Strokovnjaki so prepričani: Slovenija lahko premaga Španijo

Slovenija rokomet
Guliver Images

Slovenija bo v petek stiskala pesti za rokometno reprezentanco, ki jo ob 15:30 čaka odločilna tekma za preboj v četrtfinale svetovnega prvenstva. Izbranci Uroša Zormana se bodo pomerili z rokometno velesilo, Španijo. Pri pripravi napovedi so nam pomagali Branko Tamše, Marko Šibila in Ivo Milovanović.

Slovensko izbrano vrsto v boju za četrtfinale čakata še dve tekmi – s Španijo in Črno goro. Odločilen obračun bo zagotovo današnji z začetkom ob 15:30, ko bo Uroš Zorman skušal taktično ugnati prekaljenega rokometnega strokovnjaka Jordija Ribero. Španci so na svetovnem prvenstvu 100-odstotni. Do obračuna s Slovenijo so premagali Črno goro, Čile, Iran in Poljsko. Njihova zasedba morda ni tako zvezdniška kot v primeru Francije, a je tokratni nasprotnik Slovenije izredno neugoden in vselej vpleten v boj za najvišja mesta na vseh velikih tekmovanjih.

Španci so dvakratni svetovni in dvakratni evropski prvaki. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Egiptu leta 2021 so osvojili bronasto medaljo, tudi letos pa je njihov cilj boj za sam vrh. Ribera vodi ekipo, ki je taktično zelo močna. Španija ne igra atraktivnega rokometa, a jo je zelo težko premagati. K temu ogromno pripomoreta vratarja Gonzalo Pérez de Vargas in Rodrigo Corrales.

Slovenija je navkljub vsem težavam pri sestavi kadra na Poljskem dokazala, da je zasluženo prejela povabilo za nastop na svetovnem prvenstvu. Selektor Uroš Zorman je s svojim strokovnim štabom v reprezentanci ustvaril izjemno energijo, veseli pa nas lahko predvsem moderna igra, ki izkorišča potencial vseh igralcev. Na prvih štirih tekmah je bila od Slovenije močnejša le rokometna velesila Francija, za našo izbrano vrsto izredno neugoden nasprotnik.

Kako so igro Slovenije pospremili domači strokovnjaki?

Dr. Marko Šibila: “Moja ocena je zelo pozitivna. Fantje so upravičili svoj nastop. S svojimi igrami so izpolnili zavezo, ki jo ima reprezentanca, ki je prejela posebno povabilo. Če se na prvenstvo ne uvrstiš po naravni poti, moraš na igrišču dokazati pravilnost odločitve Mednarodne zveze. Ker gledam praktično vse tekme, lahko rečem, da je Slovenija po igri med boljšimi reprezentancami. Izpostavil bi moderno in gibljivo obrambo, ki je usmerjena na žogo. Igralci že v naprej predvidijo določene stvari in taktično pravilno zaustavljajo igralce. Ne zanašajo se le na prekrške ali celo težje prekrške. To mi je zelo všeč. Tudi vratarja solidno opravljata svojo nalogo.

Marko Šibila, profesor na Fakulteti za šport in sodelavec Evropske in Mednarodne rokometne zveze. Foto: RK Maribor Branik

V napadu imamo hitre igralce z veliko znanja in kvalitete. Še posebej pozitivno je, da so levi zunanji zelo usmerjeni proti golu. Še bolj kot ostali. To je stran, od katere smo vedno pričakovali veliko golov, pa je na velikih tekmovanjih zatajila. Zdaj pa smo v Vlahu dobili pravega gol igralca, ki lahko zadeva iz različnih situacij. Prav tak igralec daje na preizkušnjo nasprotno obrambo. To je do tega trenutka velika prednost reprezentance. Demonstrirali so hitro in taktično zelo dobro igro v napadu z izjemno realizacijo.”

Branko Tamše
Branko Tamše v zadnjih dveh letih zelo uspešno vodi hrvaški RK Nexe Našice. Foto: Guliver Images

Branko Tamše: “Če lahko Slovenijo ocenim po šolsko, bi ji dodelil oceno 4. Dobra energija, dobra kemija in dobre igre, ki so iz tekme v tekmo boljše. Ekipa je zelo povezana, to se lahko vidi. Igra ima glavo in rep. Zaenkrat moramo biti z vsem skupaj zelo zadovoljni.”

