Kako biti konkurenčen s fanti, ki bodo prvič sedli na letalo

Rokomet 21. Avg 20227:00 > 9:27 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza SK

Liga prvakov se vrača v Celje. Novica, ki znova daje upanje o boljših časih slovenskega rokometa. Pred sezono, v kateri bodo slovenski državni prvaki znova nastopali v elitni rokometni druščini, smo se pogovarjali s trenerjem pivovarjev Alemom Toskićem.

Po lanski sezoni evropskega zatišja bo dvorana Zlatorog v tekmovalnem obdobju 2022/2023 znova gostila tekme elitne Lige prvakov. V celjskem rokometnem hramu se tako znova obeta gostovanje velikanov, kot so Barcelona, Kielce, Kiel, Aalborg in Pick Szeged, Nantes in Elverum. A če so pivovarji v preteklosti ambiciozno zrli proti bojem s temi zvenečimi rokometnimi imeni, se ob povratku v elito zdi, da je potrebno biti v pričakovanjih pred evropsko sezono precej bolj skromen. Predvsem pa realen.

Dejstvo je, da med Celjem Pivovarno Laško in klubi evropske elite zeva vedno večji (proračunski) prepad. V taboru Celjanov pogosto pravijo, da so s v primerjavi z zlatimi časi celjskega rokometa na začetku tega tisočletja ostali klubi nekajkrat povečali svoje finančne vložke, v mestu ob Savinji pa so ostali isti, če ne celo manjši.

Državni naslov bo tudi v novi sezoni glavni cilj pivovarjev.

In tako je Liga prvakov v novi sezoni za mlado celjsko ekipo predvsem nagrada za lanskoletni državni naslov. Boj za domačo krono pa osrednji cilj sezone. “Vedno poudarjam, da zaradi Lige prvakov ne smemo zapostaviti domačega prvenstva. Tu je naš fokus. V Ligi prvakov nimamo kaj izgubiti, nasprotniki bodo zelo močni. V državnem prvenstvu pa moramo zmagovati,” pred sezono izpostavlja tudi Alem Toskić.

V pogovoru s celjskim glavnim trenerjem med drugim preverite, kako ocenjuje možnosti svoje ekipe na obeh “frontah”, kako zadovoljen je s poletnim kadrovanjem in kaj je v naslednjih dveh ali treh sezonah njegova največja želja. 

Začenjate svojo drugo sezono na klopi Celja, za vami je uspešno obdobje, v katerem ste naslov, z njim pa tudi Ligo prvakov, vrnili v Zlatorog. V čem so priprave na novo sezono letos drugačne od lanskih? 

Sam začetek priprav je podoben lanskemu letu. Težava je v tem, da klub vsako leto zapusti precej igralcev, prihajajo novi in vse stvari moramo začeti znova. Zato je težko graditi na preteklem obdobju. Ampak tako je v Celju, vsi drugi trenerji, ki so bili tu pred mano, so tega vajeni. S tem se moraš sprijazniti.

Cilji pa verjetno, še posebej v domačem prvenstvu, ostajajo visoki?

Ekipa je sestavljena, tu so novi izzivi. Podobno kot lani, bo tudi to sezono glavni cilj državno prvenstvo. Liga prvakov pa je nagrada za lansko sezono. Tu težko obljubljamo preveč, prihajajo res vrhunske ekipe, najboljše na svetu. Od šestnajstih ekip je štirinajst kandidatov za zaključni turnir.

Iskali bomo svoje priložnosti in nabirali izkušnje. Potem pa vemo, da s temi izkušnjami prihajajo nove ponudbe tujih klubov za naše najboljše posameznike. Ampak tega enostavno ne moremo preprečiti.

Foto: SK

Najbolj pomembno bi bilo, da to ekipo zadržimo nekaj sezon

Dejali ste, ekipa je sestavljena. Vajeni smo, da ima Celje v zadnjih sezonah zelo mlado ekipo, letos je po odhodu Poteka in Kodrina ter upokojitvi Razgorja še mlajša, kot je bila lani. Verjetno bi si kot trener želeli še kakšnega izkušenejšega igralca, še posebej v luči izzivov v Ligi prvakov?

