Legendarni trener brez dlake na jeziku o rokometnih temah

Reprezentance 3. Dec 202112:48 > 13:353 komentarji

Slovenska ženska rokometna reprezentanca danes začenja nastope na svetovnem prvenstvu v Španiji. Ko obrnemo nekaj strani zgodovinskih knjig, se radi vrnemo v leto 2003, ko je izjemna generacija Krimovk osvojila naslov evropskih klubskih prvakinj, na svetovnem prvenstvu na Hrvaškem pa je reprezentanca končala na 8. mestu, kar je do danes ostala najboljša uvrstitev.

Takrat je bil alfa in omega trenerske stroke v ženskem rokometu Tone Tiselj, s katerim smo se tokrat pogovarjali predvsem o prihajajočem svetovnem prvenstvu za ženske, dotaknili pa smo se tudi moške reprezentance in prihajajočega večnega klubskega rokometnega derbija.

Verjame v strokovnost novega vodstva reprezentance

Čeprav se v zadnjem obdobju posveča tudi kolesarstvu, saj vodi športni del Kolesarskega društva knežjega mesta Celje, Tone Tiselj še vedno zelo podrobno spremlja dogajanje v slovenskem rokometu. Pred ženskim svetovnim prvenstvom v Španiji sicer pričakovanja slovenske rokometne javnosti niso pretirano visoka, tudi Tiselj pa meni, da bo vrhunec te generacije evropsko prvenstvo prihodnje leto, ki ga gostijo Slovenija, Črna gora in Severna Makedonija.

“Ta reprezentanca je zorela nekaj časa in prihodnje leto pričakujemo dobre nastope na domačem prvenstvu. Vanjo sem vpet tudi zato, ker so v strokovnem štabu številni moji tesni sodelavci iz preteklosti in resnično verjamem v njihovo strokovnost in pripadnost reprezentanci. Zagotovo bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da dosežemo dober rezultat. To je prvo veliko tekmovanje novega strokovnega vodstva reprezentance, Dragan Adžić je v izjavah vedno previden, na parketu pa je njegova ambicioznost bistveno večja. Osnovni cilj, da Slovenija napreduje iz skupine in odigra v nadaljevanju še nekaj težkih tekem, je realno dosegljiv.”

Slovenke bodo v skupini A med 3. in 7. decembrom v Granollersu igrale s Črno goro, Francijo in Angolo. V nadaljevanje tekmovanja se uvrstijo najboljše tri reprezentance.

V Slovenski reprezentanci so se pred prvenstvom soočali s številnimi težavami zaradi poškodb in odpovedi, tako na prvenstvu manjkajo nekatere nosilke Ana Abina, Nena Černigoj, Barbara Lazović in Tea Ferfolja. Slovenski ženski rokometni bazen ni ravno velik, zato se vsaka takšna odsotnost v reprezentanci še toliko bolj pozna.

“Res je, v slovenski ženski reprezentanci je kadra neprimerno manj kot v ostalih reprezentancah oziroma tudi v moški reprezentanci, zato vsaka odsotnost prinaša določen problem. Ampak to je sestavni del športa in tega se zaveda tudi strokovno vodstvo slovenske reprezentance in verjamem, da če je letošnje leto nesrečno, se bo to vrnilo v naslednjem letu. Se bosta pa predvsem v obrambi zelo poznali odsotnosti Barbare Lazović in Teje Ferfolja, ampak priložnost bodo dobile druge in upam, da jo bodo izkoristile.”

Še posebej v obrambi se bo po Tisljevem mnenju poznala odsotnost Barbare Lazović.

Kako Tone Tiselj ocenjuje slovenske nasprotnice na svetovnem prvenstvu?

Črna gora: Ne glede na odsotne igralke ima Slovenija po mojem mnenju trenutno bolj kvalitetno reprezentanco kot Črna gora. Nimamo pa takšne kontinuitete dela, Črnogorke pa imajo v reprezentanci vedno tudi motiv izboljšanja kvalitete svojega življenja in življenja svojih družin. To je strahovit motiv, ki v nobeni reprezentanci ni tako močan kot ravno pri Črni gori. Je pa dejstvo, da se je v zadnjem obdobju zgodila menjava generacij, še posebej v zunanji linji, tako da se bo spremenil tudi njihov način igre. Možnosti so 50:50.

Francija: Že vrsto let ena najkvalitetnejših reprezentanc na svetu, ki jo uspešno vodi Olivier Krumbholz. Ko je on na čelu francoske izbrane vrste, so tu medalje z velikih tekmovanj. So olimpijske prvakinje, kar pomeni, da so svoj športni vrh za letos že dosegle. Kar pa se tiče kvalitete, je ta na najvišjem nivoju.

Angola: Daleč najboljša afriška reprezentanca. Telesno so Angolke izjemno močne, dobro fizično pripravljene, je bila pa pri njih vedno vprašljiva taktika. Kadar imajo svoj dan, lahko presenetijo tudi velike favorite. Če tega dneva nimajo, lahko izgubijo tudi s slabšimi nasprotnicami.

