Slovaki do prve olimpijske medalje v hokeju

Hokej 19. Feb 202216:37 > 17:12 0 komentarjev
Foto: Petr David Josek - AP Photo

Slovaki so v tekmi za tretje mesto presenetljivo premagali reprezentanco Švedske (4:0). Junak Slovaške je bil komaj 17-letni Juraj Slafkovsky, ki je dosegel dva zadetka. Jutri pa bo na sporedu še veliki finale, med Ruskim olimpijskim komitejem in Finsko.

Hokejski turnir ZOI, polfinale

Slovaška je prvič v svoji hokejski zgodovini osvojila medaljo na zimskih olimpijskih igrah. Na tekmi za tretje mesto so s 4:0 premagali Švedsko in osvojili bron. Skupno pa je bila to šele druga medalje za Slovaško v Pekingu.

Za Slovaško je to prva moška medalja na velikem mednarodnem turnirju po srebru na svetovnem prvenstvu leta 2012. Pred desetimi leti (2002) je Slovaška na istem turnirju osvojila zlato.

Zadnjo medaljo na ravni mladinskega svetovnega prvenstva je Slovaška prav tako osvojila proti Švedski, in sicer na tekmi za bronasto medaljo leta 2015 v Kanadi.

Švedska od drugega mesta v Sočiju pred osmimi leti še ni osvojila medalje. Zadnji bron je Švedska osvojila leta 1988, po tem ko so na treh zaporednih turnirjih osvojili tretje mesto.

Juraj Slafkovsky, ki bo na naboru lige NHL leta 2022 kotiral zelo visoko, je bil ponovno junak obračuna. Prvi zadetek je dosegel v 24. minuti srečanja in prinesel vodstvo Slovaški. To je bil njegov šesti gol na turnirju, kar ga uvršča na prvo mesto na turnirju pred Švedom Lucasom Wallmarkom.

Devet minut pozneje je veteran Samuel Takač z zadetkom podvojil prednost. Na žalost treh kron je v tretji tretjini prevladovala Slovaška, še en zadetek je dosegel Slafkovsky, za 4:0 pa je zadel Pavol Regenda. Zadnja dva zadetka so Slovaki zadeli v prazno mrežo.

Hokejski turnir ZOI, tekma za tretje mesto

Švedska – Slovaška 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)
Slafkovsky 24., 59., Takač 33., Regenda 59.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!