lanišek pa na 23. mestu (96,0 m/47,4 točke).

Zaradi okužbe z novim koronavirusom bosta morala tekmo po televiziji spremljati Norvežana Daniel Andre Tande in Johann Andre Forfang.

Jutri nov trening, nato slovesna otvoritev

V petek bosta na sporedu še en trening, preden se bodo skakalci in skakalke podali na slovesno otvoritev iger (13.00). Skakalce tri serije čakajo ob 7. uri po slovenskem času. Tri ure prej bodo skakale še ženske.

Kvalifikacije za moško tekmo na srednji skakalnici bodo v soboto ob 7.20, tekma pa bo v nedeljo ob 12. uri po slovenskem času.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!