Ko je uspešen Krim, je uspešna slovenska reprezentanca

V slovenskem rokometu je navadno tako, da je ženska rokometna reprezentanca najboljša takrat, ko dobre predstave na parketu niza zasedba RK Krim. V tej sezoni situacija v daleč najuspešnejšem slovenskem ženskem rokometnem klubu še ni najboljša, drugače je bilo na začetku tisočletja, ko je tako Krim kot tudi reprezentanco vodil Tone Tiselj. Vseeno je pečat Krima močno prisoten tudi v reprezentanci, ki se te dni predstavlja na svetovnem prvenstvu, Krimovke zastopa šesterica: Tjaša Stanko, Maja Svetik, Alja Varagić, Tija Gomilar Zickero, Nataša Ljepoja in Nina Žabjek.

“Težko je tisto obdobje primerjati z današnjim. Takrat so bile nosilke v ekipi Krima tudi nosilke v reprezentanci. Deja Doler, Tanja Oder, Branka Mijatović, Anja Frešer, kasneje je državljanstvo dobila tudi Olga Čečkova. V vseh pogledih smo bili takrat zelo uigrani, Krim je predstavljal 80 % reprezentance, dodali smo še nekaj igralk in igrali po zelo podobnih principih tako v klubu kot tudi v reprezentanci,” razlaga naš rokometni sogovornik.

“Če se vrnem v sedanjost, so Krimovke v zadnjem obdobju dvignile formo, kar so dokazale predvsem na obeh tekmah z moskovskim CSKA-jem. Je pa dejstvo, da v reprezentanci nosilke igrajo v tujini, od Krimovk imata najpomembnejšo vlogo Tjaša Stanko in Nataša Ljepoja, počasi se vrača tudi Alja Varagić.”

Tone Tiselj je z RK Krim spisal najlepša poglavja v zgodovini kluba.

Gorenje igra najlepši rokomet v Sloveniji, Celje bo pod večjim pritiskom

V zaključku pogovora se s Tonetom Tisljem dotaknemo tudi prihajajočega večnega rokometnega derbija, ko se bosta to soboto ob 20:00 v Rdeči dvorani udarili ekipi Gorenja in Celja. Nenazadnje je naš sogovornik v svoji bogati karieri vodil oba največja slovenska rokometna kluba. Kakšne so njegove napovedi pred tokratnim obračunom velikih rivalov?

“V zadnjih letih se zaradi zmanjševanja vložkov zmanjšuje tudi kvaliteta slovenskega rokometnega prvenstva. Še posebej se to pozna v Celju. Ekipa je vsako leto manj kvalitetna, še posebej manjkajo kvalitetni igralci v obrambi. Gorenje je po fantastični lanski sezoni, ko so nepričakovano osvojili naslov, v domačo ligo vstopilo nekoliko slabše, presenetljiv je še posebej poraz s Škofjo Loko, ki jo vodi Jure Šterbucl. Slednji se je veliko izobraževal v tujini in je novo ime na slovenski rokometni sceni,” uvodoma o tekmi razmišlja rokometni strokovnjak.

Veliki rokometni derbi državnega prvenstva si boste lahko v soboto ob 20:00 v živo ogledali na Sportklubu.

“Z nekaj nepričakovanimi spodrsljaji si je sicer Gorenje nabralo nekaj zaostanka za Celjani, a tudi v Evropi dokazujejo, da igrajo dober rokomet, po mojem mnenju celo najlepšega v slovenski ligi. Psihološki pritisk je na strani Celjanov, ki imajo v tej sezoni en sam cilj – naslov vrniti v svoje vitrine. Pričakujem odprto tekmo, morda je po kvaliteti igre Gorenje celo v prednosti, a se Velenjčanom pozna naporen tempo v Evropi, ki pušča svoj davek,” možnosti pred tekmo ocenjuje Tone Tiselj.

S Tonetom Tisljem se bomo o moški rokometni reprezentanci podrobneje pogovarjali pred januarskim evropskim prvenstvom na Madžarskem in Slovaškem, tokrat pa smo ga prosili za razlago komentarjev na družbenih omrežjih, v katerih je bil precej kritičen do tega, kar se dogaja v slovenski moški reprezentanci.

“V slovenski ženski rokomet je v zadnjem letu vstopil Dragan Adžić, ki je dokazal, kako se strokovno in predano opravlja selektorsko vlogo. Po prihodu v Slovenijo je podrobno spoznal okolje in se pogovarjal s trenerji ter igralkami.

Na drugi strani pa imamo selektorja, ki je že dve leti na čelu reprezentance, a še danes ne ve, s katerimi igralci in na kakšen način želi igrati in deluje, kot da vse stvari namesto njega deluje nekdo drug. Vse kaže na to, da v dveh letih selektor ne ve, kdo naj bi bili njegovi sodelavci, kdo so njegovi najboljši igralci … V moški reprezentanci se zares ne ve, kdo pije in kdo plača in to me iskreno skrbi.”

Komentari

Vaš komentar