Zame bi bilo seveda precej lažje, če bi imel na voljo izkušenejšo ekipo.  Že zaradi usklajevanja tekem v Ligi prvakov in državnem prvenstvu. Fantje so zelo mladi, nekateri bodo prvič v tej sezoni sedli na letalo. In ko imaš tako zahtevno skupino, kot jo imamo mi, potem vemo, da bo zelo težko.

Želel bi si samo to, da lahko ekipo, ki jo imamo trenutno na voljo, zadržimo dve, tri sezone. Potem lahko razmišljamo o rezultatih, ki bodo navdušili poln Zlatorog. Kakšnih odmevnih okrepitev si trenutno ne moremo privoščiti.

Celje ima že vrsto let eno najboljših akademij v Evropi. Je tudi za trenerja članske ekipe lažje, ko vsako leto iz mladinskega pogona dobi enega ali dva igralca, ki že lahko nosita določeno breme in odgovornost v prvi ekipi?

To je sicer res, ampak če obrnemo čas nazaj in se vrnemo v generacijo Boruta Mackovška in Mihe Zarabca, so bili to igralci, ki so iz mladinskega pogona prihajali stari 22 ali 23 let. V tem trenutku pa dobimo iz mladinskega pogona igralce stare 17 ali 18 let. To je seveda velika razlika.

Ti fantje imajo določeno kvaliteto, z njimi se mora pametno delati, da se lahko razvijejo. Potem pa spet pridemo do tega velikega problema, da pri nas ostanejo le leto ali dve, nato pa iščejo bogatejše klube po Evropi. Vsako leto je tako. Če bodo ti fantje ostali dve, tri sezone in se bo z njimi ustrezno delalo, bomo naredili ogromno. Vložki v šolo in zadrževanje talentov, to je lahko naš recept za uspeh.

Celjani na poletni rokometni tržnici

Odhodi: Tilen Kodrin (Gummersbach, NEM 1), Vid Poteko (Göppingen, NEM 1), Radojica Čepić (Wetzlar, NEM 1), Stefan Teržić (iztek pogodbe), David Razgor (konec kariere)

Prihodi: Vukašin Antonijević (Metaloplastika Šabac, SRB), Patrik Martinović (Slovan), Amir Muhović (Izviđač, BIH), Yassine Belkaeid (Sporting, POR)

Liga prvakov je nagrada, cilj sezone pa državni naslov

Koliko ste sicer sami vključeni v proces iskanja novih okrepitev, kakšna je tu vaša vloga?

Kar se tiče tega sem zelo zadovoljen. Skupaj smo iskali nove okrepitve, jasno v okviru naših zmožnosti. To so mladi igralci, ki v evropskih tekmovanjih nimajo veliko izkušenj, imajo pa kvaliteto. Potrebujejo čas in izkušnje, Liga prvakov jih bo zagotovo prinesla.

Številni se bodo z njo srečali prvič. Le trije ali štirje so takšni, ki so Ligo prvakov že igrali. S tem se moramo sprijazniti.

Če se osredotočiva na državno prvenstvo, Celje v tem pogledu vedno velja kot glavni favorit za naslov. Je to letos realen cilj?

Je, zagotovo. Celje ima tradicijo, Celje je velik klub. Naslov državnih prvakov je osnovni cilj. Je pa slovenska liga v zadnjih letih zelo močna, številne ekipe so se močno okrepile, zadržale jedro zadnjih sezon in dodale še dva ali tri kvalitetne posameznike. Mi smo imeli to smolo, da smo nekatere igralce izgubili.

A Celje je Celje. Prvi in osnovni cilj zame je naslov državnih prvakov.

Alem Toskić

Liga prvakov je torej nagrada za pretekle dosežke, a vajeni smo, da se Celjani vselej v Ligi prvakov borijo za uvrstitev v izločilne boje. Je glede na zahtevnost letošnje skupine, v kateri so praktično sami najmočnejši klubi Evrope, to realen cilj?

Na papirju smo mi zagotovo “avtsajderji”. A ne dovolim si tega, da ne bi razmišljal o tem, da lahko koga presenetimo. To je ekipa, ki zna igrati rokomet. Je pa res, da se težko kosamo s temi velikani.

