“Hrana v Pekingu je bila slaba, a smo domov prišli težji”

Peking 2022 12. Feb 202220:07 > 20:15 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

V organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije je v Kranjski Gori potekal slavnostni sprejem slovenskih športnikov, ki so se že vrnili iz Pekinga. Med udeleženci so izstopali dobitniki kolajn: dvakrat zlata Urša Bogataj, zlata in bronasta Nika Križnar, srebrn Tim Mastnak in bronasta Gloria Kotnik.

Sprejem v živo je bil zaradi slabih epidemioloških razmer sicer namenjen zgolj novinarjem in fotografom, medtem ko so privrženci športa svoje ljubljence lahko pospremili le prek video dogodka. Kljub temu se je v idilični olimpijski vasici v središču Kranjske Gore zbralo približno sto navijačev, ki so navdušeno pozdravili kar štiri kolajne.

Na oder je najprej stopila ženska skakalna reprezentanca, poleg dobitnic dveh odličij Urše Bogataj in Nike Križnar sta bili zraven tudi Ema Klinec (peta na posamični tekmi) in Špela Rogelj (deveta na posamični tekmi). Za njimi je besedo dobila tudi njihova trenerska ekipa, glavnemu trenerju Zoranu Zupančiču sta se pridružila pomočnika Anže Lavtižar in Gaber Arh. “V Peking smo prišli po težki poti. Tudi tam nas je bilo strah. Hrana je bila slaba, ampak domov smo prišli veliko težji,” se je pošalil Zupančič. Dvakratna olimpijska prvakinja je na vprašanje, če se že zaveda uspeha, dejala, da bo to verjetno prišlo šele po par letih. Njena najboljša prijateljica in cimra v olimpijski vasi pa je dodala, da sta živčnost pred nastopi odganjali z glasnim petjem in plesanjem.

Foto: Uroš Skaza

O kolajni razmišljala šele v malem finalu

Poleg skakalne štiriperesne deteljice sta bila v Zgornjesavski dolini prisotna še deskarja, dobitnik srebrne kolajne Tim Mastnak in dobitnica bronaste kolajne Gloria Kotnik.

“Zagotovo je bila to tekma mojega življenja. Je pa bila ena velika razlika v tem, da sem na vseh prejšnjih tekmah občutila neko tesnobo, strah – nisem uživala. Tukaj sem pa res uživala in mislim, da se je to res videlo na taki vožnji. Vsaka vožnja mi je uspela, zdelo se mi je, da me nič ne more premakniti. Priznam, da do zadnje vožnje o kolajni nisem razmišljala, želela sem le dati vse od sebe in pokazati, kaj zmorem in znam. Ob tisti vožnji za tretje mesto pa sem si na štartu rekla, da ne bom še enkrat četrta in to je bilo to,” je o vožnji za bron povedala deskarka, ki je šla v minulih letih od pekla do raja, da je zdaj osvojila olimpijsko odličje. 

Foto: Uroš Skaza

Izpolnjeni cilji

Mastnak je dejal, da je šel v Peking z visokimi cilji, ki jih je nato tudi uresničil: “Če si četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami in na zadnji tekmi pred olimpijskimi igrami drugi, se zavedaš tega, da si sposoben osvojiti medaljo.” Oba sta se sedmi sili in zbrani množici predstavila v družbi svojih očetov in obenem trenerjev – Roberta Mastnaka in Petra Kotnika. Kotnikova in Mastnak sta nadaljevala niz olimpijskih medalj v deskanju, po Žanu Koširju v Sočiju 2014 in Pjongčangu 2018 sta zdaj onadva stopila na veliko sceno.

Foto: Uroš Skaza

Iger še ni konec

Preden so prizorišče zavzeli športniki, sta jih nagovorila predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, in predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar. Glavni mož OKS je ob tem povedal: “Vedno, kadar moram spregovoriti o takem dogodku, iščem besede, ki bi poudarile tisto, kar je bilo storjeno, kar ste naredili in za kar ste trenirali in izpolnili svoje cilje. Hvala vam za vse to. Verjamem, da to niso zadnji rezultati, ki so se zgodili na teh igrah,” Smrekar pa se mu je pridružil z besedami: “Hvala za to, da ste svojo mladost namenili tem prekrasnim športom. Hvala za vsa odrekanja, za vse težke trenutke, napore, treninge in hvala, da nas razveseljujete s tako lepimi rezultati.”

Vsem dobitnikom medalj so bile na današnji prireditvi podeljene tudi denarne nagrade, prav vsi prisotni pa so dobili tudi posebne nagrade znanega slovenskega steklarskega podjetja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!