Zdravnica na Irskem, športnica na Kitajskem

Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein via Guliverimage

Zgodba Irke Else Desmond je prav posebna. 24-letnica je zdravnica, ki premika tudi državne mejnike v športu. Na olimpijskih igrah v Pekingu je nastopila v sankanju, že v soboto pa jo pričakujejo nazaj na delovnem mestu.

Elsa Desmond je postala prva irska državljanka s sankaškim nastopom na olimpijskih igrah. V športu, ki na Irskem ne pomeni praktično nič: Irska ni imela niti sankaške zveze. Zato se je 24-letnica odločila, da jo ustanovi kar sama. “Ko sem začela, na Irskem ni bilo sankaške zveze. Zato sem tekmovala za Veliko Britanijo. Vedno pa sem vedela, da želim zastopati Irsko. V predlanski sezoni smo trdo delali na ustanovitvi zveze, moje sanje so se tako uresničile.”

Čeprav je prenizka za resno konkuriranje za medalje, čeprav se s športom ni ukvarjala že zgodaj v svojem življenju, pa je pokazala, da se s trdim delom da.

Foto: guliverimage

Rojena je bila v Buckinghamu v Angliji leta 1997, a nastopa za Irsko, saj je Irec njen oče. S sankanjem se je začela ukvarjati precej pozno: šele leta 2018. Elsa Desmond je medicino študirala na univerzi v Londonu, sedaj pa je zdravnica na kirurgiji na univerzitetni bolnišnici v Essexu na jugu Velike Britanije.

Čeprav ve, da medalja nikoli ni bila blizu, je navdušena, saj ni pričakovala, da bo na olimpijskih igrah nastopila že štiri leta pred načrtovanimi igrami v Milanu. Ne le, da je bila v Pekingu prisotna, doletela jo je tudi prav posebna čast. 24-letnica je bila namreč na otvoritvi olimpijskih iger celo nosilka irske zastave. “Tega sploh nisem pričakovala, še posebej zato, ker so to moje prve olimpijske igre. Občutkov ne znam niti ubesediti. Upam, da sem naredila svojo državo ponosno.”

Že v soboto nazaj na delu

Elsa Desmond ima natrpan urnik. V ponedeljek je nastopala na prvi sankaški preizkušnji, v torek pa je dokončala nastope na olimpijskih igrah. V konkurenci 34 tekmovalk je osvojila končno 33. mesto. V petek jo čaka let domov na Irsko, kjer bo v soboto že nazaj ne delovnem mestu. Pred njo je delaven konec tedna.

Irka se zaveda, da na olimpijadi ne šteje le zlata medalja: “Niso pomembne le medalje, pomemben je tudi boj, da prideš na same igre. To je bil moj boj. Za nastop sem dala vse. Vsak ima svojo zgodbo, vsi se odrekamo na različnih področjih, samo da nastopimo, meni je to uspelo.” Kot je povedal že ustanovitelj modernih olimpijskih iger Pierre de Coubertin, ni pomembno da zmagaš, ampak da se boriš in daš vse od sebe.

V Pekingu je postavila tudi svoj najboljši čas v karieri. Štoparica se je ustavila pri času 1:01.608. “Postala sem olimpijka. V meni je ogromno emocij.”

“O tem sem sanjala od kar pomnim. Zdaj sem tu, nisem naredila ničesar posebnega, tudi prevrnila se nisem. Kako ne bi bila navdušena?”

Irka izžareva pozitivno miselnost, ki je v tem času še kako primanjkuje. Od ledenih stez se zdaj začasno poslavlja, prav gotovo pa bomo o 24-letnici še slišali.

Komentari

Vaš komentar