Po zmagi na večnem derbiju v lov na olimpijske igre

Reprezentance 12. Mar 202415:15 0 komentarjev
rokomet rk gorenje velenje peter šiško
Foto: Jan Gregorc

23-letni član velenjskega Gorenja Peter Šiško živi svoje rokometne sanje. Z osami je v nedeljo prišel do zelo pomembne zmage na največjem slovenskem rokometnem derbiju, nato pa se takoj odpravil v Barcelono in se priključil izbrancem Uroša Zormana, ki bodo ta teden v Granollersu lovili olimpijsko vozovnico.

Levi zunanji igralec, ki je v tej sezoni zelo pomemben člen napada in obrambe v zasedbi Zorana Jovičića, je v nedeljo v Rdeči dvorani samo dokazal svoje kvalitete. Ne glede na težave na začetku srečanja, ko si je hitro prislužil dve dvominutni izključitvi, je tekmo končal s petimi goli. Z zmago so se Velenjčani postavili v položaj, ko v ligi NLB sami odločajo o svoji usodi. Če dobijo preostalih osem tekem, se bodo razveselili naslova državnih prvakov. “Začetek tekme je bil napet. Hitro sem bil dvakrat izključen. Bil sem jezen, ker me je trener posedel na klop, a sem odločitev, ki je bila pravilna, razumel,” je po derbiju razlagal Šiško in se dotaknil poti v katalonsko prestolnico: “Sledi pot v Barcelono. Glede na to da potujem s Tadejem Mazejem, mislim, da bo pot malo lažja. Vseeno pa ne bo nekega prevelikega zbadanja.”

rokomet rk gorenje velenje zoran jovičić
Zoran Jovičić je Šišku prvo priložnost v članski ekipi ponudil že v sezoni 2018/19. Foto: Jan Gregorc

Pri velenjskih osah je Krčan prvo priložnost dočakal v sezoni 2018/19, nato pa izkušnje kot posojen igralec nabiral pri MRK Ljubljana. V zadnjih treh sezonah je postal nosilec v zasedbi Zorana Jovičića, ki je zelo pripomogel k Šiškovemu razvoju. “Njegov vpliv na moj razvoj je izjemen. Nenazadnje gre za trenerja, pri katerem v Velenju začel svojo člansko kariero. Na začetku nisem dobil veliko priložnosti, tudi ko sem začel igrati, pa je ostal zelo strog. Mislim, da je to prava pot. Sicer mi je to šlo velikokrat na živce. A kot pravimo, trener ni dober, če ti včasih ne gre na živce. Ima pa Zoran izjemno vlogo pri mojem razvoju, ki bo šel še naprej. Še veliko je prostora za napredek.”

Po sezoni se bo sicer poslovil od Velenja, saj se seli v Wislo iz Plocka. Tudi zato bo še bolj motiviran, da s soigralci osvoji naslov državnega prvaka. A naloga ne bo enostavna. “V Velenju vedno igramo s tarčo na hrbtu. Že od nekdaj smo ekipa, ki lahko na dober dan premaga vse, v preteklosti pa smo imeli težavo, da nas lahko, če nismo pravi, tudi vsak preseneti. Smo v vodilnem položaju, zato bomo morali biti še bolj zbrani. Vsaka naslednja tekma bo zdaj za nas najbolj pomembna. Imamo lepo priložnost, bilo bi škoda, če bi jo zapravili.”

rokomet slovenija slavje
“Samozavest je v reprezentanci zelo pomembna. Reprezentanca je veliko višji nivo kot slovenska liga,” o reprezentanci med drugim razmišlja Peter Šiško. Foto: Guliverimage

V reprezentanci se uči od velikih imen slovenskega rokometa

Na pot v Barcelono se je podal samozavestno. Prav to je ključ uspešnega igranja za svojo državo. “Samozavest je v reprezentanci zelo pomembna. Reprezentanca je veliko višji nivo kot slovenska liga, pred nami pa so kvalifikacije za olimpijske igre. Sam moram biti z nogami čvrsto na tleh, poslušati in se učiti. Od soigralcev v reprezentanci se lahko ogromno naučim.”

“Ne, takšnega scenarija v glavi nisem imel. Vsekakor nova izkušnja,” je odgovoril na vprašanje, če si je še lani sploh upal predstavljati, da se bo marca 2024 po zmagi na večnem derbiju proti Celju odpravil na pot v Barcelono, kjer se bo z reprezentanco boril za olimpijsko vstopnico. Olimpijske igre so nekaj čarobnega, sanje vsakega športnika, kar potrjuje tudi Šiško: “Olimpijske igre so največ, kar lahko dosežemo. Višje od tega ne gre. Že evropsko in svetovno prvenstvo, ki sta na vsaki dve leti, sta pomembna turnirja, olimpijske igre, ki so vsaka štiri leta, pa so želja vsakega športnika. Res si zelo želim zaigrati v Parizu, to pa velja tudi za vse ostale reprezentante.”

Slovenija bo v kvalifikacijah za olimpijske igre odigrala tri tekme. V skupini ena jo čakajo obračuni z Brazilijo, Španijo in Bahrajnom. Uvodni izziv predstavljajo Brazilci, ki bodo Zormanove izbrance izzvali v četrtek ob 21. uri. Na poletni olimpijski turnir v Parizu se uvrstita dve najboljši reprezentanci iz skupine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!