Tudi Bach je bil šokiran. Mladoletniki zadnjič na OI?

Peking 2022 18. Feb 20229:20 2 komentarja
Kamilo Valievo so po vsem, kar se ji je dogajalo v zadnjih dneh, po nastopu oblile solze. Foto: AP Photo/David J. Phillip

Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) bo na eni naslednjih sej razpravljal o prisotnosti mladoletnikov na olimpijskih igrah oziroma ali bodo lahko v prihodnje sploh nastopali na tem največjem športnem tekmovanju, je napovedal predsednik Moka Thomas Bach.

Bach je na novinarski konferenci dobil veliko vprašanj o 15-letni Kamili Valijevi, ki je v četrtek kot favoritinja v umetnostnem drsanju zasedla četrto mesto in tako ostala brez medalje. Primer Rusinje je tudi dokončno sprožil vprašanja o prisotnosti mladoletnikov na olimpijskih igrah.

Tega ni pričakoval

“To je zelo, zelo žalostna zgodba. Tudi sam sem bil zelo pretresen, ko sem včeraj po televiziji gledal njen nastop. Videl sem, pod kako velikim pritiskom je bila, ta je bil daleč večji od tega, kar sem lahko sploh pričakoval,” je ocenil Bach.

REUTERS/Annegret Hilse

Petnajstletna Rusinja je v četrtek v prostem programu povsem odpovedala. Njen plesni nastop na Ravelov Bolero se ji je povsem izjalovil, naredila je kopico napak. Vodilna po torkovem kratkem programu, ki se je že kmalu po začetku iger znašla v središču pozornosti svetovne javnosti, tako ni osvojila medalje.

Rusinja pozitivna na trimetazidin

Pred šestimi tedni je bila Valijeva na ruskem državnem prvenstvu v Sankt Peterburgu pozitivna na prepovedano snov trimetazidin. Pozitiven test pa je laboratorij na Švedskem označil šele dan po tem, ko je pomagala Rusom do zmage v ekipnem tekmovanju in le nekaj ur pred podelitvijo medalj, ki je bila nato prestavljena.

Začasna prepoved nastopanja je bila ruski drsalki izrečena 8. februarja, šest dni pozneje pa je po hitrem postopku Mednarodno arbitražno razsodišču (Cas) na zasedanju v Pekingu preklicalo začasni suspenz in zavrnil pritožbe Moka, Svetovne protidopinške agencije in Mednarodne drsalne zveze.

Valijeva. Foto: The Yomiuri Shimbun via AP Images via Guliverimage

“Izgubili smo na sodišču”

To ne pomeni, da je primer zaključen in da je Valijeva oprana krivde. “Izgubili smo na sodišču in odločitev bomo spoštovali. Kajti če tega ne bi storili in bi sodišče zaobšli, potem ne bi bilo več mednarodnega športa,” je o tem dejal Bach.

Izrazil je upanje, da bo Valijeva imela dovolj veliko podporo družine, prijateljev in strokovnjakov, ki ji bodo pomagali prebroditi te zelo težke trenutke. “Samo upamo lahko, da bo dobila ustrezno pomoč, da to ne bo travmatično vplivalo na njeno življenje.”

Komentarji (2)

Prikaži vse komentarje