Na vsaki tekmi moramo dati vse od sebe. Boriti se moramo od samega začetka sezone. Zagotovo bodo prišli padci, prišli bodo porazi, ampak ekipa ima kvaliteto in željo. Prepričan sem, da lahko kakšno tekmo presenetimo nasprotnika.

Želeli smo si Lige prvakov, zdaj moramo dokazati, da v njej lahko igramo

Koliko bodo pri vodenju ekipe v letošnji sezoni. ki bo znova evropsko obarvana, pomagale tudi vaše igralske izkušnje? Sploh glede na to, da večina vaših varovancev nima izkušenj z igranjem na tem nivoju …

Zagotovo bo ta izkušnja za fante nekaj novega. Zlatorog že nekaj časa ni bil poln in to bo zagotovo prineslo neko novo dimenzijo. Ekipa mora pokazati željo, vnemo, borbenost. Potem bo to publika znala nagraditi.

Seveda želim pomagati fantom. Resda nimajo izkušenj, a izbirali smo posameznike, ki imajo veliko srce ter željo po dokazovanju. Bodo morali pa tudi sami pri sebi ugotoviti, kaj prinaša igranje v Ligi prvakov. Ne bo lahko, igrali bomo z vrhunskimi rokometaši, vrhunskimi ekipami, ki si želijo na sam vrh. Ampak želeli smo si Lige prvakov, zdaj pa moramo dokazati, da se lahko kosamo na tem nivoju.

Boste v letošnji sezoni čutili večji pritisk na tekmah državnega prvenstva, kjer se od Celja pričakujejo zmage, ali na tekmah Lige prvakov, na katerih bo dvorana polna in bo tudi širša javnost z večjim zanimanjem spremljala dogajanje? 

Vedno poudarjam, da zaradi Lige prvakov ne smemo zapostaviti domačega prvenstva. Tu je naš fokus. V Ligi prvakov nimamo kaj izgubiti, nasprotniki bodo zelo močni. V državnem prvenstvu pa moramo zmagovati.

Vemo, kako je v prvenstvu, ekipe so vajene igrati proti Celju, vedno so zelo motivirane. Naporno bo, Liga prvakov se bo igrala med tednom, za vikend pa nas čaka domače prvenstvo, v katerem bodo imele ekipe na voljo celoten teden, da se pripravijo na nas. A klub, kot je Celje, si želi Lige prvakov. Dobili smo jo in moramo dobro igrati.

Veliki klubi vedo, da pri nas dobijo kvaliteto in potencial

Sami ste že dejali, Celje je nekako razvojni klub, velikani so vedno pozorni na celjske posameznike. Lani ste denimo Kristjana Horžena izgubili pozno avgusta, vas je morda strah tega, da se utegne podoben scenarij s kakšnim drugim igralcem ponoviti tudi letos?

Zgodi se lahko marsikaj. Bogati klubi se zavedajo, da imamo v Celju kvalitetne igralce, ki imajo velik potencial in če v pripravljalnem obdobju izgubijo kakšnega igralca, točno vedo, na katera vrata morajo potrkati. Upam, da se to ne bo zgodilo.

Če se zgodi kaj takšnega, sem dejal upravi, naj me sploh ne kličejo. Lani smo na ta način izgubili Horžena, sredi sezone smo izgubili Vujovića, ki je bil naš prvi vratar, a smo vseeno sezono končali na pravi način. Zdaj si tega ne smemo privoščiti. Po drugi strani pa moramo razumeti, kakšni časi so. Želim si, da bi ekipa ostala takšna, kot je, kaj pa se bo zgodilo, bomo videli.

Če zaključiva še v duhu sprememb, ki jih v tem obdobju živite v Celju, klub ima novega direktorja Miroslava Benickyja. Koliko ste ga že uspeli spoznati in se z njim pogovoriti o prihodnosti?

Vzpostavljen je bil prvi stik, direktor je imel smolo, saj je imel precej težav s koronavirusom. Ko je prišel v klub, smo se takoj pogovorili o tem, kakšna je situacija in kaj pričakujemo drug od drugega. Zdaj sledi obdobje pripravljalnih turnirjev, ko se vrnemo pa bomo še enkrat ocenili, kaj nas čaka in kako v novo sezono.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!