Celjani favoriti, a pot do ubranitve naslova bo peklenska

Rokomet 9. Sep 202216:30

Nocoj se v Ljubljani in Novem mestu začenja nova sezona državnega prvenstva v rokometu. Naslov branijo Celjani, ki so tradicionalno prvi favoriti za državno krono, a v Trebnjem in Velenju so prepričani, da lahko prekrižajo načrte pivovarjev. In, resnici na ljubo, imajo za to tudi zelo dobre argumente. Sezona bo dolga, prvak pa bo kot vselej tisti, ki si ne bo privoščil spodrsljajev. Vemo pa, da je vsako gostovanje med slovensko rokometno elito tudi za favorite vse prej kot "sprehod v parku".

Celjani so v lanski sezoni kljub nekaterim manjšim pretresom, kot je bil poraz v Trebnjem, osvojili državni naslov. Z novo sezono se tako v Zlatorog vrača tudi Liga prvakov, a ta bo za ambicije pivovarjev v domačem prvenstvu kvečjemu oteževalna okoliščina. Dejstvo je, da Liga prvakov in gostovanja najboljših rokometnih ekip sveta nosijo prestiž, polnijo tribune in klubsko blagajno ter Celje Pivovarna Laško vračajo na evropski zemljevid. Gledano strogo z vidika državnega prvenstva pa je ritem sreda-sobota in spopadi z največjimi mojstri rokometa veliko breme za mlado celjsko ekipo.

“Vedno poudarjam, da zaradi Lige prvakov ne smemo zapostaviti domačega prvenstva. Tu je naš fokus. V Ligi prvakov nimamo kaj izgubiti, nasprotniki bodo zelo močni. V državnem prvenstvu pa moramo zmagovati,” je v Sporklubovem intervjuju pred sezono poudarjal trener Alem Toskić. In Celjani bodo morali zmagovati brez izkušenih stebrov ekipe, ki so preteklost Zlatoroga. Tilen Kodrin, Vid Poteko in David Razgor so odšli novim izzivom naproti, nove, mlade moči pa bodo morale še dokazati, da so vredne in sposobne igranja v rumeno-modrem dresu najtrofejnejše slovenske rokometne ekipe.

Se bodo Celjani ob koncu sezone znova polivali s pivom?

Tudi v Velenju je cilj naslov prvaka

Da so Celjani letos premagljivi so že dokazali rokometaši Gorenja, ki so v superpokalu na krilih izjemnega Domna Tajnika po sedemmetrovkah ugnali pivovarje. Odlika Gorenja je homogenost ekipe, ki v zadnjih sezonah ni doživljala velikih sprememb. Polega Tajnika bodo breme nosilcev igre prevzemali vratar Matevž Skok, Matic Verdinek, Tilen Sokolič in Kenan Pajt.

Nekdanji slovenski reprezentant David Miklavčič se iz parketa Rdeče dvorane seli v velenjske pisarne, kjer je na mestu direktorja kluba nadomestil Janeza Gamsa. V novo sezono zre optimistično in jasno predstavi, kaj je cilj sezone pri štirikratnih državnih prvakih: “Težko je reči, da bomo osvojili naslov državnega prvaka, kljub temu pa gremo v novo sezono s tem ciljem. Naša največja želja je pokazati borbo na igrišču na vsaki tekmi.”

Velenjčani si želijo superpokalni lovoriki v tej sezoni dodati še kakšen kos srebrnine. Foto: Jan Gregorc

O prvem naslovu sanjajo tudi v Trebnjem

Potem, ko so Trebanjci v kvalifikacijah za evropsko ligo na Švedskem iztržili zelo dober rezultat proti favoriziranemu Kristianstadu (33:33), jih je še toliko bolj bolel domači poraz pred vročekrvnim dolenjskim občinstvom (31:36), s katerim so se poslovili od Evrope. Trener Uroš Zorman je krivdo po porazu prevzel nase in priznal, da ga očitno s fanti čaka še veliko dela, da bo ekipa zrela za vidnejše mednarodne dosežke.

A na domačih parketih Trimu ambicij ne manjka. Ni malo tistih, ki menijo, da imajo celo v Trebnjem letos poimensko najkakovostnejšo ekipo v ligi. Po nekaj letih številnih prihodov in odhodov je zdaj jedro ekipe bolj ali manj nespremenjeno, novinci, kot so Matic Pipp, Jan Jurečič in Srb Miljan Ivanović naj bi bili prava dodana vrednost ekipe. Predsednik Anton Janc po dveh zaporednih drugih mestih zdaj cilja še višje: “Mi smo zadovoljni z opravljenim delom v minulih dveh sezonah, sploh z minulo. Kot je dejal trener Uroš Zorman, je naš cilj zmagati na vsaki tekmi, vsi skupaj pa vemo, kaj to prinaša.”

Uroš Zorman ne skriva, da je njegov veliki cilj osvojitev državnega naslova s Trimom. Foto: Aleš Fevžer

Lahko preseneti še kdo?

Odgovor na to vprašanje je zelo verjetno – ne. Vsaj kar se tiče boja za državni naslov. Kar pa se tiče presenečenj za favorite na posamičnih, še posebej domačih tekmah, je tu cela vrsta kandidatov, ki so v preteklosti znali na kolena spravljati člane “velike trojke”. Škofjeločani in Ribničani bodo tako ali tako želeli čim dlje držati korak z vrhom, tudi gostovanja v Ormožu, Slovenj Gradcu in Kopru pa bodo zahtevni preizkusi resnosti in veljavnosti ambicij kandidatov za naslov. Kot novinca oziroma povratnika v ligi se bosta med elito znova predstavila Krško in Krka. 

Rokometno 1. NLB ligo lahko ekskluzivno spremljate na Sportklubu. Sobota na male zaslone prinaša obračun med Gorenjem in Ribnico.