Dončićev trener: Enostavneje bi ga bilo pustiti v igri

Košarka 12. Mar 20248:20 0 komentarjev
Luka Dončić Jason Kidd
Foto: Profimedia

Dallas Mavericks so v noči na torek prepričljivo ugnali Chicago Bulls (127:92), pri čemer je znova blestel slovenski zvezdnik Luka Dončić. Še sedmič zapored je dosegel trojnega dvojčka, a za razliko od zadnjih šestih tekem pri tem ni presegel 30 točk. V zaključku obračuna z biki se je Ljubljančan ob veliki prednosti Teksašanov usedel na klop, trener Dallasa Jason Kidd pa je pojasnil svojo odločitev.

Luka Dončič je proti eni najslavnejših franšiz v ligi NBA znova blestel. Že po prvi četrtini je imel Ljubljančan, ki je znova odlično sodeloval predvsem v navezi z obema centroma Danielom Gaffordom (20 točk) in Dereckom Livelyjem (22 točk), na svojem računu 15 točk, 7 podaj in 6 skokov. Zdelo se je le vprašanje časa, v kateri minuti tekme bo v statistiko vpisal trojnega dvojčka, ob tem pa dosegel še 30 točk.

Na zadnjem obračunu z Detroitom je 24-letnik namreč postavil nov rekord v ligi NBA, ko je šestkrat zapored dosegel dvomestno število v treh statističnih kategorijah, vedno pa je vpisal vsaj še 30 točk. Tokrat se to ni zgodilo, saj ga je trener Dallasa Jason Kidd ob visoki prednosti Dallasa (na koncu je bilo 127:92) predčasno potegnil na klop. Kot je po tekmi razkril strateg Teksašanov, ki se seveda ni mogel izogniti vprašanju o koncu izjemnega niza, je šlo za dvostranski dogovor.

“Postavljanje rekordov za Luko je težko, ko skušamo zmagovati tekme, obenem pa smo morali biti spoštljivi do situacije, da bi znova dosegel 30 točk. A želeli smo preprečiti, da bi se poškodoval. Ves čas med tekmo sva se pogovarjala in rekel mi je, naj storim, kar želim. Podajala sva si žogico in malce čakala, kdo bo sprejel odločitev. Dal sem mu nekaj napadov, da ujame 30-ico, nato pa mu rekel, naj pride iz igre in s tem ni imel težav. To samo kaže njegovo zrelost in vodstvene sposobnosti. Ne glede na vse rekorde je tudi sam razumel situacijo,” je odločitev pojasnil Kidd.

Ko bo pogledal nazaj …

“Zavedamo se, da je eden najboljših košarkarjev vseh časov pri tej starosti. A obenem smo mi tisti, ki moramo paziti, da se pri več kot 30 točkah prednosti naše ekipe ne bi poškodoval. O tem sva se pogovarjala. Enostavneje bi ga bilo pustiti v igri, da bi lovil nov rekord. To smo storili v Detroitu, kjer je dobil manjkajoči skok, nato pa zapustil igro,” se je Američan spomnil na prejšnjo tekmo, na kateri je Dončić presegel rekord Russlla Westbrooka.

“Pomembno mu je zmagovanje, številke pa ne vem, če mu toliko pomenijo. On igra košarko, igra za zmago. Mi se ukvarjamo s kombinacijami in statistiko, on pa želi izpolniti svojo nalogo. Da dosega koše, podaja, skače. Enostavno igra. Ko se bo upokojil in pogledal nazaj, bo videl, da je igral košarko na višji ravni kot vsi ostali,” je o glavnem zvezdniku Dallasa še dejal Kidd.

Luka Dončić
FOTO: Profimedia

Kljub temu pa tekma za slovenskega kapetana ni minila brez novega mejnika. Dosegel je že 1142. trojko prek luže ter s tem napredoval na drugo mesto večne lestvice pri Mavericks. Na vrhu je Dirk Nowitzki s 1982.  S sedmim zaporednim trojnim dvojčkom pa je izenačil tretji najdaljši tovrstni niz v NBA. Več jih imata le Russell Westbrook (11) leta 2019 in Wilt Chamberlain (9) leta 1968. Ob Dončiću so jih sedem po vrsti nanizali še Michael Jordan, Oscar Robertson in Westbrook.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!