Jelko Gros odgovarja jeznemu Zupančiču: Nihče ni bil oškodovan

Smučarski skoki 12. Mar 20249:26 5 komentarjev
Kvandal Pinkelnig Prevc
Foto: Profimedia

Nedeljska, druga tekma norveške turneje na Oslu je v slovenskem ženskem taboru kljub drugemu mestu Nike Prevc pustila grenak priokus. Glavni trener Zoran Zupančič je namreč v izjavi po preizkušnji kritiziral žirijo tekmovanja, češ da je nosilko rumene majice okradla zmage. Besede Zupančiča je za Sportal zavrnil Jelko Gros, tehnični delegat tekem v norveški prestolnici.

“Čestitam Niki Prevc za zmago na današnji tekmi, ki je bila ukradena s strani žirije. Žal to moram reči, saj to ni več vodenje tekmovanja. To se ni zgodilo enkrat, ampak se to kar dogaja. Upam, da se te stvari uredijo. Žal je tako, da lahko počnejo z nami kar hočejo,” je kritiko po nedeljski tekmi v vodstvo tekmovanja uperil glavni trener slovenskih skakalk Zoran Zupančič.

Besede so se nanašale na drugo serijo nedeljske tekme, na kateri je Nika Prevc s šestega mesta napredovala na drugo. Slovenska šampionka je s telemarkom doskočila pri 127,5 metra in zdelo se je, da je ne bo premagala nobena tekmovalka več. A je to uspelo domačinki Eirin Marii Kvandal, ki je – tako kot celoten vikend – nastopila z nižjega zaletišča. A v zadnjem poskusu ne na željo svojega trenerja (za dodatne točke bi morala preskočiti 95 odstotkov oziroma 127 metrov velikosti skakalnice, kar ji ni uspelo), pač pa na zahtevo žirije. Tako je dobila dodatne točke in za 2,2 točke prehitela Niko Prevc.

Zakaj se je vodstvo tekmovanja tako odločilo, je za Sportal pojasnil Jelko Gros, ki je bil v Oslu tehnični delegat: “Nihče ni bil okraden, kot sem razbral v izjavi trenerja Zorana Zupančiča. Od prvega dne je Kvandal začela skakati z nižjih zaletnih mest. V soboto je skočila enako daleč kot preostale s petih zaletnih mest nižje, zato je v žiriji prišlo do dogovora, da ko bo katera od skakalk skočila 95 odstotkov dosežene velikost skakalnice, bodo pri njej znižali zaletišče. Ker je prej namreč skakala s petih zaletnih mest nižje in bi zanjo to predstavljalo nevarnost.”

Edina, ki je preskočila mejo pri 127 metrih, je bila prav Prevc, ki je bila pol metra daljša. Zato je žirija reagirala. “Žirija mora poskrbeti za varnost, ne da trenerji skrbijo za varnost, kot si trener Zupančič predstavlja. Trenerji taktizirajo, žirija skrbi za varnost,” je za Sportal še dodal Gros.

Jelko Gros
Foto: Aleš Fevžer

Nika Prevc je prednost v skupnem seštevku vseeno povečala. Pred zadnjimi petimi tekmami ima 189 točk prednosti pred Avstrijko Evo Pinkelnig. Svetovni pokal se nadaljuje že danes v Trondheimu. Ob 11. uri bodo kvalifikacije, ob 18. uri pa prva tekma. Jutri sledi še druga, konec tedna dve preizkušnji v Vikersundu, zaključek svetovnega pokala pa bo 21. marca v Planici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje