Mladi Slovenci na domačih tleh znova v boj za visoko uvrstitev

Reprezentance 10. Jul 202413:00 0 komentarjev
rokomet Mark Ferjan
Foto: Guliverimage

Celje in Laško bosta med 10. in 21. julijem gostila 14. evropsko prvenstvo za rokometaše do 20 let. Knežje mesto z okolico bo v zadnjih sedmih letih še šestič gostilo enega izmed največjih tekmovanj za mlajše starostne kategorije. Letos se bo v boj za naslov prvič podalo 24 reprezentanc, Slovenija pa bo v prvem delu turnirja igrala z Izraelom, Italijo in Dansko.

Slovenija, ki jo vodi Klemen Luzar, bo evropsko prvenstvo odprla v dvorani Golovec. Tekma z Izraelom bo na sporedu točno 48 let in 10 dni po odprtju legendarne dvorane Golovec, na njej pa bo mlada slovenska izbrana vrsta napadala zmago. “Izrael je bil za nas, glede na to, da ga v preteklih letih ni bilo na evropskih prvenstvih te starostne kategorije, velika neznanka. Po ogledih posnetkov, ki smo jih pridobili lahko rečem, da gre za neugodno in atipično ekipo, ki igra obe obrambni postavitvi 6 – 0 in 5 – 1, velikokrat pa poizkuša tudi z igro 7 na 6,” med drugim o prvem nasprotniku Slovenije razkriva Luzar, ki bo na prvenstvu računal na 16 rokometašev, kar polovica jih prihaja iz celjskega kluba.

Slovenija bo izločilne boje lovila v povsem spremenjenem tekmovalnem sistemu. Luzar bo lahko računal na 16 fantov, čeprav je želel skozi ves turnir v bazi imetu vseh 18 igralcev, ki so sklenili s pripravami. V četrtfinale se bodo sicer uvrstili zmagovalci skupin in dve najboljši drugo uvrščeni reprezentanci. “Nov sistem nam zagotovo ne gre na roko. Šli bomo od tekme do tekme. Res je, da ta generacija v preteklosti na velikih tekmovanjih ni dosegla kakšnega vidnega rezultata, toda to za tokratno prvenstvo nič ne pomeni. V enem letu se lahko marsikaj spremeni, to pa je odvisno predvsem od vlog, ki jih ti fantje imajo v svojih klubih, kar se potem na takšnih prvenstvih lahko odrazi v pozitivno ali negativno smer,” meni Luzar.

Mlada slovenska reprezentanca je na evropskih prvenstvih do 20 let najbolj navdušila leta 2018, ko je na domačih tleh slavila evropski naslov.

rokomet Mark Ferjan
Slovenija je leta 2018 v Celju osvojila edini evropski naslov v mladinski konkurenci. Kako bo tokratk? Foto: Guliverimage

Luzar ima v zasedbi kar nekaj zanimivih posameznikov

Med šestnajsterico Luzarjevih izbrancev je v zadnji sezoni najbolj vidno vlogo v članski konkurenci imel najmlajši reprezentant Mai Marguč. Slednji je za Celje igral tudi v elitni ligi prvakov. Kapetan zasedbe je član Ljubljane Lun Ključanin, ki nestrpno čaka začetek turnirja: “Prisotne je nekaj pozitivne treme pred prvo tekmo, sicer pa je vzdušje res pozitivno in polno pričakovanj. Izrael mogoče na prvi pogled deluje kot nekakšen rokometni eksot, vendar to še zdaleč ni tako. Imajo svoje kvalitete, vendar menim, da smo mi vendarle kvalitetnejša reprezentanca. Če se bomo držali selektorjevih navodil, sem prepričan, da dvomov o zmagovalcu ne bi smelo biti.”

Najuspešnejši v mladinski konkurenci so s štirimi naslovi Danci, na zadnjih petih turnirjih pa so kar trikrat slavili Španci, ki so bili najuspešnejši tudi pred dvema letoma. Tudi ta španska generacija je izredno kvalitetna, saj je na lanskem svetovnem prvenstvu do 19 let v finalu Dansko premagala z 28:23. Danci so posledično prvi favorit ‘slovenske’ skupine, ob omenjenih pa na izredno nadarjeno generacijo računata tudi selektorja Nemčije in Hrvaške.

Slovenija na evropskih prvenstvih do 20 let: 1 naslov, 1 poraz v finalu in 3 bronaste medalje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!