Ivo Milovanović
Legendarni komentator Ivo Milovanović je Slovenijo pospremil do srebra ne evropskem prvenstvu leta 2004 in do brona na svetovnem prvenstvu leta 2017. Foto: Jure Banfi

Ivo Milovanović: “Reprezentanca me je prijetno presenetila. Zakaj? Očitno je strokovno vodstvo z Zormanom na čelu uspelo sestaviti ekipo s kemijo. Igralci pomagajo drug drugemu. Nova lastnost reprezentance je po mojem mnenju tudi taktično prilagajanje – to leti na igro z igralcem več. Na visoki ravni je disciplina v igri. Zorman je izbral igralce, ki zadovoljujejo njegove kriterije. Tako kompaktne reprezentance nismo imeli že nekaj časa. Zahvala gre igralcem in strokovnemu vodstvu z Zormanom na čelu. Zelo pomembna odločitev je bila pred časom, ko so v delo vključili Borisa Denića, ki ima veliko izkušenj in je avtoriteta. To je prineslo dodatno kakovost. Kar me veseli, je to, da so ob zelo dobro odigrani tekmi s Poljsko odlično odigrali tudi dve tekmi s slabšim tekmecem. Z njimi je imela Slovenija prej veliko težav. Reprezentanca je zame prijetno presenečenje, vse to pa je dokaz, da lahko reprezentanca, ko je enotna in ima jasno zastavljen cilj, na mednarodnem prizorišču doseže veliko.”

Kako se bo Slovenija zoperstavila Španiji?

Marko Šibila: “Španija je kvalitetna, a nima takšnih individualnih kapacitet kot Francija. Je taktično izjemno dobra reprezentanca z igralci, ki imajo veliko znanja. To bo prava borba, prava poslastica. Tudi v smislu taktičnega nadigravanja. To je zagotovo reprezentanca, ki je na vseh velikih tekmovanjih blizu vrha in je težko premagljiva. Odlično igrajo rokomet, naša reprezentanca bo naletela na nasprotnika, ki se bo na tekmo zelo dobro pripravil. Fantje bodo videli, kako je, ko primeš bika za roge. Naša reprezentanca ima prednost v svoji poletni igri in dejstvu, da ni pod pritiskom. Za naše igralce je bolje, če na veliko tekmovanje ne grejo pod pritiskom rezultata. Tu vidim našo prednost. Odločala bo tudi dnevna forma, vsekakor pa bo to prava športna poslastica.”

Gonzalo Perez de Vargas
Naši sogovorniki so med drugim izpostavili izjemno kvaliteto španskih vratarjev. V golu blesti predvsem Gonzalo Perez de Vargas, zvezdnik Barcelone. Foto: Guliver Images

Branko Tamše: “Na Špance gledam s posebnimi očmi. Njihov selekor Jordi Ribera je trener, ki dobesedno živi za rokomet. Španija sicer igra rokomet, ki mi ni pri srcu, ampak skoraj vedno zmaga. Vem, da lahko slovenska reprezentanca s svojim sistemom igre uspešno igra s Španci in jih tudi premaga. Zelo bo potrebno biti previden pri strelih na gol, saj sta Vargas in Corrales izjemna vratarja. Sta celo gonilna sila Španije. Predvsem sistem Jordija Ribere je neugoden za vse nasprotnike. Kot sem dejal, njihov sistem igre mi ni pri srcu, a drži vodo. Za uspeh bo potrebno prikazati zmes igre s tekem proti Poljski in Franciji. Predvsem moramo ponoviti vse dobre stvari s tekme s Francozi. Bo pa potrebno biti previden, ker Španci izjemno dobro kaznujejo vsako napako. Na papirju so Španci favoriti, sam pa bi dejal, da so možnosti 50 – 50.”

Ivo Milovanović: “Španci so po moči drugi najmočnejši tekmec Slovenije na tem prvenstvu, takoj za Francijo. Če gledam optimistično, so Španci premagljivi, ampak bo potrebno biti izredno discipliniran in borben. Če ne bo hitrega vračanja v obrambo, bo na prepihu vratar, ki bo imel velike težave. Na drugi strani je potrebno upoštevati, da so Španci zelo uigrani in imajo vrhunske igralce. Odločilna bi lahko bila naša srčnost. Če bo Slovenija odigrala zelo dobro tekmo, Španija pa povprečno, sem prepričan v naš uspeh. Zame je zelo pomemben faktor vratar, Španci imajo dva izvrstna. Zato bo zelo pomembno, kakšna bo forma naših vratarjev. Vratarji bodo lahko jeziček na tehtnici.”

Bo Slovenija danes znova navdušila in prišla do zmage, ki bi na široko odprla vrata četrtfinala? Foto: Profimedia

 

Komentari

Vaš komentar