Po prvem uspehu zdaj čas za še večji izziv

Reprezentance 8. Apr 202414:56 0 komentarjev
slovenska ženska rokometna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska ženska rokometna reprezentanca se v zadnjih letih redno uvršča na velika tekmovanja. V nedeljo si je zagotovila tudi nov nastop na evropskem prvenstvu, a od 11. do 14. aprila jo v Neu-Ulmu čaka nov velik izziv - boj za letošnje olimpijske igre v Parizu. V slovenskem taboru so pred odhodom v Nemčijo dobro razpoloženi.

Izbranke selektorja Dragana Adžića se bodo v Neu-Ulmu merile na kvalifikacijskem turnirju z gostiteljico Nemčijo, Črno goro in Paragvajem. Napredovanje v Pariz, kamor so se že pred časom prebili tudi slovenski rokometaši, zagotavljata prvi dve mesti s turnirja.

“Prvič v zgodovini ženskega rokometa je prišlo tako daleč, da se dekleta jutri odpravljajo v Nemčijo. Vsi vemo, kaj nas čaka – olimpijske kvalifikacije. Verjamem, da bo malo lažje, glede na to, da so se fantje že uvrstili, tako bo to dodatna motivacija. Ženska reprezentanca se redno uvršča na velika tekmovanja, kar ni naključje, ampak plod dobrega dela,” je na novinarski konferenci v Ljubljani uvodoma dejal predsednik Rokometne zveze Slovenije Bor Rozman.

Ta je poudaril tudi dobro vzdušje v ekipi ter to začinil s tem, da bo ekipi pomagala Branka Zec. Nekdanja slovenska reprezentantka živi v Nemčiji in je za čas turnirja vzela dopust ter bo Slovenkam do morebitne uresničitve olimpijskih sanj pomagala kot nekakšna ambasadorka.

slovenska ženska rokometna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Sanje zadnjih treh let

Selektor Adžić je spregovoril o olimpijskih sanjah, čeprav je na OI leta 2012 ne le okusil igre, temveč tam s Črno goro osvojil srebro. “O tem sanjam tri leta, odkar sem na čelu reprezentance. Niso pa ti uspehi Slovenije le plod mojega dela, temveč ima slovenska vrsta že dolgo kontinuiteto, dobro je delala skozi vrsto let. V Nemčiji pa moramo ostati mirni in dati vse za zgodovinski uspeh,” je med drugim povedal Adžić, ki bo končni seznam 18 igralk, ki jih bo peljal na turnir, dokončal po večernem treningu.

“Tekmece poznamo, posebej Črnogorke, vemo, kakšna je njihova kakovost in kakovost Nemčije, a mi smo pripravljeni. Imamo še tri treninge do prve tekme in bomo še razdelali taktične podrobnosti,” je dodal.

slovenska ženska rokometna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Niso dovolj samo kvalifikacije

Kapetanka Ana Gros, najboljša strelka v zgodovini slovenske reprezentance, je poudarila, da je vzdušje v ekipi odlično. “Vse smo komaj čakale, da se dobimo na tej akciji. Že na prejšnji smo se pogovarjale o tem, da je dobro, da so že zdaj kvalifikacije, tako da se res veselimo,” je dejala.

“To bodo tri izmed najpomembnejših tekem v naših karierah, ampak si ne smemo ustvarjati pritiska, naj bo to privilegij, čast, to smo si zaslužile. S tem se ne smemo zadovoljiti, saj vemo, kako velike možnosti so za OI. Vsaka igralka daje maksimum, mislim, da je res super, da se to končno dogaja, in verjamem, da nam bo uspelo,” je zaključila.

Izkušena Tamara Mavsar je dejala, da je njena generacija igralk dolgo čakala, da se je ekipa začela redno uvrščati na velika tekmovanja. “Zdaj nam to redno uspeva. Dekleta že dolgo igramo skupaj, se dobro poznamo in to je velik plus. Želimo si, da se uresničijo še te sanje. To bi bila nagrada za vse, ki nas podpirajo in ki so v nas vlagali. Verjamemo, da se bomo pokazale v najboljši luči,” je dodala.

Tamara Mavsar
Foto: Aleš Fevžer

Slovenke bodo na turnirju prvo tekmo igrale v četrtek ob 17.45 proti Nemčiji, po dnevu premora jih v soboto ob 16.45 čaka obračun s Paragvajem, za konec pa v nedeljo ob 16. uri še s Črno goro.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!