Niz podaljšan na tri, Mastnak v Pekingu kot doma

Peking 2022 8. Feb 202210:25 > 10:42 0 komentarjev
Tim Mastnak. Foto: Anže Malovrh/STA

Slovensko deskanje slavi nova junaka. Po Žanu Koširju, ki je oral ledino in na igrah pod petimi krogi osvojil kar tri odličja, sta se danes v zgodovinske knjige slovenskega športa zapisala še Gloria Kotnik in Tim Mastnak.

Mlada mamica Gloria Kotnik se je šele decembra vrnila po porodniškem dopustu, danes pa dočakala največji uspeh v deskarski karieri. Piko na i izvrstni športni poti na deski pa je s srebrno kolajno v Pekingu postavil tudi Tim Mastnak.

Danes 31-letni Celjan je bil v preteklosti na največjih tekmovanjih večkrat v senci Žana Koširja pa tudi Roka Marguča, a v zadnjih letih je prevzel glavno vlogo v slovenski deskarski reprezentanci.

Snežinka, globus … zdaj še olimpijska kolajna

Dokončen vzpon na vrh je dočakal v sezoni 2018/19, ko je po zmagi na uvodnem veleslalomu sezone v Carezzi nato v domačo vitrino pospravil še srebrno kolajno svetovnega prvenstva v isti disciplini v ameriškem Park Cityju. Snežinki je družbo že dober mesec kasneje začel delati še mali kristalni globus za veleslalomski seštevek.

Tim Mastnak z malim kristalnim globusom za veleslalomski seštevek leta 2018/19. Foto: Guliverimage

Mastnak, ki je po izobrazbi sicer diplomirani ekonomist, v zadnjih letih takega vrhunca sicer ni dočakal, a v Peking je prišel v dobri formi. Pred nastopi na Kitajskem si je želel ostati predvsem zdrav, kar ni uspelo dolgoletnemu reprezentančnemu kolegu Koširju. V Azijo je odpotoval z dobro popotnico, saj je na zadnji tekmi svetovnega pokala v Simonehöheju osvojil drugo mesto. Še stopničko višje pa je stopil na tekmi v pekinškem Secret Gardnu pred slabimi tremi leti. Deskarji so bili eni od redkih športnikov, ki so na olimpijskih prizoriščih opravili generalko pred letošnjimi nastopi.

Fotogalerija srebrnega dne v Pekingu:

Tim Mastnak. Foto: Anže Malovrh/STA
Tim Mastnak. Foto: Anže Malovrh/STA
Tim Mastnak. Foto: Anže Malovrh/STA
Tim Mastnak. Foto: Anže Malovrh/STA

Le ena manjša napaka odnesla zlato

Zmaga na kitajskih tleh je ena od treh, ki jih je varovanec očeta Roberta Mastnaka zbral v svetovnem pokalu. Ob tem ima še eno drugo in dve tretji mesti, a dodatna nadgradnja vsega je olimpijska medalja. Da mu proga v Pekingu ustreza, je govoril že pred začetkom iger, danes pa je to le še dokazal. V kvalifikacijah je postavil četrti čas, nato pa vse do polovice proge v finalu deloval izjemno prepričljivo. Takrat je sledil trenutek nezbranosti, zgodila se je manjša napaka, kar je izkušeni Benjamin Karl zgrabil z obema rokama in se odpeljal do naslova olimpijskega prvaka.

“Po kvalifikacijah moja pričakovanja niso bila velika. Vožnji nista bili idealni, nisem vedel, kje bi lahko kaj dodal. Rekel sem si, da se moram boriti, kar bo, pa bo. Osvojil sem želeno kolajno in moram zadovoljen in vesel,” je dejal v izjavi za Val 202 in priznal, da se je v zaključku že videl kot olimpijski prvak.

Mastnak je kljub temu deloval zadovoljen, po 16. mestu v Pjongčangu pred štirimi leti je Celjan, zaposlen v slovenski vojski, storil velik korak naprej. Uspeha se je veselil z reprezentančno kolegico Glorio Kotnik, oba pa sta poskrbela, da se je niz slovenskih deskarskih medalj na igrah pod petimi krogi nadaljeval. Po Sočiju in Pjongčangu se je zdaj podaljšal na tri, s skupno petimi odličji pa “borderji” na lestvici najuspešnejših zimskih športov zaostajajo samo za alpskimi smučarji (7) in smučarskimi skakalci (6).

Slovenske medalje na ZOI po 1991:

šport         zlato   srebro  bron   skupno
----------------------------------------------------------
alpsko smučanje     2     2     3     7
smučarski skoki     2     1     3     6
deskanje na snegu    0     2     3     5
smučarski tek      0     0     2     2
biatlon         0     1     1     2
----------------------------------------------------------
skupaj         4     6    12    22

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!