Finalni vikend: kako se bo izšla skandinavska “kuhinja”?

Reprezentance 27. Jan 202217:00 > 17:112 komentarja
Zaključek tekme med Dansko in Francijo še naprej dviguje prah. Foto: Guliverimage

Na evropskem prvenstvu v rokometu se v petek v boju za medalje začenja odločilni konec tedna. V prvem polfinalu se bo Španija pomerila z Dansko, sledi še obračun Francije in Švedske. Že prej bo tekma za peto mesto med Islandijo in Norveško. Dokončna odločitev o dobitnikih kolajn bo padla v nedeljo.

Na Madžarskem se je druženje najboljših reprezentanc stare celine prevesilo v zaključek. V petek sta na sporedu oba polfinala in tekma za peto mesto, v nedeljo pa še tekma za tretje mesto in veliki finale. Med šestimi reprezentancami, ki bodo še stopile na parket, kar štiri prihajajo iz Skandinavije.

A v prestolnici naših vzhodnih sosedov še naprej odmeva razplet skupinskega dela, po katerem sta brez možnosti za osvojitev odličij ostali Norveška in Islandija. Prva je možnosti za ubranitev brona izpred dveh let izgubila v napetem in izenačenem neposrednem dvoboju s Švedsko, medtem ko Islandci pred zadnjo tekmo niso imeli vsega v svojih rokah.

Francija izkoristila mrk

Rokometaši iz otoške države so namreč po zmagi nad Črno goro za potrditev polfinala potrebovali uspeh Danske proti Franciji. Do včeraj neporaženi Danci so brez prvega zvezdnika Mikkela Hansena še dobrih 12 minut pred koncem tekme vodili s petimi goli razlike, v zaključku pa za rokometaše iz dežele Hamleta netipično povsem popustili.

Galski petelini so priložnost vzeli z obema rokama (čeprav je Franciji za polfinale zadostoval že remi) in v tesni končnici zmagali (30:29). S tem so Dance, morebitne tekmece v finalu na lestvici skupine I prehiteli in za tekmece v polfinalu dobili Švede. Islandija pa je ostala brez možnosti za kolajne.

Islandiji zmaga nad Črno goro ni bila dovolj. Foto: Guliverimage

So Danci res “izbrali” Španijo?

Danska je po šestih zaporednih zmagah na letošnjem Euru doživela prvi poraz, zdrsnila na drugo mesto skupine, v polfinalu pa jo čakajo aktualni evropski prvaki Španci.

Zaradi “sumljivega” razpleta so se pojavila namigovanja, da so Danci izgubili namenoma. S tem so se v polfinalu izognili sosedom Švedom, obenem pa vrata polfinala zaprli Islandcem. V deželi gejzirjev spornega zaključka tekme niso spregledali.

“Danska, hvala vam za nič”! se glasi eden od zapisov na twitterju:

“Danska, hvala vam za nič!” pa so v naslovu zapisali tudi pri enem izmed največjih islandskih medijev, veliko gneva so bili danski rokometaši deležni tudi na družbenih omrežjih. Prebrati je bilo možno “ideje” o koncu poučevanja danskega jezika na Islandiji, prekinitev gospodarskih odnosov, nekateri so celo predlagali, da Islandija Danski napove vojno.

Nekateri rokometni privrženci pa so šli pri tem še dlje, zapisali so, da si danski rokometaši zaradi namernega poraza zaslužijo smrt.

Strogo zavračanje obtožb in groženj

Na celotno situacijo, sploh pa na neprimerna sporočila, so se že odzvali pri Danski rokometni zvezi. Tamkajšnji medijski predstavnik Frederik Schmidt je v izjavi za javnost dejal: “Nekatera sporočila, ki so jih naši igralci in člani strokovnega štaba prejeli po tekmi s Francijo, mi res niso všeč. Ne, niso izgubili namenoma, in ne, ne zaslužijo si umreti zato, ker so izgubili rokometno tekmo.”

Ne glede na to, ali so varovanci Nikolaja Jacobsena v zaključku tekme res igrali preračunljivo ali pa so bili Francozi v zaključku vendarle boljši, pa to izidov ne bo spremenilo. V polfinalu se tako obeta obračun aktualnih evropskih (Španija) in svetovnih (Danska) prvakov, Švedi pa bodo izzvali aktualne zmagovalce z olimpijskih iger 2020 (Francoze).

Trener Danske Nikolaj Jacobsen. Foto: Guliverimage

Polfinalistke skupno pri 11 naslovih

Med najboljšimi štirimi reprezentancami letošnjega Eura so sicer štiri države, ki so najuspešnejše v zgodovini evropskih prvenstev. Švedi namreč napadajo svoj peti naslov, Francozi četrtega, Španci in Danci pa tretjega.

A še preden bo jasno, kateri dve ekipi se bosta v nedeljo v Budimpešti borili za glavno nagrado, bosta v petek za tolažilno nagrado – peto mesto obračunali Norveška in Islandija.

Evropsko prvenstvo v rokometu, zaključni boji

Petek, 28. januar:

Tekma za peto mesto:

15.30 Islandija – Norveška

Polfinala

18.00 Španija – Danska

20.30 Francija – Švedska

Nedelja, 30. januar:

Tekma za tretje mesto:

15.30 poraženec prvega polfinala – poraženec drugega polfinala

Finale:

18.00 zmagovalec prvega polfinala – zmagovalec drugega polfinala

Komentari

Vaš komentar