Tekmi proti Norveški kot naročeni

Reprezentance 4. Okt 202122:33 0 komentarjev
Slovenske rokometašice so pred novim izzivom.

V nedeljo se je v Ljubljani zbrala ženska rokometna reprezentanca in dan za tem začela priprave na prva obračuna pokala EHF. V okviru slednjega se bodo slovenske rokometašice v tem tednu dvakrat pomerile z evropskimi prvakinjami Norvežankami. Prva tekma bo na sporedu v četrtek na Norveškem, povratna pa v nedeljo v ljubljanski dvorani Stožice.

V pokalu EHF sodelujejo reprezentance, ki bodo novembra prihodnje leto gostile evropsko prvenstvo ter branilke naslova. Poleg Slovenije bo tekmovanje stare celine potekalo še v Severni Makedoniji in Črni gori.

Zbora se je udeležilo 22 rokometašic, manjkala je le obolela mlada rokometašica novomeške Krke Erin Novak. Na priprave je pripotovala tudi najboljša desna zunanja igralka elitne evropske lige prvakov Ana Gros, ki ima nekaj težav s stegensko mišico. V domovini je danes opravila dodatne preiskave, ki bodo dale odgovor, ali bo lahko pomagala soigralkam na preizkusih proti Norveški.

Na tokratni reprezentančni akciji bosta za prvi nastop v članski vrsti kandidirali dve rokometašici, ki sta si mesto na pripravah zaslužili z nastopi na evropskih prvenstvih mlajših starostnih selekcij v minulem poletju. Nena Černigoj, ki igra na mestu levega krila in srednje zunanje, je bila kapetanka kadetske reprezentance, Karin Kuralt pa prva vratarka mladinske izbrane vrste.

Lani zlato na EP, letos bron na OI

Skandinavke so ena najboljših reprezentanc na svetu. Lanskoletnemu naslovu evropskega prvaka so minulo poletje dodale bronasto kolajno na olimpijskih igrah v Tokiu. Prva tekma bo v mestu Bekkestua, ki leži v neposredni bližini norveške prestolnice Osla, na sporedu ta četrtek ob 18.55, povratna pa tri dni kasneje ob 17.30 v ljubljanskih Stožice.

S tem reprezentančnim tednom se je ženska članska reprezentanca začela ozirati v december, ko jo čaka nov nastop na velikem tekmovanju. V drugi polovici aprila si je proti Islandiji uspela izboriti sedmi nastop med svetovno elito, ki jo bo gostila Španija. V pripravi in želji po boljši uvrstitvi, kot so jo slovenske rokometašice dosegle na zadnjih velikih tekmovanjih, ko od leta 2005 nikoli niso bile boljše kot 14., bosta tekmi z Norvežankami več kot dobrodošli.

Dvoboja s Skandinavkami bosta nakazala pot, po kateri bodo slovenska dekleta morala stopati decembra na Iberskem polotoku, kjer jih v skupini prvega dela čakajo tri reprezentance, ki so prav tako nastopale na zadnjih igrah v Tokiu (Francija, Črna gora in Angola).

Motiva proti Norveški ne sme manjkati

“Veselim se dvobojev z najboljšo reprezentanco na svetu v zadnjih 15 letih. Igralke, proti katerim bomo igrali na prvi tekmi, so v tem obdobju osvojile 48 zlatih medalj na največjih tekmovanjih in deset v ligi prvakinj. Nasproti nam bo torej stalo najboljše, kar lahko rokomet ponudi. To je privilegij, ki ga moramo izkoristiti, da dobimo, kar se da veliko informacij o tem, na kakšni ravni je naša trenutna igra, in kaj moramo še izboljšati. Svojo igro lahko gradiš le proti boljšim, zato bosta ti dve tekmi kot naročeni,” je dejal slovenski selektor Dragan Adžić.

Dragan Adžić se veseli tekem z Norveško.

“V tem tednu bomo dvakrat igrale proti eni najboljših reprezentanc na svetu. Vsaki igralki je to velik motiv! Tekmi bosta pokazali, kje se trenutno nahajamo v naši igri. Obenem bo to prva priprava na cilje, ki smo si jih zastavili. Z vsako skupno akcijo bomo morale biti boljše. Napredek moramo pokazati že na decembrskem svetovnem prvenstvu, še večjega pa prihodnje leto na evropskem prvenstvu na domačih tleh. To bo izredno pomembno tekmovanje za našo športno panogo,” je dodala slovenska reprezentantka Nina Zulić.

EHF Pokal

Četrtek, 7. oktober:

18.55 Norveška – Slovenija (Bekkestua)

Nedelja, 10. oktober:

17.30 Slovenija – Norveška (Ljubljana, Stožice)

Seznam slovenskih reprezentantk:

Ana Abina, Aneja Beganović, Nena Černigoj, Nuša Fegic, Tija Gomilar Zickero, Ana Gros, Ema Hrvatin, MAnca Jurič, Valentina Tina Klemenčič, Karin Kuralt, Barbara Lazović, Nataša Ljepoja, Dominika Mrmolja, Elizabteh Omoregie, Amra Pandžić, Tjaša Stanko, Maja Svetik, Alja Varagić, Maja Vojnovič, Nina Zulič, Nina Žabjek

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!